Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Mama stie cel mai bine

Mami stie, intotdeauna, mai bine decat toti

image

Sa incepem acest articol printr-o analogie. Ce meserie ai? Sa presupunem ca esti electrician si ca rareori se gasesc experti la fel de buni ca tine in acest domeniu. Sa presupunem ca nivelul cunostintelor tale autrecut cu mult peste „legate in stea” sau „in paralel”. Hai, mai bine, sa spunem ca esti inginer electrician. Iar eu, am luat o nota mare in clasa a 5-a la fizica, si chiar mi-a iesit experimentul legatului becurilor in stea din prima. De atunci, am mai legat unul sau doua, dar cam atat.

Iar noi, ne intalnim pe strada si incepem o discutie despre instaatii electrice. Te intreb cum sa rezolv problema becului ars din casa mea, iar tu imi spui ca, de fapt, nu becul ars este problema, ci ca eu aprind lumina prea des.

Asa e ca ar fi total deplasat sa incep sa te contrazic spunandu-ti ca „nu e asa” si sansa ca eu sa am dreptate ar fi undeva la... 2%?

Crunta analogie cu paternitatea, ai putea spune. Un copil nu e un bec, iar problemele pe care le pot intampina parintii nu sunt, nicidecum, instalatii. Insa, exista sansa ca, cineva care si-a dedicat viata studierii problemelor sistemului familial – precum un psiholog, sa stie exact motivele pentru care apar anumite conflicte, nu? Desigur ca sunteti de acord cu mine, altfel nu ati citi articole psihologice pe acest site.

Am facut o introducere lunga pentru a prezenta o problema atat de des intalnita in paternitatea romaneasca: fiecare mama crede ca ea e singura care detine adevarul absolut despre copilul ei si ca, daca cineva ii spune ca greseste sau lanseaza o idee care este in contradictie cu principiile ei, acesta nu ar trebui ascultat.

Si totusi, statisticile nu mint...

Familia este cel mai important factor care influenteaza dezvoltarea unui copil, pe plan fizic, psihic, moral si social. Avem la dispozitie urmatoarele date statistice:

  • 9.3% dintre copiii romani intre 6 si 11 ani au probleme de sanatate mentala, necesitand asistenta specializata.
  • 1/3 din populatia Europei sufera, in fiecare an, de o tulburare mentala
  • numarul sinuciderilor este in crestere, 60% dintre ele fiind asociate cu depresii
  • 66.700 persoane au fost externate in 2010 din spitalele de psihiatrie romanesti, 80% avand drept diagnostic depresia.
  • 25% dintre mortile violente sunt sinucideri
Avand in vedere ca majoritatea tulburarilor psihice isi au radacinile in greselile parintilor, credeti ca mamele tuturor acestor numere (cazuri) aveau dreptate in educatia lor? Credeti ca, daca cineva le-ar fi atras atentia ca greseau, ar fi avut o reactie neutra si logica, ar fi facut o analiza detaliata a ideilor prezentate sau ar fi spus „Stiu eu mai bine cum sa-mi cresc copilul decat mi-o poate spune un strain”?

Insinctul matern nu este suficient

Intr-o mare incredere in propriul instinct matern, majoritatea mamelor care adopta astfel de atitudini se apara argumentand pe baza lui. Insa, acesta nu este suficient. Daca ar fi sa ne bazam doar pe instinctul matern, atunci cum ne putem explica acele cazuri de copii abandonati sau maltratati de parinti? („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”)

Instinctul matern apare odata cu prima menstruatie. Este felul naturii prin care ne obliga sa avem primul contact sexual, sa ne indragostim si sa formam familii. Este felul ei de a se asigura ca specia noastra continua. El exista si la animale, in exact aceeasi forma, insa mai putin mascat de normele sociale. Stiati, insa, ca in timpul migratiei, elefantii nu se opresc sa se odihneasca si, pe parcursul calatoriei, care uneori dureaza si cateva saptamani, cei slabi mor de la epuizare? Iar cei mai slabi dintr-o turma de elefanti sunt, desigur, puii. Care este rolul instinctului matern aici?

De ce da gres, uneori, instinctul matern? Pentru ca animalele, si includem aici si omul, sunt pur egocentrice. Interesul nostru primeaza in fata interesului altora, fie ei si puii nostri. Nu este o idee usor de digerat insa, va asigur, cu putina atentie veti reusi sa disecati fiecare fapta din viata dumneavoastra pana la motivul egocentric ce v-a impins sa o faceti.

Imi veti spune ca sunt parinti care se sacrifica pentru copiii lor, iar eu nu am sa contest asta. Dar, oare, copilul nu este o jumatate din tine? Nu reprezinta el, asigurarea ca dupa ce vei muri, inca vei trai, totusi, sub o alta forma? Asadar, sacrificiul pentru copil reprezinta, de fapt, o forma de altruism fata de o alta persoana? Nu, el reprezinta o asigurare fata de propria persoana, iar la aceasta concluzie au ajuns si psihologii care studiaza aceasta latura a vietii noastre.

Da, ne „sacrificam” pentru copii atunci cand le este in pericol viata sau integritatea – cel putin cand constientizam, insa nu ne sacrificam pentru ei mandria („De cate ori ai acceptat ca cel mic sa iti calce in picioare mandria?”), nevoile sociale („Ti-ai abandona cariera la care ai muncit atat de mult daca cel mic ar vrea sa stai fara motiv, non-stop cu el, chiar si cand a crescut mai mare si e perfect capabil sa se descurce fara tine?”), autoritatea („Daca cel mic ar vrea sa iasa, la 13 ani, in club, l-ai lasa?”).

Si daca nu ti-ai abandona aceste nevoi in fata propriului copil, mai mult ca sigur ca ultimul lucru pe care l-ai face e sa le lasi deoparte in fata unui strain. Si aici este punctul in care instinctul matern da gres.

Perceptia ne impiedica sa recunoastem cand gresim

Ce ne afecteaza cel mai tare atunci cand cineva ne atrage atentia ca gresim? Rusinea de a fi prinsi? Stima de sine care scade? Nu. Ne afecteaza, in primul rand, faptul ca cel care incearca sa ne demonstreze ca gresim este pe o treapta mai superioara decat noi, in acel moment. La fel cum profesorul atentioneaza elevul. Ne face, o secunda, chiar, sa ne intoarcem la acele momente cand, pe bancile scolii, eram nesiguri de noi si ne uitam la profesor ca la un atoatecunoscator, iar la noi prin prisma faptului ca „am fi putut studia mai mult”.

Iar lupta pentru suprematie – pentru pozitia alpha din turma – se da de la primul micro-organism. Teritorialitatea pe care, chiar daca nu o constientizam (desi nu e greu, daca ne uitam in jur si incercam sa observam cati oameni isi doresc cat mai multe posesii), toti o avem adanc inradacinata in inconstientul nostru, nu ne va permite niciodata sa capitulam in fata cuiva care vrea sa-si „arate superioritatea” in fata noastra, fara lupta.

Si, in acest caz, lupta consta intr-un simplu „Nu ai dreptate, eu stiu mai bine”.




Partea a doua >>