10 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre hormonii unei femei
Cuprins
6. Si barbatii ii au
Estrogenul si progesteronul sunt intotdeauna asociati cu femeile. Dar asa cum femeile au testosteron („hormonul masculin” dominant), si barbatii au „hormonii femeilor” – doar in cantitati mai mici. Estrogenul este, de fapt, foarte aproape de testosteron, din punct de vedere chimic. La barbati, estrogenul este facut din testosteron de catre o enzima numita aromataza. Aceasta contribuie la reglementarea sistemului reproductiv la barbati si, de asemeni, influenteaza comportamentul masculin. Estrogenul tinde sa se mareasca in cantitate la barbati, pe masura ce acestia inainteaza in varsta, in timp ce nivelul testosteronului scade.
Un dezechilibru al nivelul de estrogen, la barbati, poate cauza probleme. Uneori, o crestere a nivelului poate fi cauzata de obezitate, deoarece estrogenul este facut din celule adipoase si din alte locuri din corp. Barbatii care au conditii precum diabetul, cancer de prostata sau insuficienta cardiaca, aveau nivele mari sau mici de estrogen – deci, este importanta mentinerea echilibrului hormonal. Progesteronul la barbati ajuta, de fapt, la reglementarea nivelului de estrogen si, din aceasta cauza, este posibil ca cei care au un dezechilibru de estrogen sau progesteron sa le fie preschis un supliment de progesteron.
7. Menopauza este un proces treptat
Simplu, menapauza inseamna ca o femeie a incetat sa mai fie fertila. Din punct de vedere tehnic, o femeie este in post-menopauza daca au trecut 12 luni consecutive fara ca menstruatia sa aiba loc. Majoritatea dintre noi auzim despre efectele secundare negative ale menstruatiei, cum ar fi bufeurile de caldura, transpiratiile care au loc noaptea sau palpitatii ale inimii. Femeile se ingrozesc la ideea ca trebuie sa treaca prin aceasta schimbare, deoarece au auzit povestile „de groaza” asociate cu menopauza. Desigur, toate aceste efecte sunt din cauza hormonilor sau, mai exact, o scadere in nivelul hormonilor produsi de ovare.
S-ar putea sa nu iti dai seama ca menopauza este, de fapt, o tranzitie treptata – nu este ca si cum ai apasa pe intrerupator. De asemeni, variaza, la fel ca orice altceva, extrem de mult la fiecare femeie in parte. Unele femei intra in menopauza relativ usor. Inceputul menopauzei la o femeie este declarat a fi, de asemeni, perimenopauza, atunci cand productia estrogenului si a progesteronului incepe sa fluctueze si sa devina neregulata.
De asemeni, menstruatia fluctueaza in regularitate si durata. Perimenopauza incepe, in general, in apropierea varstei de 40 si poate dura multi ani. Bufeurile de caldura si alte efecte secundare ale menopauzei pot fi extrem de incomode sau chiar epuizante. Unele femei recurg la medicamente sau suplimente pe baza de plante, pentru ameliorarea starii.
8. Este un act de echilibru
Am mentionat, cu cateva randuri in urma, ca barbatii pot avea probleme din cauza dezechilibrului de estrogen, deci, se intelege de la sine ca estrogenul sau alti hormoni trebuie sa ramana intr-un echilibru si la femei. Desigur, nivelul de „normal” poate varia de la o persoana la alta. Cel mai mare vinovat este estrogenul; o cantitate prea mica sau prea mare poate duce la probleme mari de sanatate.
Atunci cand nivelul de estrogen scade, femeile pierd din densitatea osoasa si au un risc marit de osteoporoza si fracturi osoase. Ele au, de asemeni, un risc marit de a suferi de boli de inima, datorita nivelului crescut de colesterol. In timp ce un nivel scazut de estrogen reprezinta o parte normala din menopauza, unele femei trec prin experienta unui dezechilibru datorita insuficientei ovariene premature – menopauza inainte de varsta de 40 de ani. Terapia de inlocuire a hormonilor poate ajuta asupra acestui aspect si a altor probleme de sanatate asociate cu un nivel mic de estrogen, desi, in ultimii ani, aceasta terapie a primit unele critici pentru potentialele efecte secundare, cum ar fi cheaguri de sange. Pe de alta parte, estrogenul poate cauza, de asemeni, unele forme de cancer la sani, odata ce este instituit. Acest lucru este stiut, de asemeni, ca „hormon-receptiv pozitiv pentru cancer”, iar pacientilor le poate fi prescrisa terapia anti-estrogen.
