Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala

Puntea dintre generatii: Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala

image

Recent, scriitorul si psihologul american Howard Gardner a publicat o noua carte, numita „Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala”, in randurile acesteia gasindu-se nenumarate sugestii foarte bune, legate de cum ar trebui parintii sa ofere copiilor o educatie adaptata curentului modern reprezentat de internet.

In articolul „Pericolele jocurilor video pentru psihic si personalitate” am incercat sa aflam care sunt implicatiile psihologice ale acestei parti de internet, insa, nu trebuie sa uitam ca doar o mica parte dintre adolescenti isi petrec vremea in jocuri video si ca internetul are mult mai multe laturi, fiecare dintre acestea lasandu-si urma asupra fiecaruia dintre noi, cei care il folosim.

Frumusetea, astazi

Conform lui Gardner, frumusetea este o proprietate a experientelor noastre cu obiecte si ea nu exista in obiectele insusi. Desigur, exista cateva obiecte pot fi considerate standarde ale frumusetii, insa, asa cum spune si celebrul proverb, „frumusetea sta in ochii privitorului”. Mai explicit, daca ceva ne pare a fi frumos sau nu, este un aspect strict subiectiv si este o consecinta a experientelor nostre legate de acesta.

Ca de exemplu, stim, deja, ca tatii influenteaza foarte mult viata fiicelor lor („De ce este importanta pentru femei relatia cu tatal lor?”) Stim, de asemeni, ca daca tatal a fost brunet, atunci este o mare sansa ca fiica sa considere barbatii bruneti mai atragatori decat cei blonzi. Astfel, dintre doi barbati deopotriva de frumosi – sa spunem gemeni, unul brunet si unul blond – pentru respectiva fata cel brunet va fi mai frumos decat cel blond.

Digital media ofera tinerilor posibilitatea de a explora o arie larga de forme, imagini, emotii si arta, apartinand diferitelor culturi internationale. Acest lucru ii poate ajuta sa isi largeasca orizonturile in ceea ce priveste frumusetea si sa previna ca ei sa considere frumos orice decide majoritatea ca este.

Ca parinti, ar trebui sa ne ajutam copiii sa isi dezvolte un portofoliu personal de preferinte artistice, de experiente si obiecte frumoase. Pot sa pastreze aceste forme in minte sau, mai tangibil, in format digital. Acest fapt le-ar dezvolta capacitatea si dorinta de a crea propriile forme, dar si sa aiba adevarate colectii, despre care sa discute alaturi de prieteni si familie.

Dar bunatatea?

In ceea ce priveste bunatatea, trebuie sa ne ajutam copiii sa se pregateasca pentru rolul lor de cetateni, de mai tarziu. De data aceasta, si in societatea virtuala. Putini sunt acei parinti care isi supravegheaza copiii si in sfera digitala si mult mai putini sunt aceia care isi petrec timpul facand activitati impreuna cu ei, pe calculator.

Aristotel spunea ca cel mai potrivit moment pentru a cultiva obiceiurile bune copiilor este cand acestia sunt relativi tineri, pentru ca incepand cu adolescenta, va fi prea tarziu si, uneori, contra-productiv. Iar viata tinerilor nu inseamna doar real, ci si virtual si, de aceea, parintii nu ar trebui sa neglijeze comportamentul micutilor pe internet.

O metoda prin care puteti sa va pregatiti copilul pentru o viata in era digitala este sa discutati problemele etice ale unor provocari care pot aparea in aceasta sfera. De asemeni, discutiile cu parintii si gandirea critica sunt un bun prim pas spre conturarea unei responsabilitati „digitale”.

Asemenea dialoguri pot arata care este perspectiva dumneavoastra morala, dar si a copilului si pot oferi oportunitati de a identifica si, implicit, repara, ceea ce este gresit. Insa, dialogul nu este suficient. Credintele, emotiile si obiceiurile sunt, si ele, relevante.

Si adevarul

Intr-un final, Gardner mentioneaza ca interactiunile online ne pot ajuta sa aflam ca ceea ce noi credem ca este adevarul este posibil sa nu fie tocmai Adevarul. Exista o multitudine de adevaruri declarate in mediul digital pe bloguri, site-uri si alte platforme. Ceea ce ne trebuie, insa este abilitatea de a „naviga” printre toate aceste idei si, mai apoi, de a determina ceea ce poate fi acceptat, ceea ce are nevoie de mai multe dovezi sau ceea ce este gresit, inainte de a ajunge la o concluzie. In cuvintele lui, acest lucru ar insemna „Adevarul nu este o chestiune de bias sau de instinct, el consta intr-o atentie sporita pentru a ajunge la o concluzie pe baza unor revizuiri bune si consistente ale dovezilor”.

Noi, adultii, suntem constienti (de cele mai multe ori), de aceste aspecte care tin de mediul online insa, pentru un copil, a carui experienta de viata nu este una foarte vasta, aceasta experienta poate fi adeseori insotita de esecuri. De aceea, ca parinti, ar trebui sa ii explicam diferentele si nevoia dovezilor, inainte de a crede o idee.

Exista si o parte goala a paharului

Pana acum, am fost optimisti si am incercat sa vedem partea plina a paharului numit internet. Totusi, intorcandu-ne la realism, putem observa, cu usurinta, cum adevarul, bunatatea si frumusetea sunt mult distorsionate in mintile adolescentilor de astazi.

