Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina fantoma sau sarcina falsa

Sarcina fantoma sau sarcina falsa

image

Una dintre problemele mai putin obisnuite, care pot apare la femei, este cea de a avea o sarcina falsa. Aceasta conditie este rara si este stiuta formal ca pseudocyesis sau sarcina falsa. Denumirea pseudocyesis vine din limba greaca – pseudes inseamna fals, iar kyesis inseamna sarcina. La barbati este stiuta ca o sarcina simpatetica sau, dupa titlul oficial, Sindromul Couvade. Aceasta problema este comuna printre barbatii mai sensibili, care, atunci cand sotiile sau fiicele lor raman insarcinate, ei trec prin experienta acelorasi simptome. Cresterea in greutate, dureri, umflaturi abdominale si schimbarile de dispozitie sunt printre simptomele comune ale Sindromului Couvade.

Cu siguranta doctorii stiu

Intr-un mod interesant, nu doar femeile cu pseudocyesis (sarcina fantoma) cred ca sunt insarcinate. Cercetarile arata ca aproximativ 18% dintre medici, atunci cand examineaza o femeie cu pseudocyesis (sarcina falsa), cred, de asemeni, ca aceasta este insarcinata. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeia este atat de sigura pe ea si pe simptomele ei, incat medicii nu suspecteaza altceva.

Este sarcina falsa noua?

In istoria literaturii exista multe cazuri despre incidente de pseudocyesis sau sarcina falsa. Hippocrate a documentat cazuri si a inregistrat peste 12 femei care au trecut prin aceasta experienta. Cel mai faimos caz este cel al Reginei Mary Tudor, care a crezut ca este insarcinata de doua ori. Se spune ca si-a capatat denumirea de „Bloody Mary” dupa ce a avut un comportant agresiv din cauza ca aflat ca nu era insarcinata si nu are un mostenitor.

Cum se poate intampla?

Intr-o sarcina falsa, mintea femeii a convins corpul ca un copil este prezent. Unele – si, probabil, toate – dintre simptomele clasice ale sarcinii sunt prezent, inclusiv starile de greata, sensibilitate la nivelul sanilor, absenta menstruatiei si chiar un abdomen marit. Deoarece femeia crede si datorita interpretarilor simptomelor fizice, sistemul endocrin si glanda hipofiza sunt influentate pentru a secrete hormoni specifici sarcinii – in special, estrogen si prolactina. Dintre acestea, prolactina are un rol in marirea sanilor si prepararea lor pentru lactatie.

Nu este deloc neobisnuit ca sanii sa se umfle, mameloanele sa se schimbe si chiar sa apara lactatia la femeile care cred, cu desavarsire, ca sunt insarcinate. Pentru unele, sarcina falsa se termina atunci cand intra in travaliu fals si nu progreseaza catre nasterea unui copil.

Dar nu se stie exact de ce sarcina falsa (pseudocyesis) apare. Cel mai des, apare la femeile care vor cu disperare sa conceapa si la cele care doresc foarte mult un copil. Unele femei simt sarcina ca o obligatie si fac ceea ce le asteapta. In schimb, ele se conving pe ele insasi si pe altii ca sunt, intr-adevar, insarcinate.

Cat de comuna este sarcina falsa?

Estimarea curenta este aceea ca sarcina fantoma (pseudocyesis) apare undeva de 1 - 2 ori la fiecare 22.000 de sarcini. Dar nu este restrictionata exclusiv pentru femei. Poate aparea, de asemeni, si la copii, barbati si chiar la cei batrani. In mod interesant, pseudocyesis este destul de comuna printre caini si soareci, unde este numita pseudogestatie. Cainii de sex feminin, care trec prin experienta acestei conditii, pot sa se „lege” de jucarii mici si dragalase dupa sarcina falsa si sa se ataseze de ele ca si cum ar fi puii ei.

Care sunt simptomele unei sarcini false?

Desi simptomele unei sarcini false pot diferi de la o persoana la alta, unele femei, de exemplu, pot trece prin experienta unor stari de greata, altele de oboseala, dar, singura tema consistenta, printre femeile cu pseudocyesis, fiind cea in care ele cred ca sunt insarcinate si ca vor avea un copil. Cel mai comun simptom fizic este reprezentat de marirea abdomenului, in care aproximativ 60 – 90 % dintre femei trec prin experienta lui. Deci, pe langa faptul ca se simt insarcinate, aceste femei par sa fie.

