Intelegerea schimbarilor psihologice din timpul unei sarcini
Cuprins
Visele din timpul sarcinii
In timpul sarcinii, s-ar putea sa descoperi faptul ca esti mult mai vulnerabila la unele frici si ingrijorari. De exemplu, femeile insarcinate sunt mult mai anxioase despre posibilitatea unei vatamari corporale. Situatiile care, in mod normal, sunt la ordinea zilei, cum ar fi condusul sau implicarea intr-un sport, pot produce o oarecare stare de anxietate. Aceste stari pot iesi la suprafata in timpul viselor. Visele pot fi reprezentari realistice ale fricilor tale sau pot lua forma unor cosmaruri suprarealiste. Este normal sa visezi despre ingrijorari, iar acest lucru te poate ajuta sa le faci fata in timpul zilei. Trebuie sa constientizezi faptul ca visele nu reprezinta asa cum este viata reala sau cum va fi atunci cand se va naste copilul.
Mai multe teme pot aparea in visele tale, pe toata durata sarcinii. Visele despre sarcina si copii incep, adeseori, in primul trimestru de sarcina. Incertitudinile despre noul rol ca mama pot iesi la suprafata in visele despre inabilitatea de a avea grija, intr-un mod corespunzator, de un copil. Asemenea vise sunt normale.
Femeile insarcinate viseaza, adeseori, ca sunt prinse si, in multe moduri, acest lucru este o reprezentare direct a fricilor si ingrijorarilor asupra viitorului. In special, daca ai lucrat in afara casei tale, s-ar putea sa fii ingrijorata despre impactul pe care il avea copilul asupra abilitatii de a continua activitatile exterioare.
Multe dintre viitoarele mame viseaza faptul ca vor avea un copil, fie el de sex masculin, fie feminin. Aceste vise pot reflecta preferintele pe care o mama le are, cu privire la sexul fatului.
O alta tema comuna in vise este aceea in care cauti sau ai pierdut un copil. Aceste vise apar, de obicei, pe la sfarsitul unei sarcini, cand incepi sa anticipezi nasterea copilului. Ele pot reflecta asupra ingrijorarilor pe care la ai cu privire la sanatatea copilului. Si, intr-un sens, va avea loc, totusi, o pierdere – atunci cand dai nastere si se taie cordonul ombilical.
Agresiunea este o alta tema care poate aparea in visele despre sarcina, reflectand ingrijorarile pe care le ai, si anume faptul ca vei putea fi agresata sau lovita, iar consecintele putand face rau copilului, precum si tie. De asemeni, pe masura ce sarcina continua si corpul se mareste, s-ar pute sa fii ingrijorata de faptul ca nu vei putea sa reactionezi, intr-un mod rapid, intr-o situtatie periculoasa.
Probabil, o alta stare de anxietate asociata cu agresiunea este aceea ca o femeie insarcinata are de-a face cu pierderea controlului asupra corpului ei. In mod clar, nu detii controlul asupra schimbarilor corpului din timpul sracinii. In special, pentru femeile care se afla la prima sarcina, aceste vise despre agresiune pot reflecta fricile despre travaliu si nastere. Apoi, de asemeni, visele pot reflecta sentimentele asociate cu acel "strain" care se afla in pantec.
Tine minte, a avea aceste vise infricosatoare reprezinta un lucru normal si nu ar trebui sa te ingrijoreze. De fapt, din cauza iubirii pe care o simti pentru copilului din pantecul tau, grijile tale despre el sau fragilitatea lui, asa cum este reflectat in visele tale, nu sunt deloc neobisnuite.
Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul Visele din timpul sarcinii: De ce visele din timpul sarcinii sunt atat de intense.
Femeile insarcinate trec prin experienta multor emotii, dar, totodata, si viitorii tati au, de asemeni, partea lor de griji. In randurile de mai jos, vei afla despre schimbarile emotionale pe care le pot avea viitorii tati.
Schimbarile psihologice la tata
Ca viitor tata, s-ar putea sa treci si tu prin niste schimbari psihologice, in timpul unei sarcini. Desi nu exista nici o baza fiziologica pentru acest lucru, este cu cat se poate real si, intr-o oarecare masura, previzibila. Un viitor tata, in special, in primul trimestru de sarcina, s-ar putea sa simta nevoia sa picteze sau sa decoreze camera de maternitate sau sa construiasca un leagan, ca un mod de a deveni implicat in viitoarea nastere.
