Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




10 lucruri despre hormonii feminini

10 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre hormonii unei femei

image Cuprins
  1. Nu este doar estrogen
  2. Ei sunt diferiti pentru fiecare femei
  3. Sindromul Premenstrual poate fi un lucru mai serios
  4. Fiecare ciclu menstrual difera
  5. Sarcina face ravagii
  6. Si barbatii ii au
  7. Menopauza este un proces treptat
  8. Este un act de echilibru
  9. Hormoni si libidou in schimbare
  10. Femeile nu sunt „sclave” ale hormonilor

Atunci cand vine vorba de comportamentul feminin, hormonii sunt, adeseori, la baza cauzei. Ei reprezinta motivul pentru care o femeie sufera de schimbari de comportament, fara nici un motiv aparent si, de asemeni, ea plange in timp ce se uita la un film siropos pe care l-a vazut, deja, de zeci de ori. Din cauza hormonilor, barbatii ar trebui sa fie informati de faptul ca trebuie sa ii cumpere flori si ciocolata, in timpul „acelei perioade din luna”. Mai mult decat atat, din cauza lor, femeile trebuie sa primeasca atentie pentru a dezvolta si intretine o atmosfera romantica. Si, de aceea, ea are bufeuri de caldura si va transpira noaptea, mai tarziu in viata.

Acestea sunt adevarurile acceptate, atunci cand vine vorba de hormonii unei femei, dar nu toate aceste lucruri sunt adevarate la fiecare femeie. Si, chiar daca tu crezi ca esti, cu adevarat, legat emotional de o femeie, s-ar putea sa n-ai „habar” in unele aspecte. A sti despre hormonii unei femei este important, deoarece ei nu ii vor afecta doar comportamentul, dar vor figura, de asemeni, proeminent asupra santatii generale (si nu doar a celei sexuale).

N-ai nici o grija – dupa ce vei citi lista noastra, care contine 10 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre hormonii unei femei, vei fi mult mai conectat cu acea femeie din viata ta.

1. Nu este doar estrogen

Auzi multe despre estrogen in discutiile femeilor despre hormoni, dar cu un motiv bun. Estrogenul este hormonul de sex principal al unei femei – si este responsabil de diferite functii, inclusiv cresterea sanilor si maturizarea organelor genitale in timpul pubertatii. De asemeni, el are un rol important in menstruatie si influenteaza multe alte functii din corp, care nu au nici o legatura cu sexul (mai multe despre acest aspect mai tarziu). Cu toate acestea, nu este doar despre estrogen.

Progesteronul are, de asemeni, un rol important in menstruatie, in special in a face uterul adecvat pentru un embrion fertilizat. Atunci cand o femeie devine insarcinata, progesteronul produs de placenta ajuta la sprijinirea cresterii fatului. Cresterea si scaderea in cantitatea acestui hormon influenteaza momentul cand o femeie intra in travaliu sau cand sa aiba lactatie. Femeile au, de asemeni, testosteron (desi intr-o cantitate mult mai mica fata de barbati). Testosteronul are mult de-a face cu cheful de sex si, de asemeni, influenteaza densitatea osoasa si musculara.

Pe langa acesti 3 hormoni principali, mai exista si altii care sunt secretati de glanda hipofiza, care influenteaza si reglementeaza menstruatia. Nu este de mirare ca lucrurile sunt atat de complicate.

2. Ei sunt diferiti pentru fiecare femei

Atunci cand esti intr-o intalnire si te apropii indeajuns de mult de o femeie sa discuti detalii intime, vei afla, eventual, lucruri specifice despre ea, care sunt legate de hormonii ei, asa cum menstruatia influenteaza comportamentul si starile de spirit. Dar, daca incepi sa te intalnesti cu o alta femeie, s-ar putea, in curand, sa inveti adevarul de baza: Hormonii nu sunt la fel la orice femeie. Pentru tine, acest lucru inseamna ca un lucru care ar functiona cu o femeie, nu ar avea acelasi efect cu o alta. Unele s-ar putea sa aiba schimbari de dispozitie stereotipice si pofte culinare in timpul menstruatiei, in timp ce altele par sa se comporte la fel.

In timp ce toate femeile sanatoase au aceiasi hormoni, nivelul lor nu doar creste si scade in fiecare luna intr-un patern complex bazat pe menstruatie, dar si variaza in functie de varsta femeii si de alti factori. In timpul anilor fertili, de exemplu, o femeie poate avea undeva intre 50 si 400 de picograme per mililitru (pg / ml) de estrogen in sange.

Aceste diferente sunt importante de stiut atunci cand interactionezi cu o femeie: Nu asuma ca stii totul despre hormonii ei doar prin faptul ca ai avut, in trecut, o relatie.

