Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Asta numesc ei dans?!

Puntea dintre generatii: Asta numesc ei dans?!

image

De ce a aparut?

Pe vremea noastra” adolescentii se imparteau in doua mari categorii, cu subcategoriile aferente: cei care asculau pop si cei care ascultau rock. In ziua de astazi, ei se impart in cei care asculta rock si electronica. Muzica electronica este o evolutie a muzicii pop, si, la randul ei, se imparte in doua subcategorii: cea „comerciala”, reprezentata de hit-urile difuzate la radio si cea „underground”, reprezentata de melodii care nu acapareaza atat de multa lume.

Dubstep-ul este relativ „tanar”, incepand sa creasca in popularitate in anii 2000, insa, doar de curand, a inceput sa intre si pe piata romaneasca. In 2011, ceea ce este numit „post-dubstep” a devenit o forma comerciala a acestui gen. Drept urmare, numerosi adolescenti au aderat acestui curent, el devenind, intr-un final, muzica ce defineste aceasta generatie.

Ce inteleg adolescentii prin el?

Majoritatea adolescentilor merg „cu valul”. Fiind un curent popular, nu este important neaparat ca ei sa il si inteleaga, ci, tocmai prin latura sa comerciala, el reuseste sa se adapteze cerintelor lor. Unii adolescenti folosesc acest tip de muzica pentru a isi elibera agresivitatea, atat de caracteristica varstei („Un copil agresiv! De ce?”), altii sa isi manifeste sexualitatea („Sexualitatea copilului nu-i priveste pe parinti”) iar altii, pur si simplu, pentru a fi acceptati de anturaj („Cum isi alege prietenii adolescentul?”).

Ar trebui parintii sa intervina?

Spre deosebire de cazul dansurilor lascive, dubstep-ul nu dauneaza in nici un fel adolescentului. Nu implica sexualitate prea multa, asa cum se intampla in cazul grind-ului, nu risca sa il raneasca, asa cum e in cazul pogo-ului specific punk-ului, nu ii deranjeaza coloana, ca in cazul rock-ului. Este, pur si simplu, o miscare specifica acestei generatii.

In plus, vine si cu avantaje: ajuta tanarul sa isi descarce agresivitatea si, pe deasupra, il si obliga sa faca suficienta miscare incat sa chiuleasca linistit de la orele de sport.

Nici adolescentii nu inteleg dansul nostru

Cati adolescenti stiti care sa poata dansa pe o melodie populara? Dar cati stiti care, pe ritmurile Madonnei sa nu faca mutre caricaturistice si miscari necontrolate? Mai mult, de cate ori ati vazut ca un adolescent sa se simta bine pe ritmurile celor de la Beatles?

Asta pentru ca, ei si noi, am crescut pe ritmuri diferite, in societati diferite si inconjurati de valori diferite. A compara o generatie cu alta este, in primul rand, o greseala, deoarece, uneori, chiar si cativa ani pot crea mentalitati diferite.

Sa luam exemplul a doua generatii foarte apropiate, din Romania: cei ai anilor `80 si cei ai anilor `90. In timp ce primii erau nevoiti sa se dea peste cap pentru a face rost de un album muzical, neavand prea multe optiuni, ceilalti au avut atat de multe melodii de unde alege, incat au inceput sa primeasca nume pentru generatie (Va aduceti aminte de „Generatia X”?). Au avut, intr-un final, idoli cu care sa se identifice, genuri de dans specifice pe care sa le invete, si-au format o cultura muzicala.

Acum, ne putem astepta ca cei din generatia `80 sa gandeasca la fel ca cei din generatia `90? Nu. Ultimii au avut acces la mult mai multa informatie decat primii. Va puteti imagina, acum, care este diferenta dintre mentalitatile primei generatii si a celei de acum? Putem spune lesne ca este una astronomica! Nu ii putem cere adolescentului de astazi sa se bucure cand danseaza o „batuta” si nici el noua sa ne simtim bine pe un „dubstep”. Putem, insa, sa facem compromisuri (noi, maturii), pentru a fi cat mai aproape de el si a incerca sa ii intelegem lumea, sentimentele si, implicit, nevoile.

Terapia prin dans, pentru adolescentii cu probleme

Va aduceti aminte cum, ultima oara cand ati dansat, pentru cateva minute ati uitat de orice probleme aveati? La fel functioneaza si in cazul adolescentilor. Terapia prin dans foloseste miscarile ca o forma de a ajuta adolescentii sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare, sa isi dezvolte o imagine de sine sanatoasa si sa treaca peste problemele emotionale pe care le au.

Ce este terapia prin dans?

Terapia prin dans se bazeaza pe ideea ca exista o relatie directa intre miscari si emotii si ca acestea pot imbunatati functionarea totala a unui individ si ii pot echilibra corpul – fizic, emotional si spiritual.

Aceasta terapie poate fi facuta individual sau ca parte a unui grup. Nu este nevoie sa existe abilitati deosebie de dans. Exemple de terapie prin dans sunt: crearea unei rutine de dans, imitarea miscarilor altora, exprimarea unor emotii prin dans.

La ce ajuta?

Ca si in cazul altor terapii expresive, cea prin dans ajuta, in special, adolescentii care au probleme de comunicare („Noi metode de a imbunatati comunicarea dintre tine si copiii tai”).

Ea este in particular recomandata pentru adolescentii care au urmatoarele probleme:

  • Hiperactivitate
  • Dificultati de concentrare
  • Traume
  • Probleme neurologice
  • Furie excesiva
  • Stima de sine scazuta
  • Depresie
  • Anxietate
  • Probleme alimentare

Ce ar trebui sa faca parintii?

In primul rand, parintele ar trebui sa cantareasca un stil de dans, din punctul de vedere al avantajelor si al dezavantajelor. Asa cum am vazut in randurile de mai sus, exista stiluri de dans acceptabile si stiluri de dans care pot avea efecte nu tocmai placute. O intrebare intotdeauna binevenita este „Nu imi place acest stil de dans pentru ca nu il inteleg sau nu imi place pentru ca ii face rau adolescentului?

Parintii ar trebui sa isi ajute copilul sa isi creeze o cultura muzicala vasta. Cursurile de dans modern nu sunt, niciodata, o idee rea, si cateva spectacole de diferite genuri muzicale si, implicit, dansuri, pot sa-i deschida acestuia portile spre o lume nebanuita. Tot in aceasta categorie intra si faptul ca parintii ar trebui sa isi ajute adolescentul sa inteleaga diferentele intre genurile muzicale, intre arta si comercial, intre expresivitatea si semnificatia dansului si imitarea sociala. Explorati, impreuna cu adolescentul, universul muzicii si al dansului si, aceasta va fi o experienta benefica nu doar pentru el, ci si pentru dumneavoastra.

S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole din seria "Puntea dintre generatii":
Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala
Muzica in viata adolescentului
La petreceri pana dimineata?!
Alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede<< Prima parte