Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Anexita - Boala inflamatorie pelvina

Anexita - Boala inflamatorie pelvina

image

Boala inflamatorie pelvina (Anexita) este o infectie a tractului genital feminin, cauzata de o bacterie.

Aceasta boala se poate manifesta ca orice alta combinatie de infectii ale ovarelor, tuburilor falopiene sau uterului (salpingita, endometrioza), abces tubo-ovarian si peritonita pelvina.

Boala inflamatorie pelvina este o problema comuna, care poate fi una transmisa sexual. Adeseori, este cauzata de infectii cu transmitere sexuala, precum Chlamydia Trachomatis, Neisseria gonoreea, sau chiar amandoua, desi, de asemeni, poate fi cauzata de bacterii care, in mod normal, sunt gasite in vagin. Infectia se poate raspandi de-a lungul tuburilor falopiene si cauza inflamare, cicatrizare si obstructie.

Risc: Factorii de risc pentru anexita pot fi multiplii parteneri sexuali, raporturi sexuale de la o varsta frageda, dispozitive intrauterine pentru a preveni o sarcina sau fumatul.

Femeile care au mai multi parteneri sexuali si care folosesc un dispozitiv intrauterin pentru a preveni o sarcina, au o sansa mai mare de a dezvolta anexita. Femeile care au un singur partenerul sexual si folosesc un astfel de dispozitiv intrauterin, nu au o sansa ridicate de a face aceasta boala.

Incidenta si prevalenta: Aproximativ 11% dintre femei vor dezvolta anexita in timpul anilor fertili, iar un numar semnificativ vor avea complicatii cauzate de infectie.

Diagnosticare

Istorie: Persoana care sufera de anexita poate dezvolta o febra, scurgeri vaginale urat mirositoare, dureri in partea de jos a abdomenului, dureri in timpul raportului sexual (dispareunie), sangerari uterine anormale, o sensibilitate sau durere la nivelul uterului, afectarea ovarelor sau a tuburilor falopiene. In unele cazuri, anexita apare fara simptome (asimptomatica), in timp ce in alte cazuri exista doar semne slabe sau nespecifice acestei conditii. De obicei, forma severe a anexitei este foarte dureroasa.

Examenul fizic: Uterul, ovarul sau tuburile falopiene pot fi marite sau poate exista o sensibilitate la examinarea pelvina bimanuala. O temperatura orala mai mare de 38.3 grade Celsius, impreuna cu alte semne de sensibilitate abdominala (partea de jos) sau scurgeri vaginale anormale indica, de obicei, o infectie.

Teste: Sunt luate culturi din vagin si din colul uterin pentru a identifica microorganismul care cauzeaza infectia. S-ar putea sa se efectueze un test de sange complet pentru a detecta un nivel marit de celule albe, pentru a putea confirma infectia. De asemeni, s-ar putea sa se efectueze o examinare microscopica a tesutului (examen histologic) din biopsia endometriala, pentru a testa prezenta endometriozei. Examinarea laparoscopica poate, totodata, sa arate anormalitatile ce apar odata cu anexita.

Tratament

Tratamentul cu antibiotice administrate pe baza orala sunt eficace impotriva unui numar mare de microorganisme, cum ar fi Neisseria Gonorrhoea sau Chlamydia Trachomatis, si ar trebui sa inceapa imediat. In aproximativ 72 de ore ar trebui sa fie efectuat un test pentru a evalua raspunsul tratamentului.

Este recomandata spitalizarea celor care sufera de anexita si au, in acelasi timp, o sarcina, o urgenta chirugicala, cum ar fi apendicita, boli severe cu o febra mare sau stari de greata sau varsaturi, prezenta unui abces tubo-ovarian si un sistem imunitar slabit. Persoanele care nu pot ingera, dintr-un motiv oarecare, antibioticele pe cale orala si cei care nu arata vreun raspuns clinic la terapia orala antimicrobiana, ar trebui sa fie internate, de asemeni, in spital. Pe langa terapia cu antibiotice, s-ar putea sa fie nevoie de odihna si de un drenaj chirurgical al abcesului.

In cazurile severe de anexita, s-ar putea sa fie nevoie inlaturarea chirurgicala a uterului (histerectomie), pentru a prevenit infectiile de sange fatale (septicemie). Daca gonococii sau chlamidiile au provocat infectia, atunci si partenerul sexual al femeii ar trebui, de asemeni, sa urmeze un tratament cu antibiotice. Daca este prezent un dispozitiv intrauterin, acest ar trebui sa fie inlaturat.

Prognoza

Un rezultat favorabil depinde de diagnosticul prompt si de tratamentul cu antibiotice. La anexita cronica, recurent, fiecare episod mareste sansa de infertilitate; cicatrizare la nivelul tuburilor falopiene si obstructionare care duce la o sarcina extrauterina; un abces al ovarelor, tuburilor falopiene si a altor zone pelvine.

Complicatii

Complicatii care pot aparea odata cu anexita sunt: infertilitatea, cicatrizarea sau obstructionarea tuburilor falopiene, dureri pelvine cronice, sarcina exatrauterina – in tuburile falopiene si avort spontan. Aproximativ 20% dintre femei care au anexita apare infertilitatea. O femeie cu anexita are o sansa mult mai mare de a dezvolta o sarcina in tuburile falopiene, deoarece oul fertilizat nu poate trece prin ele, fiind blocate. Anexita netratata poate duce la dureri pelvine cronice la multe persoane.

Reintoarcerea la munca (Restrictii/ Acomodari)

Pentru un timp limitat, ar trebui sa aiba loc niste restrictionari la locul de munca, la cazurile severe si unde a fost efectuata histerectomia.

Incapacitatea de recuperare

Daca o persoana nu reuseste sa se recupereze in maximum de timp admis, atunci s-ar putea ca cititorul sa doreasca sa considere una dintre urmatoarele intrebari, pentru a intelege mai bine specificatiile fiecarui caz in parte. Cu privire la diagnostic:

 • Este femeia activa sexual?
 • A folosit un dispozitiv intrauterin ca metoda de contraceptie?
 • A avut persoana respectiva simptome si spitalul a gasit dovezi consistente in diagnosticarea anexitei?
 • A fost luat o cultura endometriala?
 • Daca dovezile clinice au fost neclare, au fost efectuate testele aditionale adecvate pentru a confirma diagnosticul (VHS, proteina C reactiva, biopsie endometriala, un test cu ultrasunete sau cu laparoscopul)?
 • Daca diagnosticul a fost neclar, au fost eliminate alte conditii cu simptome similare?
 • A fost efectuat un test de sarcina?
Cu privire la tratament:
 • A fost persoana tratata prompt cu antibiotice luate pe cale orala?
 • A fost persoana reexaminata in 72 de ore pentru a determina raspunsul la tratament?
 • A fost indicata spitalizarea?
 • A fost indicata interventia chirurgicala?
 • A fost indepartat dispozitivul intrauterin?
Cu privire la prognoza:
 • A primit femeia un tratament adecvat si prompt?
 • A suferit femeia vreo complicatie, care ar fi putut influenta prognoza si durata dizabilitatii?
 • A avut femeia vreo conditie comorbida care i-ar fi putut afecta abilitatea de a se recupera?
 • Au fost aceste conditii abordate adecvat in planul de tratament?
 • Este anexita o problema cronica pentru femei?