Ameteala si lesinul in sarcina
Cuprins
Cat de frecvente sunt ametelile in timpul sarcinii?
Nu este neobisnuit sa te simti ametita, ocazional. Insa atunci cand esti insarcinata, sistemul cardiovascular sufera schimbari dramatice. Ritmul cardiac creste, iar inima pompeaza mai mult sange pe minut si volumul de sange creste cu 40 – 50%.
Mai mult, in timpul unei sarcini normale, vasele de sange se dilata si tensiune scade, treptat, ajungand la valorile minime la mijlocul sarcinii. Atunci, tensiunea tinde sa creasca, pentru ca, la sfarsitul sarcinii, sa ajunga la nivelul normal.
In majoritatea timpului, sistemul cardiovascular si nervos este capabil sa se ajusteze la aceste schimbari si, prin urmare, exista un flux de sange adecvat catre creier. Dar, ocazional, el se poate adapta mai greu, insemnand ca ai putea putea trece prin experienta unor stari de ameteala sau lesin.
Cum tratam sau prevenim ameteala?
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stai intinsa, pentru ca sa nu cazi sau sa te ranesti daca lesini. Daca te afli intr-un loc unde este imposibil sa stai intinsa, stai jos si incearca sa iti pui capul intre genunchi. Si, asa cum este normal, daca efectuezi un lucru care ii pun pe altii in pericol, cum ar fi sa conduci, trage pe dreapta si opreste-te imediat!
Daca vei sta intinsa pe partea stanga, atunci fluxul de sange se va maximiza catre inima – si, prin urmare, catre creier. Cel mai probabil, nu vei mai lesina si, totodata, senzatia de ameteala poate disparea.
Mai jos vei gasi unele dintre cele mai comune cauze de ameteala din timpul sarcinii si unele sfaturi cu privire la modul in care le poti evita:
- Te ridici in picioare prea rapid. Atunci cand stai jos, sangele se duce, in general, catre picioare. Daca organismul nu este in stare sa se ajusteze atunci cand te ridici, nu se intoarce indeajuns de mult sange catre inima de la picioare. Prin urmare, tensiunea scade foarte rapid, lucru ce poate duce la un sentiment de lesin.
Pentru a preveni acest lucru, nu te ridica rapid de pe scaun sau din pat. Atunci cand stai intinsa, ridica-te lent si stai pe un scaun timp de cateva minute, cu picioarele deasupra nivelului capului. Apoi, ridica-te usor.
De asemeni, sangele s-ar putea sa se duca spre picioare si maini atunci cand stai intr-un loc pentru o perioada lunga de timp. Daca te afli intr-o situatie unde nu te poti misca, incearca sa iti misti picioarele pentru a promova circulatia.
Dresurile "de compresie" pot, de asemeni, ajuta in privinta circulatiei sangelui in jumatatea inferioara a corpului.
- Statul pe spate: In cel de-al 2-lea si cel de-al 3-lea trimestru de sarcina, uterul – aflat in crestere – incetineste circulatia de la nivelul picioarelor prin compresia venei cave inferioare (vena mare care transporta sangele din jumatatea inferioara a corpului catre inima) si a venelor pelvine.
A sta intinsa pe spate poate, de fapt, inrautati aceasta problema. De fapt, aproximativ 8% dintre femeile insarcinate, din cel de-al 2-lea si de-al 3-lea trimestru de sarcina, dezvolta o conditie numita Sindromul Hipotensiv in Clinostatism: Atunci cand aceste persoane stau pe spate, inima lor pompeaza mai putin sange, tensiunea scade si se simt anxioase, ametite sau apar stari greata, pana cand isi schimba pozitia.
Pentru a evita aceasta problema, stai pe partea dreapta, in loc sa stai cu fata la tavan. Te poate ajuta daca iti pui o perna sub tine sau sub sold, pentru a te ajuta sa stai mai usor pe o parte – sau cel putin indeajuns de inclinata pentru a mentine uterul intr-o pozitie in care nu va compresa vena cava.