Barbatii, precum si femeile, aduc intr-o sarcina propria incarcatura emotionala, precum si „perceptia si amintirea” lor, cu privire la fanteziile copilariei, despre mecanismele si semnificatia unei sarcini, nasteri si de a fi parinte. Asa cum viitorul tata si-a perceptu parintii, ii pot fi afectate, in mod direct, sentimentele despre a deveni, el insusi, un parinte. Pentru unii barbati, a fi in stare sa aiba grija de un copil poate crea un simt marit al stimei de sine, cu privire la masculinitatea lor. Pe de alta parte, daca au existat, in trecut, in familie, pierderi ale sarcinii sau infertilitate, viitorul tata poate vedea creatia vietii ca un fenomen fragil.
Experienta iminenta de tata pare, de asemeni, sa aduca cu ea toate memoriile si emotiile relatiei din copilarie cu tatal barbatului. In anumite privinte, a deveni un tata inseamna a renunta la ideea de a fi un fiu. De asemeni, inseamna reconciliera experientei pe care a avut-o barbatul in perioada infantila cu cea de a fi tata. Se pare ca aceste sentimente sunt mai puternice in timpul sarcinii decat in lunile de dupa nastere.
In timpul copilariei multora dintre barbati, a existat o parte in invatarea functiilor asociate cu „a fi tata”, exceptand, probabil, rolul de „furnizor al familie”. Televiziunea si desenele animate din anii 1950 si 1960 infatisau barbatii ca fiind neajutorati si inadecvati in gestionarea unui copil mic. Femeile erau vazute ca fiind cele care cresteau copiii, ca si acum acest lucru reprezenta prima datorite a lor.
Pentru viitorii tati, nu exista o realitate interna – nu este nici o schimbare fizica de simtit. Acestia trebuie sa se bazeze pe raportul partenerei despre sentimentele pe care le are in timpul sarcinii. Probabil, pana ce miscarile fetale nu vor fi foarte evidente, tu nu il vei percepe ca un copil ce se afla in dezvoltare si, de cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla pana in cea de-a 7-a luna de gestatie. Daca este indicat un test cu ultrasunete, vizualizarea imaginilor rezultate poate reprezenta o experienta nepretuita, deoarece, astfel, vei avea confirmare vizuala a existentei copilului.
Sarcina poate provoca sentimente puternice, chiar si intr-un barbat care a mai avut un copil, in trecut. Acest lucru ofera o oportunitate de a gandi despre ce fel de tata a fost, deja, cu primul copil, precum si despre cresterii responsabilitatii. Daca viitorul tata este mandru de modul in care s-a comportant in experienta anterioara si daca noul copil este dorit, s-ar putea sa se simta foarte fericit cu noua sarcina.
Poate fi destul de dificil ca un barbat sa recunoasca, in mod deschis, ca are ingrijorari, frici si, probabil, sentimente ambivalente despre sarcina partenerei sale, dar, cu toate acestea, aceste schimbari sunt cat se poate de normale. Studiile au indicat faptul ca mai mult de 1 dintre 10 barbati vor avea simptome fizice psihogenice (a avea o origine emotionala sau fizica) in legatura cu sarcina. Aceste simptome tind sa apara la inceputul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina. Pot exista, de asemeni, sentimente crescute de anxietate si depresie.
Relatia dintre tine si partenera ta poate, de asemeni, sa sufere schimbari profunde din perspectiva ta. In prealabil, s-ar putea sa fi avut un simt de predictibilitate in reactiile partenerei tale, dar acestea se pot schimba semnificativ in timpul unei sarcini. De asemeni, s-ar putea sa ai sentimente profunde despre schimbarile ei in proportiile corporale, precum si a schimbarii cu privire la sexualitate. In timp ce te lupti cu sentimentele legate de responsabilitatile asociate cu „a fi tata”, s-ar putea sa trebuiasca sa ai, totusi, mai multa grija de sotia ta. Acest lucru este, in particular, adevarat in cultura noastra, acolo unde familiile extinse nu sunt, adeseori, disponibile imediat sa ofere sprijin.
Intelegerea schimbarilor psihologice care apar in timpul sarcinii, ii pote ajuta pe ambii parinti sa se inteleaga atat pe ei insasi, cat si, respectiv, pe partenerii lor. Aceasta intelegere nu doar poate sa amelioreze tranzitiile emotionale din timpul sarcinii, dar, de asemeni, si sa adanceasca relatia dintre mama si tata.
<< Partea a doua