Vitamilele si suplimentele in sarcina
Ce tip de suplimente de vitamine ai nevoie atunci cand te pregatesti pentru o sarcina?
Daca ai in plan sa ramai insarcinata, atunci este de la sine inteles ca trebuie sa fii cat mai sanatoasa posibil. Atunci cand esti insarcinata, ai nevoie de aceeasi dieta sanatoasa si echilibru de nutrienti din perioada cand nu esti insarcinata. Tine minte ca organismul va face ajustari, cu privire la modul in care va gestiona anumiti nutrienti, pentru a putea face fata la cererile suplimentare din timpul sarcinii. Daca ai o dieta echilibrata si sanatoasa si nici o problema medicala sau nutritionala, atunci, in mod normal, vei avea nevoie doar de un supliment. Acesta este acidul folic. Daca ai vreun dubiu despre necesitatile de vitamine, atunci poti discuta acest lucru cu doctorul de familie. Nu lua nici un supliment de vitamine, in afara de acidul folic, fara a te consulta cu doctorul. Dieta ta va oferi, de obicei, toata vitaminele si mineralele de care ai nevoie.
Ce este acidul folic?
Acidul folic este un membru important al familiei de vitamine B (vitamina B9), desi, ocazional, este denumit vitamina M. Acesta este solubila in apa si se stocheaza, in principal, in ficat. Acidul folic este esential pentru formarea si dezvoltarea copilului si pentru productia de celule rosii de sange sanatoase. Celulele rosii transporta oxigenul prin corp. Corpul uman creeaza si inlocuieste, in mod constant, celulele rosii. Este estimat ca un adult va crea aproximativ 120 de milioane de noi celule rosii, in fiecare minut. Acesta este un motiv pentru care avem nevoie de acid folic. Deficienta de acid folic poate duce la probleme precum anemie sau o lipsa de celule rosii.
Acidul folic apare, in mod natural, in corp?
Acidul folic este o vitamina. Vitaminele sunt substante esentiale in cantitati mici pentru metabolismul corpului. In general, ele reprezinta substante care nu pot fi reproduse (generate) de corpul uman. Acidul folic nu apare, in mod natural, in corp. Trebui sa il obtii din alte surse, cum ar fi din alimente sau suplimente de vitamine.
Ce alimente contin acid folic?
Acidul folic se gaseste in legume care au frunze de culoarea verde inchisa, cum ar fi broccoli, varza, mazare, fasole verde si spanac. Alunele sunt bogate in acid folic, dar, totusi, cele sarate ar trebui sa fie evitate, daca este posibil. Mai mult decat atat, daca tu sau familia ta are o istorie de alergii la alune sau alte conditii alergice precum astmul si febra fanului, este recomandat sa le eviti in timpul sarcinii. Multe cereale pentru micul dejun contin acid folic (iti vor spune acest lucru pe eticheta) si, de asemeni, laptele si iaurtul. Painea facuta din faina sau cereale integrale este, de asemeni, bogata in acid folic. Pentru vegetarieni, cele mai bogate surse de acid folic sunt: drojdia de bere, extractul de drojdie si germenii de grau. Acidul folic este distrus, in totalitate, prin gatire, deci, serveste salate sau prajeste fara ulei sau cu aburi legumele foarte putin.
Daca voi consuma o dieta echilibrata voi mai avea nevoie de tablete de acid folic?
Multe femei, care au o dieta buna, pot avea o cantitate suficienta de acid folic pentru sarcina doar din alimente, fara a mai apela la suplimente. Probabil, nu iti vei da seama ca organismul are nevoie de acid folic atunci cand incerci sa ramai insarcinata. Chiar si mamele care au o dieta adecvata pot necesita mai mult acid folic, deoarece corpul nu absoarbe si foloseste, in mod eficient, acidul folic din alimente. Suplimentele cu acid folic sunt, prin urmare, recomandate pentru fiecare femeie care incearca sa ramana insarcinata, pentru a fi sigura ca acestea consuma o cantitate indeajunsa. Atunci cand nu esti insarcinata, acidul folic este inlaturat din organism destul de rapid, dar, intr-o sarcina, rinichii il filtreaza din sange (la o rata de 4 ori mai mare decat cea normala), acesta fiind un alt motiv pentru care sunt recomandate suplimentele.
De ce sunt recomandate suplimentele cu acid folic atunci cand incerci sa ramai insarcinata?
Acidul folic este stiut pentru ca reduce riscul de aparitie unor anormalitati anume asupra copilului, cum ar fi defecte ale tubului neural. Spina bifida este, probabil, cel mai cunoscut defect de acest gen. Toti copiii au un risc de a dezvolta aceasta conditie sau alte defecte ale tubului neural, cum ar fi hidrocefalie, indiferent de varsta mamei sau aceasta este, sau nu, prima sarcina.
Ce sunt defectele tubului neural?
Tubul neural este partea din copil care, eventual, va deveni creierul si coloana vertebrala. Defectele tubului neural par sa fie legate de ceea ce este numit „defect metabolic in folatul metabolismului” la mama. Tubul neural se formeaza aproximativ in cea de-a 4-a saptamana de sarcina sau dupa 2 saptamani dupa ce nu ai mai avut menstruatie. Cercetarile au demonstrat ca acidul folic in sangele mamei este important pentru formarea tubului neural. Tulburarile precum spina bifida, care, in forme severe, pot reprezenta un handicap pentru copil, sunt cauzate de defectele tubului neural.
Ce este spina bifida si hidrocefalia?
Spina bifida, reprezinta un defect, in care o parte din una sau mai multe vertebre – oasele care formeaza coloana vertebrala – nu se dezvolta complet, lasand expusa o parte din coloana vertebrala. Acest defect poate aparea oriunde in coloana vertebrala, dar este vazut, adeseori, in partea de jos a spatelui. Conditia variaza in gravitate si cel mai mult conteaza cat de mult este expus tesutul nervos. Poate aparea chiar paralizie sau incontinenta. Hidrocefalia reprezinta umflarea testului cerebral, lucru ce poate deteriora creierul. Ea poate aparea cu spina bifida sau de una singura.
Am un risc mai ridicat daca am mai avut un copil cu spina bifida?
Femeile care au avut un copil cu spina bifida au un risc mai ridicat sa nasca, din nou, un copil cu defecte, fata de celelalte care au dat nastere unor copii sanatosi. Ar fi bine sa obtii sfaturi specifice pre-sarcina, inainte de a concepe. Ar trebui sa discuti acest lucru cu doctorul tau.
Partea a doua >>