Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Dupa ovulatie

Dupa ovulatie

image

Deci, esti foarte sigura ca ai fost la ovulatie si ai incerctat tot ce ai putut ca sa ramai insarcinata – acum ce faci?

Dupa ovulatie, timpul de asteptare, pana cand vei putea fie sa efectuezi un test de sarcina, fie sa treci prin experienta menstruatiei, poate fi unul aproape de agonie, in special daca incerci sa ramai insarcinata de ceva vreme.

Intr-un ciclu „mediu” de 28 de zile, menstruatia apare in ziua 1, iar ovulatia apare dupa aceasta data, in jurul zilei 14.

Multe femei sunt confuze de terminologia „ziua 14” si presupun ca ovulatia apare la 14 zile dupa ce menstruatia a luat sfarsit, cand, de fapt (presupunand o „medie” de 5 zile de menstruatie), ea apare in jurul zilei 9, dupa ce menstruatia a luat sfarsit.

De obicei, la aproximativ 14 zile dupa ovulatie incepe, din nou, menstruatia – cu toate acestea, putine femei au un ciclu „normal”.

Faza de dupa ovulatie este stiuta ca si „faza luteala” si este cea mai lunga din ciclul menstruatiei.

Poti ramane insarcinata dupa ovulatie?

Este posibil sa ramai insarcinata, dupa ovulatie, doar intr-o perioada scurta de timp.

Dupa ovulatie – atunci cand ovulul este eliberat din folicul – exista o perioada de 12 – 48 de ore in care ovulul poate fi fertilizat de un spermatozoid matur.

Spermatozoizii pot „trai” chiar si 5 zile in interiorul corpului unei femei, sustinuti de mucusul cervical – atat de des, fix dupa ovulatie, spermatozoizii care asteapta in tuburile falopiene vor fertiliza ovulul dupa ce a fost eliberat.

Dureaza aproximativ 6 ore pana cand spermatozoizii sanatosi si activi ajung in tuburile falopiene si la ovul, dupa ce au trecut prin cervix si uter, deci, pentru 1 – 2 zile dupa ovulatie, este, inca, posibil sa ramai insarcinata.

Poti ovula de doua ori in acelasi ciclu de menstruatie?

Intr-un ciclu de menstruatie, va fi doar o singura perioada fertila. Pe masura ce nivelul de HFS (Hormonul foliculo-stimulant) creste, un numar de foliculi se dezvolta in ovare, dar, de obicei, doar unul este eliberat.

Deoarece ovulatia este declansata de un amestec special de hormoni, care cresc si scad in nivel in cursul unui ciclu normal de menstruatie, ovulele pot fi eliberate doar din ovare, in timpul unei perioade de 24 de ore, cand hormonii care promoveaza ovulatia se afla la apogeu.

O sarcina cu gemeni rezulta din doua ovule care au fost eliberate din doi foliculi diferiti, in aceeasi perioada de 24 de ore.

Intre 1 si 3% dintre toate sarcinile sunt cu gemeni. Cu toate acestea, progresele tehnologiei cu ultrasunete au dus la cercetari asupra „Sindromului geamanului disparut”.

In ziua de azi, este crezut ca intre 1 si 8 sarcini sunt implicate intr-o fertilizare timpurie a minimum doua ovule, dar mai putin de jumatate dintre embrionii secundari vor supravietui mai mult de cateva saptamani dupa ovulatie. Daca embrionii nu vor supravietui, ei sunt reabsorbiti in corp.

Dupa ovulatie, nivelul de hormoni descreste si tu trebuie sa treci printr-un ciclu de retroactiune care declanseaza menstruatia inainte de a ovula din nou.

Ce se intampla imediat dupa ovulatie?

Pentru aproximativ 8 zile, aceleasi evenimente vor avea loc in corpul tau, indiferent daca ovulul a fost fertilizat sau nu.

Foliculul care elibereaza ovulul creste mai mare si se transforma intr-o structura care seamana cu o glanda, numita „corpus luteum”. Dupa aceasta, incepe sa produca hormonul progesteron, care cauzeaza ca mucoasa uterului (endometrul) sa se ingroase si sa devina acoperita, de asemeni, cu mucus care este produs de glandele din interiorul endometrului.

Ce se intampla dupa ovulatie – daca nu esti insarcinata?

Dupa ovulatie, daca nu esti insarcinata, in maximum 48 de ore, ovulul se misca de-a lungul tuburilor falopiene, se dezintegreaza si este absorbit inapoi in corp.

Corpus luteum supravietuieste si continua sa produca progesteron pentru 12 – 14 zile. Dupa aceasta, moare (daca nu primeste hormonul hCG eliberat de un embrion).

Nivelul de progesteron din corp scade si endometrul raspunde prin inchiderea propriilor artere, prevenind, astfel, ca sangele sa curga spre si de la suprafata mucoasei uterine.

Sangele care exista deja in mucoasa se duce mai jos in uter, iar mucoasa uterina este privata de oxigen si moare din nou; sangele si mucoasa patrund in vagin, pentru ca menstruatia sa apara si ciclul menstrual sa inceapa, din nou.

Dupa ovulatie si pana la menstruatie, temperatura bazala a corpului ramane cu aproximativ 0.5 grade Celsius mai mare. Mucusul cervical devine mai alunecos si mai lipicios sau cremos in consistenta.

Ce se intampla dupa ovulatie – daca esti insarcinata?

In momentul in care unul dintre milioanele de spermatozoizi intra in suprafata externa a ovulului, invelisul ovulului se schimba, pentru ca nici un alt spermatozoid sa poata intra, iar acesta, impreuna cu ovulul, se combina si formeaza un „zigot”.

Dupa aceasta, dureaza cam 5 zile „calatoria” zigotului catre tuburile falopiene, unde celulele se divizeaza si, eventual, formeaza un „blastocist”.

Dupa aproximativ 8 – 10 zile de la fertilizare, blastocistul se implanteaza in peretele uterului.

Inaintea implantarii, nu se intampla prea multe schimbari in corp, acesta comportandu-se ca si cum nu ai fi insarcinata.

Dar dupa ovulatie si, apoi, implantare, incepe distractia. Uneori, poate avea loc o sangerare usoara sau mai intensa dupa implantatie – unele femei o confunda cu menstruatia.

Dar cand blastocistul ataca endometrul, devenind un embrion, mai multi hormoni sunt eliberati, acestia subtiind endometrul si sigiland cervixul cu un dop de mucus.

Embrionul si placenta se dezvolta separat. Dupa implantare, placenta produce hormonul hCG (gonadotropina corionica umana). In doar cateva zile, nivelul de hCG poate fi detectat in urina, folosind un test de sarcina.