Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Asta numesc ei dans?!

Puntea dintre generatii: Asta numesc ei dans?!

image

Ati fost, de curand, intr-o locatie unde adolescentii danseaza? Daca da, cel mai probabil v-ati surprins intr-o atitudine dezaprobatoare, spunand „Pe vremea mea...”.

Poate ca multi parinti nu realizeaza asta, insa adolescentii de astazi au un alt stil de dans fata de noi. Fie ca se apropie unul de celalalt, lipindu-si zonele genitale si frecandu-le, pe hip-hop, fie ca se agita intr-un fel care, la prima vedere pare lipsit de control, pe genuri muzicale precum dubstep sau doar se misca lasciv pe pop, stilul de dans curent difera, cu mult, de ceea ce intelegem noi prin acest termen.

Si nu, acesta nu este o caracteristica doar a „copiilor scapati de sub control”, asa cum s-ar crede, este un fapt ce defineste adolescentii de cateva generatii incoace. Se intampla la Balul Bobocilor, in cluburi, la onomastici sau la concerte. Se intampla la 14 ani, dar si la 25. La fete si la baieti. La copii bine educati si la cei mai putin educati. Acest stil este, pur si simplu, evolutia naturala a dansului si nu avem cum sa il impiedicam. Putem, insa, sa incercam sa il intelegem.

Seria de articole „Puntea dintre generatii” va incerca, pe cat posibil, sa ajute parintii care vor sa elimine vestita „prapastie” si sa ii ajute sa inteleaga comportamentul adolescentilor lor, moda generatiei actuale, principiile tinerilor din ziua de astazi si prisma prin care ei privesc viata. De asemeni, va trage semnale de alarma asupra aspectelor unde parintii trebuie sa ia atitudine si asupra celor unde cel mai bine este sa se mentina neutri.

Stilurile de dans lascive – grind-ul

Ce inseamna?

Acest dans se caracterizeaza prin faptul ca o fata si un baiat isi misca soldurile in acelasi ritm si in acelasi mod. Cel mai des, el este executat intr-o pozitie lipita, in care fata sta cu spatele la baiat, acestia balansandu-se in aceeasi directie sau in jos. Pe scurt: grinding-ul reprezinta imitarea actului sexual, in timpul dansului.

De ce a aparut?

Traim intr-o lume in care influenta americana este foarte puternica. Grind-ul este un dans specific Africii, in fapt, insa a cunoscut o foarte mare popularitate peste Ocean. De la sine inteles ca, odata ce muzica „neagra” a invadat preferintele adolescentilor, miscarile aferente au trebuit si ele adoptate. Altfel, numai imaginati-va cum ar arata dansul anilor `80 pe muzica lui Kanye West. Nu prea bine, nu?

Ce inteleg adolescentii prin el?

Inteleg exact ceea ce este. In ziua de astazi, sexualitatea a acaparat un teren mult mai mare decat avea pana acum, in viata adolescentilor. De vina sunt multi factori, precum mass-media, internetul sau ignoranta adultilor, dar despre aceste aspecte vom discuta in alt articol. Si, cum ai putea sa o exprimi mai bine, fara a depasi „limitele”, daca nu prin dans?

Daca ar fi sa studiem, putin, parerea adolescentilor despre grind, am vedea ca o proportie de 80% il considera foarte ok, in timp ce doar 10% cred ca acesta nu ar trebui facut intre persoane care nu se cunosc sau in public.

De ce trebuie parintii sa intervina?

Adultii au avut ceva contra stilului de dans al adolescentilor in fiecare generatie. Valsul a fost considerat indecent atunci cand a aparut prima oara. Tango-ul, la fel. Insa grind-ul este mai mult decat miscarile lascive de solduri pe care le facea Elvis, de exemplu, nu? Desigur. Grind-ul este mai mult explicit decat sugestiv. Este mai degraba anonim, decat intim. Reflecta o lipsa de limite. Atunci cand privim o multime de adolescenti dansand, putem, cu usurinta, trage concluzia ca nimic nu mai este privat sau personal.

Adolescentii ne contrazic, spunand ca grind-ul nu este asa – daca dansezi astfel, nu inseamna ca vei avea, automat, si un contact sexual. Insa, noi stim, acum, ca sexualitatea reprezinta mai mult decat trup. Ea este, de asemeni, si sentimente, identitate, valori.

Din pacate, a ignora directia pe care a luat-o dansul, transmite un mesaj gresit. Pentru fete, aceasta ignorare spune: „Trebuie sa te simti confortabil fiind folosita astfel, deoarece toti adolescentii o fac!”. Pentru baieti, ea spune „Tratarea femeilor ca pe niste obiecte sexuale este o metoda populara si complet acceptabila!”. Pentru ca, sa fim sinceri: grind-ul creeaza un climat pentru hartuirea sexuala si dezumanizare si, nicidecum, nu poate reprezenta un dans.

Ce pot face parintii?

Desigur, este o idee buna ca parintii sa spuna copilului lor ceea ce ei gandesc despre grind, insa, pentru unii adolescenti, sa auda faptul ca parintii lor nu sunt de acord cu ceva foarte popular in generatia lor, este echivalentul cu o invitatie la rebeliune.

Daca aveti o fata, o idee buna este sa o educati in maniera in care sa nu accepte sa fie folosita sau sa se foloseasca ea insasi precum un obiect sexual. Poate ca nu realizeaza ce implicatii are grind-ul insa, daca ii veti explica avand rabdare si calm, va incepe sa perceapa si ea acest dans precum dumneavoastra. Daca aveti baiat, educatia sa ar trebui sa sublinieze respectul pentru femei. Poate da rezultat fraza „Trebuie sa tratezi fiecare femeie la fel de respectuos precum ai trata-o pe mama ta” sau „Ce iti trebuie tie pentru relatii este o femeie care se respecta”.

Sfaturile si ideile prezentate in randurile de mai sus se aplica pentru toate stilurile de dans care depasesc bariera senzualului si intra in cea a sexualitatii explicite. Aratati-i adolescentului semnificatiile sale si incercati sa il faceti sa inteleaga ca ele pierd insasi intelegerea termenului de dans.

Stilurile de dans haotice - dubstepul

Dubstep, rock, punk... Toate acestea sunt genuri muzicale care cer un dans mult mai agitat decat cele lascive. Intr-adevar, aici adolescentii nu mai apeleaza la sexualitate insa, in mod sigur, ele sunt o buna cale de revarsare a agresivitatii. Pentru exemplificare, voi folosi cel mai comun curent adolescentin al momentului – dubstepul.

Ce inseamna?

Daca muzica dubstep este mai usor de inteles pentru cei mai in varsta (desi, de multe ori, si acest lucru poate fi foarte greu), dansul caracteristic ii poate face sa se intrebe „Dar de ce?!” Asta, deoarece, o persoana care danseaza pe dubstep va face miscari aleatorii, foarte bruste, in functie de sunetul care se aude din difuzoare. Poate parea un dans lipsit de ritm insa, la o mai atenta privire, puteti observa un tipar care se repeta.

S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole din seria "Puntea dintre generatii":
Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala
Muzica in viata adolescentului
La petreceri pana dimineata?!
Alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede



Partea a doua >>