De vina este tocmai ignoranta adultilor, despre care spuneam in randurile de mai sus, care nu considera ca trebuie sa faca celor mici o educatie si din punct de vedere digital. Pentru multi adulti, viata isi are limitele in realitate, considerand virtualul ca „o joaca pe calculator”. Drept urmare, tinerii gasesc un mediu la fel de vivid ca si realitatea, dar din care lipseste supravegherea si autoritatea adultilor. Ce si-ar putea dori mai mult?

Si nici industria digitala nu ne ajuta prea mult. In articolul „Pericolele jocurilor video pentru psihic si personalitate” ati putut vedea cum producatorii de jocuri urmaresc sa creeze o dependenta a utilizatorilor lor. Acum, veti vedea cum filmele pentru copii sunt menite sa ne distorsioneze viziunea asupra frumusetii si bunatatii.

Efectul „Ceea ce este frumos este si bun” a fost descoperit in anul 1991, de catre Eagly. El spune ca oamenii mai frumosi sunt, automat, inzestrati in inconstientul nostru si cu alte calitati pozitive, chiar daca aceasta nu este tocmai realitatea. Acesta este motivul pentru care, inconstient, incercam sa ne imbunatatim constant aspectul, sa ne alegem hainele care ne fac sa aratam mai bine, etc. de exemplu, un om care arata bine, poate fi considerat automat mai inteligent sau mai onest decat este, fara a fi nevoie sa i se testeze prezenta acestor calitati.

Un studiu recent, condus de catre Doris Bazzini a aratat ca multi dintre copiii care se uita la filmele de desene animate, precum cele produse de catre compania Disney, sunt supusi efectului acestuia.

Studiul a inclus un numar de 163 de caractere fictionale, umane si non-umane, din 21 de filme Disney, copiii intervievati trebuind sa raspunda unor intrebari care urmareau parerea lor in ceea ce priveste atractivitatea psihica, agresivitatea, prietenia, bunatatea, inteligenta, venitul personajului, implicarea romantica si statusul social. Pentru ca studiul sa fie autentic, asa cum bine stiti din articolul „Mami stie, intotdeauna, mai bine decat toti”, 4 institutii independente au analizat datele colectate.

Astfel, s-au dovedit urmatoarele lucruri: frumusetea si agresivitatea au avut o corelatie foarte mare – insemnand ca pe cat personajul era mai urat, pe atat era considerat mai agresiv. De asemeni, frumusetea a fost corelata cu prietenia, bunatatea morala, inteligenta, venit financiar mare, romantismul si statusul social, toate aceste corelatii avand un indice semnificativ mare. Cu alte cuvinte, atunci cand vine vorba de desene animate si privitorii lor, efectul „Ceea ce este frumos este si bun” este la el acasa.

S-au schimbat standardele frumusetii, ale bunatatii si ale adevarului

Este destul de controversata ideea ca societatea de astazi are o obsesie nesanatoasa asupra imaginii frumusetii, a perfectiunii, a bunatatii si a adevarului. Daca cineva din afara societatii noastre ar fi sa analizeze aceste aspecte din perspectiva digital mediei, ar ajunge la concluzia nu doar ca suntem o rasa extraordinar de frumoasa si morala, dar si ca traim sub o presiune sociala foarte mare. Stim ca frumusetea si bunatatea majoritatii este departe de ceea ce se promoveaza in media, insa, ce putem spune despre presiunea sub care traim?

Deschideti orice televizor, pagina de internet sau revista si veti putea vedea imagini si texte in care atractivitatea fizica si morala este ridicata pana pe culmile idealismului. Circula, la un moment dat, un video pe internet in care se arata cum o femeie normala era transformata cu ajutorul machiajului si al Photoshop-ului intr-o Venus din Milo a timpurilor moderne. Exista date si studii care arata ca un flux constant de imagini ne poate impune si o anumita ideologie.

Acum, pe baza acestor idei, credeti ca tinerii de astazi, supusi constant unui astfel de flux, spre deosebire de cei care aveau aceeasi varsta acum 20 de ani, au aceleasi standarde privind frumusetea, adevarul si bunatate?

Cei mai multi oameni maturi sunt constienti ca ceea ce vedem in media digitala nu este si realitatea, insa, pentru un copil, este foarte greu sa faca aceasta diferenta. Si chiar daca ar face-o, in subconstientul sau va incerca, intotdeauna, sa atinga acele standarde si nu pe cele normale. De la femei, in special, exista asteptari irealistice in ceea ce priveste frumusetea.

Iar acest lucru va crea nenumarate frustrari, pentru ca oamenii sunt departe de perfectiune, si inca nu s-a inventat varianta de Photoshop pentru realitate...

Sa ne punem contra curentului modern, noi – parintii, ne-ar fi imposibil. Suntem atat de asaltati de aceste standarde gresite din toate partile, incat si noi pute cadea victime ale lor. Daca, insa, ne invatam inca de mici copiii sa faca diferenta intre ideal si real, din punctul de vedere al acestor trei aspecte, le oferim o sansa in plus pentru a nu cadea in capcana digitala. Iar cea mai una metoda de educatie, asa cum bine stiti („Am nevoie de un model pozitiv!”), este puterea exemplului!

S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole din seria Puntea dintre generatii:
Muzica in viata adolescentului
La petreceri pana dimineata?!
Asta numesc ei dans?!
Alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede