Sangerari vaginale inainte de menstruatie
Pete de sange inainte de perioada menstruala
O "pata de sange" se refera la orice sangerare vaginala usoara care apare in orice alt moment in afara perioadei menstruale. Aceste pete sunt destul de comune. Ele apar din mai multe motive, cele mai comune fiind schimbarile hormonale si hemoragia de implantare. Acest lucru se intampla atunci cand embrionul nou format se "cuibareste" si se "incorporeaza" in sangele ingrosat de pe mucoasa uterului. Se mai numesc si sangerari uterine disfunctionale sau metroragie.
Care sunt cauzele unei hemoragii de implantare?
Petele pot apare cu o saptamana sau chiar cu cateva zile inainte de perioada menstruala. Atunci cand se intampla acest lucru si femeia nu a folosit contraceptive, este mult mai probabil ca acesta sa fie cauzat de o hemoragie de implantare, mai degraba decat de perioada menstruala. Dar, din cauza momentului, multe femei interpreteaza pata de sange ca pe o sangerare foarte usoara la inceputul perioadei menstruale si considera ca nu sunt insarcinate.
O hemoragie de implantare (cunoscuta si sub numele de sangerarea de nidatie) este diferita fata de o perioada menstruala, pentru ca exista o sangerare mai mica si, de obicei, apare ca o sangerare de culoare roz sau maroniu, mai degraba decat ca un flux de sange. Ea nu creste in volum si nu implica cheaguri de sange. In general, nu exista nicio durere asociata cu hemoragia de implantare, spre deosebire de perioada menstruala, cand aparitia crampelor si durerilor de spate este comuna. De obicei, se produce o hemoragie de implantare la 11-12 zile dupa ce conceptia a avut loc.
O perioada menstruala dureaza timp de 4-5 zile si poate implica cheaguri si crampe, precum si cresterea in volum inainte de a se reduce si a se opri totul. De asemenea, perioada menstruala este previzibila, spre deosebire de aceste pete, care pot aparea uneori sporadic si, in general, dispar dupa o zi sau doua.
E posibil sa apara "din senin"?
De obicei, la femeile care au cicluri regulate si previzibile, petele pot provoca confuzie si griji. Daca nu ati avut niciodata nicio sangerare usoara inainte de perioada menstruala, atunci s-ar putea sa fiti ingrijorata. Este important sa nu vedeti aceste pete ca pe „un lucru obisnuit”, ci sa faceti un control medical. A merge la un control pentru analize si pentru a va linisti este foarte important.
Ati putea fi foarte confuza atunci cand apar aceste pete. Infectii ale tractului urinar pot face ca urina sa fie patata de sange, iar acest lucru poate fi cauza sangelui care apare pe hartia igienica. In cazul femeilor care au hemoroizi sau sangerari, care provin de la intestine sau rect, pot aparea hemoragii interne si externe. Daca nu sunteti sigura ca sangele provine din vagin, utilizati un tampon pentru a va edifica. Un consult la medic va ajuta sa identificati sursa sangerarii.
Cat de des intalnite sunt petele inainte de perioada menstruala?
Se estimeaza ca in jur de 25-30% din femeile gravide vor avea un anumit grad de sangerari vaginale sau de pete de sange in timpul sarcinii timpurii. Uneori, acest lucru se datoreaza unui avort spontan. Dezamagitor este faptul ca exista putine lucruri care pot fi facute pentru a preveni un avort spontan atunci cand acesta apare. In stadiile incipiente ale sangerarii, asteptam si vedem ce trebuie sa facem, de obicei primind recomandari din partea medicilor. Unele femei se vor indrepta catre un avort spontan, iar altele nu.
Desi incidenta unui avort spontan apare la una din patru sarcini, realitatea este ca trei din patru sarcini vor duce la nasterea unui copil viu si sanatos.
In functie de in ce zi fata de perioada ciclului menstrual se produce sangerarea, hormoni diferiti vor fi circula in corpul dumneavoastra, iar acest lucru contribuie la simptome fizice si emotionale.
Motivele comune pentru care apar aceste pete:
- Unele forme de contraceptie, cum ar fi dispozitivul intrauterin, plasturele contraceptiv si dispozitivele bazate pe hormoni, cresc riscul de aparitie a petelor. De multe ori acestea apar dupa cateva luni de la inceperea contraceptiei bazata pe hormoni si pot reapare dupa incetarea contraceptiei. Trebuie sa stiti ca acest lucru este cunoscut sub numele de sangerari intermenstruale, deoarece se intampla intre perioadele menstruale.
- Ovulatia - Acest lucru este cunoscut sub numele de sangerari la ovulatie. Este normal pentru unele femei sa aiba parte de sangerari usoare in fiecare luna, in acelasi timp in care apare si ovulatia.
- Dezechilibrul hormonal general din cauza unor probleme ovariene sau ale tiroidei, precum si din cauza diabetului zaharat.
- Efectele secundare ale medicamentelor. Petele sunt mai frecvente la femeile care iau (unele) medicamente antidepresive si corticosteroizi (antiinflamatori).
- Luarea de medicamente care care au ca efect subtierea sangelui, cum ar fi Heparina, Warfarina sau Aspirina.
- Implantarea embrionului. Acest lucru este cunoscut sub numele de "hemoragie de implantare".
- Infectie a vaginului, uterului sau colului uterin.
- Rar, petele se datoreaza problemelor mai grave, cum ar fi cancerul uterin, ovarian sau cervical, endometrioza, polipi, fibroame sau leziuni.
