Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Cand este momentul potrivit pentru a naste

Cand este momentul potrivit pentru a naste un copil?

image

Una dintre intrebarile care domina gandurile noastre, pe masura ce inaintam in varsta, este „La ce varsta este mai bine sa ai un copil?”. Desigur, cu cat mai repede, cu atat mai bine din punctul de vedere al evitarii prapastiei dintre generatii („Puntea dintre generatii: Asta numesc ei dans?!”). Dar acesta nu este un criteriu suficient pentru a da nastere unei vieti noi.

O perspectiva foarte interesanta asupra acestei situatii a fost prezentata in filmul „Idiocracy”, care, desi prezinta un univers stintifico-fantastic, are la baza o realitate destul de crunta, dovedita statistic: din ce in ce mai multi oameni, al caror grad de educatie este unul ridicat, amana sa faca un copil, uneori pana cand este prea tarziu. Consecintele pe termen lung se pot vedea in filmul de mai sus, insa, despre cele pe termen scurt se vorbeste rareori.

De ce amana tinerele familii sa faca un copil?

„Iarna demografica” asa cum numesc specialistii perioada care vine, a fost subiectul unui documentar cu acelasi nume. Titlul, asa cums e prezinta in materialul promotional al acestuia, reprezinta „declinul ratei natalitatii la nivel mondial si ceea ce implica acest lucru.” Conform filmului, augurii acestei perioade nu sunt deloc buni, implicand un colaps economic si o deteriorare sociala. Daca tendinta actuala continua, populatia lumii ar trebui sa inregistreze un declin semnificativ pana la mijlocul secolului al XXI-lea.

Aceste auspicii deloc favorabile sunt bazate pe calculul ratei totale a fertilitatii (RTF) din intreaga lume. Stabilitatea numarului populatiei este atinsa atunci cand fiecare femeie naste cel putin 2 copii de-a lungul vietii sale (unul pentru ea, unul pentru partener), fara a se lua in considerare cazurile in care copiii mor pana la atingerea varstei adulte. Astazi, exista 6 tari in care aceasta rata este sub 2.1. De exemplu, RTF-ul Uniunii Europene este 1.5. In China, RTF-ul este de 1.6, in India 2.9, Africa 2.7 si Brazilia 2.3. Toate aceste valori sunt rezultatul unei scaderi considerabile, in ultimii 30 de ani, de la una de aproximativ 5-6. Acest fapt arata o tendinta a tinerelor familii de a amana nasterea copiilor sau a evita acest fapt.

Greu de crezut ca „iarna demografica” ar implica un colaps economic, insa, aspectul direct implicat – acela ca oamenii decid din ce in ce mai des sa nu mai aiba copii – ne pune serios pe ganduri. Pana la urma, conceperea voluntara pare a fi contra ideei ca scopul rasei este acela de a se inmulti si ca acest lucru sta scris adanc in inconstientul nostru. („Mami stie, intotdeauna, mai bine”).

Tot in documentarul mai sus mentionat se arata ca „fiecare aspect al vietii moderne este impotriva crearii unei familii si favorizeaza tendinta spre familii foarte mici sau singuratate”. Si, desigur, au si dreptate.

Societatea moderna ofera oamenilor multe alte satisfactii si alegeri in afara familiei. In particular, femeile, datorita libertatii castigate in ultimele decade, se concentreaza pe alte planuri ale vietii lor, departe de casa – precum cariera. Iar ceea ce se sublinia si in filmul „Idiocracy” si in „Iarna Demografica” – de altfel, si o realitate de sine statatoare- cu cat mai educata este o femeie, cu atat tendinta ei este de a avea mai putini copii.

Si, intr-un final, una dintre cauzele scaderii acestei natalitati este aparitia metodelor contraceptive – reprezentand ceea ce expertii numesc „revolutie sexuala” – acum, oamenii pot avea parte de sex, fara sa si conceapa!

Asadar, modernitatea transforma copiii din ceea ce erau in trecut, membri care sa ajute familia in castigarea venitului, in elemente de consum, menite sa satisfaca dorintele parintilor. Se pare, insa, ca adultii nu se bucura atat de mult de copii, pe cat am crede. „Economistii au realizat modele asupra a ceea ce influenteaza nivelul de fericire al adultilor si au aratat ca un copil are un impact destul de mic”, a spus Daniel Gilbert, psiholog la Harvard. Mai mult, s-a aratat ca, cu cat mai multi copii are o persoana, cu atat este mai putin fericita! Conform acestuia, se pare ca oamenii au mai multa satisfactie din mancat, exercitii, cumparaturi, dormit sau uitat la televizor, decat din a avea grija de copii... Aceste statistici au fost publicate in 2006, in cartea sa, „Stumbling on Happiness”.

Desigur, nu asta este ceea ce spun parintii, atunci cand sunt intrebati. De exemplu, un studiu din 2007, facut de catre Centrul de Studii Pew, a aratat ca oamenii intervievati considerau ca relatia cu copiii lor avea cea mai mare importanta in ceea ce priveste implinirea si fericirea personala. Totusi, acelasi studiu a aratat ca majoritatea au raspuns ca scopul principal pentru care s-au casatorit a fost „ fericirea si implinirea mutuala” si nu „nasterea si cresterea copiilor”.

Daniel Gilbert motiveaza acest fapt prin ideea ca oamenii spun ca cei mici sunt o sursa de fericire pentru ca asta se asteapta de la ei sa spuna. In plus, tot el observa ca, cu cat oamenii platesc mai mult pentru un lucru, cu atat tendinta lor este sa il considere mai valoros, iar copiii sunt destul de scumpi. Tot studiile arata ca cei fara copii nu sunt mai putin fericiti decat cei cu copii.

Cu siguranta, motivele prezentate mai sus sunt suficient de controversate incat sa ne faca sa ne indoim de ele. Cele mai des invocate motive de catre tinerii romani, pentru amanarea nasterii unui copil sunt, insa, lipsa banilor, lipsa unui partener stabil, necesitatea atingerii unei performante profesionale, lipsa unei locuinte proprii sau dorinta de a „avea libertate” mai mult timp.

Variind de la o persoana la alta, este greu sa intelegem complexitatea acestui fenomen si alegerile tinerilor. Stim, insa, ca acesta exista si ca natalitatea este, in ziua de astazi, mult mai mica decat in deceniile precedente. De exemplu, in Romania, anul trecut, s-a inregistrat cea mai mica natalitate din ultimii 80 de ani.

O statistica recenta a aratat ca un numar record de femei au copii in jurul varstei de 40 de ani. In ultimii 20 de ani, in Maria Britanie, s-a triplat numarul cazurilor de noi mame aflate la aceasta varsta.




Partea a doua >>