9. Hormoni si libidou in schimbare
In ciuda faptului ca acestia sunt numiti „hormonii sexului”, am reusit sa terminam, aproape in totalitate, aceasta lista fara sa mentionam de sex... pana acum. Cheful pentru sex al unei femei este, oarecum, mai precar fata de al unui barbat. De exemplu, de obicei, este nevoie de mai mult pentru a o induce intr-o astfel de stare decat vizualizarea unui corp atractiv. Dar cat de mult are acest lucru de-a face cu hormonii?
Hormonii unei femei figureaza proeminent intr-un libidou sanatos; multe dintre femei, care au disfunctii sexuale (care include o lipsa a chefului de sex si a excitarii), au, de asemeni, un nivel scazut de estrogen. Cu toate acestea, sunt multi alti factori care afecteaza libidoul – nu este doar despre hormoni. Pot exista anumite conditii de sanatate, anumite medicamente sau alti factori ai stilului de viata, cum ar fi abuzul de alcool sau droguri. Disfunctia sexuala la femei poate, de asemeni, sa fie asociata cu o lipsa de intimitate, depresie sau probleme cu privire la imaginea corpului. Tratarea disfunctiei sexuale poate reprezenta o provocare, deoarece sunt atat de multe cauze posibile.
Cu toate acestea, este perfect normal ca libidoul unei femei sa se schimbe, de-a lungul vietii. Atunci cand hormonii sunt intr-o crestere puternica in timpul adolescentei, atat barbatii, cat si femeile, au un libidou marit. Pe masura ce nivelul acestor hormoni se stabilizeaza, libidoul unei femei este mai predispus sa treaca prin acelasi proces. Apoi, el poate descreste, odata ce o femeie se maturizeaza si se adauga factori de mediu, precum anticonceptionale sau stresul provocat de locul de munca. Asa cum am mentionat, libidoul dispare, adeseori, in timpul menopauzei. Dar femeile aflate la post-menopauza pot trece prin experienta unui libidou marit, odata ce nivelul hormonilor se echilibreaza.
10. Femeile nu sunt „sclave” ale hormonilor
Dupa ce ai citit aceasta lista, s-ar putea sa crezi ca femeile sunt „sclave” ale hormonilor – in special, din cauza ca schimbarile pe care acestia le aduc in viata unei femei pot avea efecte secundare neplacute. Este adevarat, de asemeni, ca termenul „a fi hormonala” este, adeseori, folosit ca o scuza pentru o femeie care se comporta anormal. Un studiu efectuat in anul 2009, la Univesitatea Hertfordshire din Marea Britanie, a descoperit faptul ca „emotiile intense”, asociate cu Sindromul Pre-Menstrual (SPM), pot fi invinuite pentru cumparaturile compulsive. De asemenea, SPM a fost folosit, cu succes, ca mod de aparare in procese pentru a justifica o crima.
Pur si simplu: Hormonii sunt semnale chimice, care au un rol in toate functiile unui corp. In timp ce dezechilibrele hormonale extreme pot, cu siguranta, sa aiba un rol in stabilitatea mentala si comportamentului general, este putin probabil ca un simplu SPM sa fie vinovat. Cu alte cuvinte, SPM poate mari pofta de ciocolata, dar invinuirea lui ca fiind singura cauza intr-un act criminal este, foarte probabil, prea mult. Femeile nu sunt „sclavele” hormonilor mai mult sau mai putin decat sunt barbatii (acest lucru ar implica, de altfe, ca ei se gandesc tot timpul la sex). A sti mai multe despre complexitatile hormonilor unei femei, totusi, nu poate decat ajuta barbatii sa inteleaga mai bine sexul opus.
<< Prima parte