3. Sindromul Premenstrual poate fi un lucru mai serios

Unele persoane, inclusiv cadrele medicale profesionale, au respins sindromul premenstrual ca fiind o tulburare legitima. Acestea au spus ca este o scuza convenabila pentru femei ca sa fie irascibile, in timp ce consuma alimente care nu sunt sanatoase si stau intinse. Cu toate acestea, multe dintre comunitatile medicale recunosc sindromul premenstrual ca fiind unul legitim; el are loc la 3 dintre 4 femei. Nimeni nu stie, cu exactitate, ce cauzeaza acest sindrom, altele decat fluctuatiile de hormoni si schimbarile chimice din creier.

Pot exista o varietate de simptome, inclusiv poftele culinare si schimbarile de dispozitie; unele femei au, de asemeni, insomnii, dureri de cap si tulburari intestinale. In majoritatea timpului, aceste simptome dispar odata ce menstruatia incepe cu adevarat. Exercitiile fizice, consumarea alimentelor sanatoase si de analgezice pot ajuta. Unele femei, totusi, sufera de un tip epuizant de SPM, numit tulburare disforica premenstruala.

Tulburarea disforica premenstruala cauzeaza simptome emotionale severe, cum ar fi anxietate ridicata, furie sau o irascibilitate mult mai accentuata fata de cea a SPM-ului. Uneori, este necesar un tratament si chiar anticonceptionale sau antidepresive. Este important de stiut ca unii doctori cred ca tulburarea disforica premenstruala este o tulburare mentala separata.

Multe femei au simptome slabe, sau inexistente, de SPM. A recunoaste simptomele normale de SPM ale unei femei ii pot ajuta pe toti cu privire la gestionarea unui moment din viata care poate fi dificil.

4. Fiecare ciclu menstrual difera

Daca ai fost atent la cursul de educatie sexuala, s-ar putea sa iti aduci aminte ca ciclul menstrual ar trebui sa dureze 28 de zile. In mijlocul acestui ciclu, ovarul elibereaza un ovul. Daca ovulul este fertilizat, se va implanta in uter si va deveni un embrion. Daca ovulul nu este fertilizat, uterul inlatura mucusul pe care l-a dezvoltat. Aceasta varsare este „menstruatia” si dureaza aproximativ 7 zile. Daca ciclul menstrual poate fi determinat de aceasta planificare, atunci femeile ar trebui sa stie, intotdeauna, cand are loc menstruatia, nu? Deci, atunci de ce te trimite prietena, ocazional, la magazin, noaptea, sa ii cumperi tampoane?

Acele numere sunt doar medii. Menstruatia unor femei este mai lunga decat a altora. Unele dintre ele au menstruatii care dureaza doar cateva zile, in timp ce altele o saptamana intreaga. Pentru a complica, mai mult, lucrurile, durata ciclului menstrual si a menstruatiei se pot schimba in timp si pot fi influentate de o varietate de lucruri, cum ar fi medicamentatia, exercitiile fizice sau stresul. Multe femei au o idee generala asupra momentului cand ar trebui sa aiba menstruatia, dar aceste complexitati reprezinta unul dintre motivele pentru care anticonceptionalele au fost inventate. Pilula suprima ovulatia, in intregime, si controleaza menstruatia cu hormoni artificiali. Nu doar reduce sansa de a ramane insarcinata cu aproape 100% (daca sunt consumate in mod corect), ci si asigura regularitate.

5. Sarcina face ravagii

Ai crezut ca hormonii au „luat-o razna” in timpul pubertatii – sau in timpul menstruatiei – dar totul se schimba atunci cand o femeie ramane insarcinata. GcU (Gonadropina corionica umana) este un hormon creat doar de celulele dintr-o placenta care se afla in dezvoltare. Testele de sarcina cauta, de fapt, prezenta acestui hormon. Nivelul lui creste rapid in primul trimestru de sarcina, pe masura ce placenta se dezvolta, si, de aceea, apar greturile de dimineata. GcU face ca o femeie sa fie mai susceptibila la boli prin suprimarea sistemului imunitar (pentru ca organismul lor sa nu respinga copilul).

Estrogenul si progesteronul au un rol foarte activ. Estrogenul face orice, de la stimularea cresterii sanilor unei femei insarcinate si de a dezvolta organele copilului, pana la rinoree si o piele mai sensibila. Progesteronul reglementeaza functiile placentei si permite uterului sa se extinda. Acest lucru poate duce la arsuri stomacale si indigestie. Acesti hormoni declanseaza, de fapt, si alti hormoni, iar acestea sunt doar o mica parte dintre schimbarile care apar intr-o sarcina.

Unele femei sunt indeajuns de norocoase sa nu treaca prin experienta unor efecte secundare negative ale hormonilor de sarcina, dar, cu toate acestea, majoritatea sufera de o parte dintre ele. Sarcina reprezinta o realizare impresionanta a corpului unei femei, dar, ca o avertizare: Hormonii implicati pot face ravagii in tot acest timp.




Partea a doua >>