- Sincopa vasovagala: Unele persoane ametesc atunci cand ele se chinuie sa stranute, sa urineze sau sa aiba gaze. Aceste actiuni pot cauza ca tensiunea si ritmul cardiac sa scada, ducand la stari de ameteala sau de lesin (Vasovagala inseamna ca nervii vagus afecteaza sistemul circulator; sincopa inseamna lesin). Deshidratarea, anxietatea si durerea pot fi, de asemeni, declansatori.
Femeile insarcinate sunt mai predispuse sa iba sincopa vasovagala. Pe langa faptul ca pot avea stari de ameteala, aceasta conditie incepe cu unele semne de avertizare, precum un sentiment de cald, paloare, transpiratii, stari de greata, cascat si hiperventilatie. Fii atenta la aceste simptome si stai intinsa imediat, pentru a nu lesina.
- Insuficiente alimentare si lichide: Atunci cand nu mananci indejauns, poti ajunge sa ai o glicemie slaba (hipoglicemie), lucru ce poate duce la stari de ameteala si lesin. Acest lucru se poate intampla mult mai usor atunci cand esti insarcinata. Incearca sa mentii nivelul glicemiei intre limite normale, prin a consuma mese mici, dar, totusi, dese, in timpul zilei, in loc sa mananci 3 mese mari. Sa ai tot timpul cu tine gustari sanatoase pe care le poti consuma atunci cand iti este foame.
Deshidratarea poate avea un efect similar. Fii sigura ca ramai bine hidratata prin a bea 8 – 10 pahare de apa pe zi – mai mult daca efectuezi exercitii fizice sau daca este cald.
- Anemia: Daca suferi de anemie, ai mai putine celule rosii care sa transporte oxigenul catre creier si alte organe, lucru ce poate duce la stari de ameteala. Deficienta de fier este cea mai comuna cauza a anemiei, deci, fii sigura ca vei consuma o dieta bogata in fier si ca vei ingera vitamine prenatale cu fier, in special in cel de-al 2-lea si cel de-al 3-lea trimestru de sarcina. Daca suferi de anemie, medicul iti va prescrie, cel mai probabil, suplimente separate de fier.
- Supraincalzirea: A petrece timp intr-o camera in care este foarte cald sau a face o baie sau un dush fierbinte poate cauza ca vasele de sange sa se dialte, scazand tensiunea si facandu-te sa te simti ametita.
Daca te simti ametita atunci cand te incalzesti prea tare, evita zonele aglomerate si imbraca-te in mai multe straturi, ca sa poti da jos de pe tine hainele daca este necesar. Fa un dus sau o baie calda, in locul uneia fierbinte, si incearca sa mentii rece incaperea.
- Hiperventilarea: Exercitiile fizice in exces sau anxietatea pot cauza, uneori, sa fii hiperventilata si sa ai stari de lesin. Desi exercitiile fizice pot ajuta asupra circulatie, ai grija sa nu exagerezi cu ele. Incepe usor si opreste-te daca nu te simti bine sau te simti obosita.
Si, intotdeauna, daca te simti ametita, stai intinsa pe partea stanga.
Cand ar trebui sa sun doctorul?
De obicei, daca te simti ametita, de la lucruri precum foametea, caldura sau ridicatul prea rapid, nu trebuie, in general, sa te simti ingrijorata, iar aceste simptome vor disparea, cel mai probabil, dupa ce vei da nastere. Cu toate acestea, daca masurile simple discutate mai sus nu amelioreaza problema sau daca suferi de o ameteala persistenta, ai crize frecvente ale acestr simptome sau ai orice alta ingrijorare, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau.
De asemeni, fii sigura ca vei cauta ajutor daca vei lesina sau daca starile de ameteala vor duce la o leziune la nivelul capului. Alte simptome care ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare sunt: dureri de cap severe, insuficienta vizuala, nu poti vorbi coerent, palpitatii, amorteala, furnicaturi, dureri in piept, insuficienta respiratorie sau sangerari. Oricare dintre aceste simptome ar putea fi un semn al unei probleme serioase, care te poate afecta atat pe tine, cat si pe copilul tau.
In sarcina timpurie, durerile abdominale acompaniate de ameteala pot fi un semn al unei sarcini extrauterine, conditie ce necesita atentie medicala imediata.