- Sindromul ovarelor polichistice.
- Sangerare post-coitala (dupa sex). Acest lucru se poate intampla deoarece, chiar si in timpul sarcinii foarte timpurii, vasele de sange din colul uterin se umfla, facandu-l sa devina cel mai probabil iritat si sa sangereze.
- Avort spontan. Petele pot aparea foarte devreme in timpul sarcinii, inainte chiar ca o femeie sa isi dea seama ca este insarcinata.
- O sarcina (tubara) ectopica.
- Dupa o examinare vaginala, cum ar fi un test Papanicolau.
- Stresul. Acest lucru poate afecta tot organismul, iar petele sunt un simptom confuz, dar foarte real al dezechilibrului organismului.
Care este diferenta fata de sangerarile din perioada menstruala?
In esenta, cantitatea de sange pierduta in timpul episoadelor de sangerari usoare este diferenta principala dintre o pata de sange si o perioada menstruala. Desi poate fi foarte usor de confundat o sangerare usoara cu o perioada menstruala, este important sa stiti ca cele doua sunt diferite si sunt cauzate de lucruri diferite.
Petele tind sa fie neregulate si usoare, nu la un volum la fel de mare ca si in cazul perioadei menstruale. S-ar putea sa aveti parte doar de usoare pete intinate sau dungate in mucoasa vaginala. Uneori ar putea fi prezente cantitati mici de sange, iar alteori nu. Petele pot fi mai evidente atunci cand apar dimineata, dupa actul sexual sau dupa exercitii fizice.
Ati putea observa existenta unei pete atunci cand mergeti la toaleta, observand dupa stergerea cu hartie igienica unele pete vechi de sange maro sau pete recente de sange roz-rosu pe aceasta. Alternativ, puteti vedea unele pete de sange pe lenjeria intima.
Nu ar trebui sa fie atat de mult sange incat sa aveti nevoie sa utilizati tampoane sau absorbante. Dar puteti alege sa utilizati un tampon zilnic, pentru a ramane in stare proaspata si pentru a evita murdarirea. Daca sangerati atat de mult incat sa aveti nevoie sa utilizati paduri sau tampoane, atunci este putin probabil sa fie vorba despre o pata, fiind vorba despre perioada de menstruatie.
Daca aveti o multime de pete de sange si acest lucru nu pare sa fie o intamplare, luati in considerare sa tineti un jurnal cu aparitia acestora. Acest lucru va poate ajuta sa recalculati si datele in care apar perioadele menstruale. De asemenea, va ofera o imagine exacta si obiectiva atunci cand aveti nevoie sa faceti medicului o descriere a istoricului aparitiei acestor pete.
Care este diferenta intre o pata de sange si un avort spontan?
Daca sangerarea vaginala devine mai abundenta, apar cheaguri sau are loc o modificare a culorii sangelui, atunci aceasta nu mai este pata. Dureri de spate, crampe uterine si dureri abdominale pot fi semne de avort spontan. Pentru unele femei acest lucru poate fi primul indiciu ca sunt insarcinate.
Este important sa faceti un control medical, chiar daca nu sunteti prea ingrijorata. Adesea, este necesar sa se faca o ecografie pentru a se vedea daca exista un embrion, daca este inca capabil sa se dezvolte si daca exista batai ale inimii. Acest lucru este vizibil de obicei prin ecografie, intre saptamanile 5 - 6 de sarcina.
Alternativ, in cazul in care exista inca unele ramasite ale conceptiei in uter dupa un avort spontan, acest lucru poate duce la infectii si sangerari continue. In cazul in care au avut un "avort incomplet", multe femei au nevoie de o chiureta.
Femeile care au grupa de sange Rh negativ, ar putea sa aiba nevoie de o injectie Anti D pentru a preveni problemele la sarcinile ulterioare.
Cand ar trebui sa se faca un test de sarcina?
Recomandarea generala este sa asteptati pana cand a trecut perioada menstruala, pentru ca testul sa fie cat mai corect. Hormonul care este detectabil in urina si la testele de sange pentru sarcina, gonadotropina corionica umana (hCG), are nivelul cel mai ridicat in prima urina dimineata.
Precizia testelor de sarcina pentru acasa existente in momentul de fata este foarte mare, astfel incat nu trebuie sa asteptati pana dimineata, daca intr-adevar nu puteti astepta ca sa aflati. Dar trebuie sa fiti constienta de faptul ca o combinatie intre sarcina timpurie si urina foarte diluata poate da un rezultat negativ fals si s-ar putea sa fie nevoie sa repetati testul, daca rezultatul este negativ.
De asemenea, un rezultat negativ poate aparea daca nu este folosit kit-ul de testare corect: asteptati prea mult sau nu suficient de mult pentru a vedea rezultatul testului. Totodata, exista si posibilitatea sa nu fiti insarcinata. Daca simtiti in continuare ca ati putea fi insarcinata si nu ati avut menstruatie timp de inca o saptamana, luati un alt test de sarcina.
Este posibil sa aveti un rezultat negativ de sarcina fals, dar nu si un rezultat pozitiv fals. In cazul in care hCG este prezent, chiar si in cea mai mica concentratie, atunci acesta va fi detectat de testul de sarcina.
Unde sa mergeti pentru ajutor
- Medic de familie
- Centru medical
- Spital local
- In cazul in care petele sunt legate de contraceptia pe baza de hormoni, programati-va din nou la o consultatie la medicul care v-a recomandat-o.