Intelegerea schimbarilor psihologice din timpul unei sarcini
Cuprins
Prezentare generala a psihologiei unei sarcini
Sarcina este o experienta plina de dezvoltare, schimbari, imbogatiri si provocari. Acesta este un moment in care voi, ca un cuplu, va confruntati cu fricile si asteptarile asupra ideii de a deveni parinti si incepeti sa va determinati propriul stil parental. Faptul ca veti deveni parinti cauzeaza schimbari psihologice, atat la mama, cat si la tata.
Urmatoarele randuri va vor ajuta sa intelegeti schimbarile normale psihologice, care apar in etapele diferite ale sarcinii. Daca ai probleme psihologice, care interfereaza cu viata de zi cu zi sau cu relatia, vorbeste cu doctorul tau si primeste ajutor. Nu te ingrijora, aceste schimbari sunt normale, deoarece sarcina reprezinta ea insasi o schimbare. Mai jos, vei invata cum sa identifici schimbarile frecvente, inclusiv:
- Schimbarile psihologice din primul trimestru de sarcina. S-ar putea sa nu iti dai seama de schimbarile care au loc in primul trimestru, dar, totusi, ele sunt semnificative. In acest timp, unele mame pot experimenta sentimente de anxietate, directionate catre faptul ca isi pot pierde copilul. Aceste frici, desi nefondate, sunt perfect normale. Citeste despre multitudinea de emotii pe care femeile le experimenteaza in aceasta perioada critica in timpul dezvoltarii fetale.
- Schimbarile psihologice din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina. Odata ce stresul si anxietatea din primul trimestru au trecut, schimbarile emotionale din cel de-al 2-lea trimestru incep. Desi sentimentele din timpul acesta vor fi, de obicei, mai putin intense, ele pot fi la fel de ingrijoratoare. Multe mame incep sa se simta constiente de sine asupra greutatii pe care o pun pentru a sustine copilul, iar acestea pot duce la o stima de sine scazuta.
- Schimbarile psihologice din cel de-al 3-lea trimestru de sarcina. In cel de-al 3-lea trimestru de sarcina, femeile anticipeaza nasterea si incearca sa faca fata unor schimbari fizice semnificative. In timp ce frica in privinta pierderii copilului dispare, de obicei, in acest stadiu, apare, totusi, o noua anxietate – frica aparitiei copilului. De asemeni, fricile asociate cu travaliul si nastere sunt, de asemeni, comune, in ultimele 3 luni de sarcina.
- Visele din timpul sarcinii. Multe dintre femei trec prin experienta unor vise ciudate cu privire la nastere si la viata ca mama. In aceasta sectiune, iti vom spune despre cele mai comune vise pe care le au femeile insarcinate, inclusiv visele despre sexul copilului si cosmarurile in care femeile sunt fie prinse fie agresate. De asemeni, vom incerca sa te ajutam sa intelegi ce inseamna aceste vise.
- Schimbarile psihologice la tata. In momentul in care femeile insarcinate trec prin experienta unor schimbari fizice si emotionale majore, tatii trec si ei, de asemeni, prin unele schimbari emotionale. Unii tati se pot simti inlaturati in timpul unei sarcini sau pot dezvolta o teama cu privire la abilitatea de a deveni parinte. Noi iti vom spune care sunt cele mai comune frici si iti vom oferi sugestii pentru a le face fata.
Schimbarile psihologice din timpul primului trimestru de sarcina
Multe persoane cred ca toate femeile insarcinate radiaza si sunt fericite. Adevarul este ca femeile trec prin experienta multor emotii in timpul unei sarcini, incepand cu primul trimestru din aceasta.
Interactii intre minte si corp in viitoarea mama
Desi toate sarcinile au similaritati generale, feicare dintre ele este speciala. Schimbarea imaginii corporale, schimbarile in hormoni, atitudinea catre presiunile culturale si asteptari se combina intre ele pentru a iti face sarcina unica.
Fiecare dintre reperele unei sarcinii sunt acompaniate de probleme psihologice specifice, care iti afecteaza perceptia asupra acelei parti specifice din sarcina. De exemplu, daca sarcina a fost planuita si dorita, s-ar putea ca tu si partenerul tau sa fi raspuns cu bucurie si anticipare asupra vestii ca ai ramas insarcinata. Daca sarcina a fost neasteptata, s-ar putea, la inceput, sa ai mai multe sentimente despre acest lucru.
Interactiile dintre corpul si mintea ta apar pe toata perioada sarcinii. De exemplu, un nivel mare de stres din viata sau sentimentele negative, cu privire la a fi insarcinata, pot contribui la unele stari de greata, care apar in primul trimestru (3 luni). Iar starile de greata si varsaturi pot sa te faca sa te simti mai putin entuziasmata asupra sarcinii.
Este important sa tii mine ca, din cauza acestor interactiuni dintre corp si minte din timpul sarcinii, trebuie sa iti mentii o atitudine pozitiva, aceasta putand chiar atenua unele disconforturi fizice.
Primul trimestru
Unele schimbari psihologice au loc imediat ce ai aflat ca esti insarcinata. Desi s-ar putea nu pari diferita in saptamanile ce vor urma, s-ar putea sa simti ca au loc cateva schimbari. Una dintre ele este o stare emotionala care se schimba rapid. Extremele emotionale sunt, in acest moment, amplificate si, daca aceasta este prima ta sarcina, aceste sentimente pot fi confuze. Situatii care, in mod normal, nu te vor deranja, acum vor reprezenta un motiv pentru care vei plange sau te vor face sa fii depresiva sau suparata pe sine sau pe cei la care tii.
Aceste schimbari emotionale instante sunt mai pronuntate la anumite femei decat la altele. Acest lucru depinde de structura personalitatii proprii, tipul de stres la care esti expusa si suportul emotional pe care il primesti, toate datorita schimbarilor hormonale din corpul tau.
Deoarece riscul unui avort spontan este de aproximativ 20% in primul trimestru de sarcina, s-ar putea sa te ingrijorezi asupra faptului daca sarcina va continua, sau nu. Daca ai suferit, in trecut, un avort spontan, aceasta perioada poate fi una dominata de stres si anxietate sporita.
S-ar putea sa ajute foarte mult daca vorbesti cu un prieten sau cu un psiholog, in acest stadiu, in special daca sentimele de anxietate sau tensiune par sa interfereze semnificativ cu activitatile de zi cu zi. De asemeni, este important sa incerci sa te odihnesti pe cat posibil in primul trimestru de sarcina, deoarece acest lucru poate sa ajute sa te simti mai bine. Daca exista foarte mult stres in viata ta, s-ar putea sa doresti sa modifici acest lucru, daca este posibil, sau sa incerci sa inveti niste tehnici de relaxare, pentru a te ajute sa faci fata situatiei. Meditatia si yoga sunt doua tehnici foarte bune de relaxare.
Tehnicile de relaxare sunt benefice mamei pe toata perioada sarcinii. In randurile de mai jos, vei afla despre schimbarile care au loc in cel de-al 2-lea trimestru de sarcina.
Partea a doua >>