Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Cordocenteza

Cordocenteza

image

Definitie

Cordocenteza – stiuta, de asemeni, ca recoltarea percutanata de sange ombilical – este un test specializat prenatal, in care un esantion din sangele copilului este luat din cordonul ombilical pentru testare.

Cordocenteza poate fi folosita pentru a detecta anumite probleme ale sangelui si, totodata, infectii. Ea poate, de asemeni, sa fie folosita pentru a oferi transfuzii de sange si medicamente catre copil, prin intermediul cordonului ombilical.

Cu toate acestea, cordocenteza nu se mai foloseste atat de des, deoarece noi forme de tehnologie pot oferi, uneori, aceleasi informatii si implica un risc mai mic de avort spontan – cum ar fi amniocenteza sau biopsia de prelevare de tesut.

Cordocenteza poate fi efectuata atunci cand:

  • Informatiile dorite nu pot fi obtinute prin alta metoda.
  • Rezultatele altor teste prenatale sunt neclare.
  • Rezultate testului pot avea un impact semnificativ asupra gestionarii imediate a sarcinii.

De ce este efectuat acest test

Cordocenteza este folosita, in principal, pentru a detecta si trata conditii ale sangelui, cum ar fi anemia fetala – o lipsa de celule rosii sanatoase la un copil in dezvoltare.

Daca ai vreo infectie, cordocenteza poate fi folosita pentru a determina daca fatul are, sau nu, de asemeni, o infectie.

Daca este necesar, cordocenteza paote fi folosita pentru a oferi o transfuzie de sange si medicamente catre copil, prin intermediul cordonului ombilical.

Riscuri

Cordocenteza are, totusi, anumite riscuri serioase, cum ar fi:

  • Pierderea sarcinii. Cordocenteza poarta un risc mai mare de avort spontan, fata de celelalte teste prenatale de diagnosticare, cum ar fi biopsia de prelevare de tesut sau amniocenteza. Unele cercetari estimeaza faptul ca riscul este de pana la 3% pentru populatia generala. In timp ce multi copii sunt destul de bolnavi in momentul in care testul este efectuat, este, adeseori, dificila determinarea faptului daca pierderea fetala este legata de procedura sau de sanatatea copilului.
  • Sangerarea. Este posibil sa apara o sangerare in zona in care acul este inserat.
  • Micsorarea ritmului cardiac al copilului. Ritmul cardiac poate scadea temporar dupa cordocenteza.
  • Infectii. Rareori, cordocenteza paote duce la infectii uterine.
In final, decizia de a efectua cordocenteza depinde doar de tine. Medicul tau te poate ajuta sa cantaresti toti factorii care influenteaza decizia finala.

Cum te poti pregati

Inainte de cordocenteza, poti manca si bea orice doresti.

S-ar putea sa doresti ca partenerul sau o alta persoana apropiata sa te acompanieze la programare, pentru sprijin emotional sau pentru a te conduce acasa dupa ce testul este efectuat.

La ce te poti astepta

Cordocenteza este efectuata, de obicei, intr-o unitate ambulatorie sau in cabinetul doctorului, dar, uneori, aceasta trebuie sa fie facuta intr-un spital. Va asista cel putin un asistent in timpul acestei proceduri.

In timpul procedurii

Cu aproximativ 30 – 60 de minute inainte de procedura, s-ar putea sa primesti antibiotice pentru a reduce riscul unei infectii uterine.

Atunci cand procedura va incepe, medicul va folosi un test cu ultrasunete pentru a determina pozitia exacta a copilului in uter. Vei sta intinsa pe o masa de examinare, iar doctorul va aplica in gel special pe abdomenul tau. Apoi, acesta va folosi un dispozitiv mic, stiut ca sonda/traductor cu ultrasunete, pentru a arata pozitia exact a copilului pe un monitor.

Dupa aceasta, medicul iti va curata abdomenul cu un antiseptic. Uneori, este nevoie de anestezie locala, pentru a ameliora disconfortul din timpul procedurii, dar, adeseori, nu este necesar.

Ghidat de ultrasunete, doctorul va insera un ac gol si subtine prin peretele abdominal si, apoi, in uter. O cantitate mica de sange va fi extrasa dintr-o vena din cordonul ombilical, iar acul va fi, dupa aceasta, inlaturat.

Va trebui sa stai intinsa in timp ce acul este inserat si sangele este scos. S-ar putea sa simti o senzatie de usturime atunci cand acul intra in piele si crampe atunci cand acesta patrunde uterul.

Intregul proces dureaza, de obicei, aproximativ o ora, desi majoritatea acestui timp este alocata testului cu ultrasunete.

Copil va inlocui, de obicei, in mod natural, cantitatea mica de sange care este inlaturata.

Rareori, un esantion de sange nu poate fi extras din cordonul ombilical. In aceste cazuri, sangele poate fi luat dintr-o vena din ficatul copilului.

Dupa procedura

Dupa ce este extras un esantion de sange, s-ar putea sa treci prin experienta unor crampe sau a unei sangerari minore vaginale.

Medicul s-ar putea sa foloseasca un test cu ultrasunete sau un monitor extern pentru travaliu, pentru a monitoriza ritmul cardiac al copilului, timp de o ora sau doua dupa procedura.

Atunci cand te poti intoarce acasa, medicul s-ar putea sa sugereze sa te odihnesti pentru restul zilei. Cel mai probabil, poti sa iti reiei activitatea normala in urmatoarea zi.

Daca ai simptome precum febra, frisoane sau sangerari vaginale, contacteaza-ti doctorul imediat.

Intre timp, esantionul de sange va fi analizat intr-un laborator. Rezultatele testului sunt, de obicei, disponibile in doar cateva zile – iar, in unele cazuri, in cateva ore.

Rezultate

Medicul te va ajuta sa intelegi rezultatele procedurii de cordocenteza.

Daca rezultatele testului sunt normale, nu este necesar, de obicei, alt test. Cu toate acestea, circumstantele care duc la cordocenteza necesita, adeseori, interventii continue.

Daca bebelusul are, de exemplu, o infectie, medicul te va ajuta sa intelegi optiunile de tratament. Daca fatul sufera de anemie severa, acesta s-ar putea sa aiba nevoie de o transfuzie de sange prin intermediul cordonului ombilical. In unele cazuri, este necesara nasterea timpurie.

Daca rezultatele testului indica faptul ca fatul are o conditie care nu poate fi tratata, s-ar putea sa trebuiasca sa iei unele decizii chinuitoare – cum ar fi daca ar trebui sa continui cu sarcina. Cauta sprijin de la medic, cei pe care ii iubesti sau alte persoane apropiate, in acest timp dificil.