Alte simptome:

  • Neregularitate menstruala sau absenta menstruatiei.
  • Unele femei raporteaza faptul ca ele simt cum se misca bebelusul, chiar daca nu este nici unul prezent.
  • Pofte culinare, marirea apetitului si, de asemeni, resping unele alimente, asa cum se intampla intr-o sarcina normala.
  • Simptome intestinale sau gastrointestinale, cum ar fi stari de greata, arsuri stomacale, reflux gastrointestinal sau constipatie.
  • Extindere uterina.
  • Schimbari la nivelul sanilor, cum ar fi faptul ca se maresc sau apare sensibilitate la nivelul mamelonului.
  • Unele femei trec, de asemeni, prin experienta unui travaliu fals. Ele vor fi prezente la spital si vor oferi o istorie a durerilor de travaliu si cred ca vor da nastere unui copil.
Simptomele pot varia in durata, in functie de fiecare femeie in parte si de istoria medicala. Poate avea simptome pentru cateva zile, saptamani sau chiar luni – cel mai des, timp de 9 luni, iar acestea se pot extinde pe o perioada de cativa ani.

De ce are loc sarcina falsa?

Se pare ca exista o serie complexa de motive pentru ocurenta sarcinii false la unele femei. Relatia dintre hormoni si psihologie a fost dovedita si exista, cu siguranta, o legatura intre cazurile de pseudocyesis. Contribuie o combinatie de factori fizici si emotionali, unde o reactie in bucla intre simptomele de sarcina ale corpului ajuta la alimentarea convingerii ca o femeie este insarcinata.

Se pare ca abdomenul se mareste din cauza cresterii in greutate de la schimbarile dietetice si acumularea de gaze intestinale. In mod interesant, femeile care au un abdomen marit, din cauza unei sarcini false, pierd din marime odata ce intra in anestezie generala.

De asemeni, contribuie si stresul la regiunile creierului care controleaza secretia de hormoni specifici sarcinii.

Cine este mai predispus sa aiba o sarcina falsa?

Orice femeie poate dezvolta pseudocyesis, dar conditia este mult mai comuna la femeile care se afla in jurul varstei de 33 de ani. Mai mult de 2/3 dintre femeile care trec prin experienta pseudocyesis-ului sunt maritate si aproximativ 1/3 au avut un copil. Chiar si unele fetite de maxim 6 ani si femeile de 80 au dezvoltat aceasta conditie. Pare sa fie mai comuna printre femeile care au suferit un abuz sau incest.

Femeile care urmeaza un tratament de fertilitate, care, in trecut, au pierdut o sarcina din cauza avortului spontan sau a nascut un copil mort, sau care au fost sfatuite sa nu aiba niciodata un copil, sunt mai predispuse sa sufere de conditia pseudocyesis. De asemeni, femeile care nu a fost niciodata maritate sau care trec prin menopauza au un risc mai ridicat.

Femeile care au anumite probleme medicale pot, de asemeni, sa fie mai predispuse sa aiba o sarcina falsa. Acele persoane cu probleme ovariene, sarcini extrauterine si/ sau cele care sunt foarte obeze pot avea simptome.

Femeile care, in trecut, au fost sarace, au suferit din cauza unor greutati extreme, sufera de o lipsa de neatentie si anxietate sunt mai predispuse sa treaca prin experienta unei sarcini false.

Femeile care isi doreau foarte mult sa fie implicate intr-o sarcina a unui membru de familie sau a unui prieten pot avea, de asemeni, pseudocyesis. Acestea devin atat de absorbite de experienta, incat, literal, internalizeaza experienta, pentru a se convinge, pe ele insasi, ca sunt, de asemeni, insarcinate.

Care este tratamentul pentru sarcina falsa?

In primul rand, este important sa fie confirmat faptul ca un copil nu exista. Testele de sarcina de sange, examinarea pelvina si cu ultrasunete vor confirma acest lucru. Cu toate acestea, au fost cazuri in care femeile au fost testate, iar testul a iesit pozitiv, in ciuda faptului ca ele nu erau insarcinate.

Atunci cand nu este vazut un copil la testul cu ultrasunete, nu exista batai ale inimii si nasterea nu are loc, atunci este sigur sa spunem ca o femeie nu este insarcinata. Desi sarcina falsa putea fi suspectata, trebuia ca acesti factori sa fie eliminati, pentru ca diagnosticul de pseudocyesis sa fie dat.

Nu exista nici un tratament sau medicamentatie specifica pentru sarcina falsa (pseudocyesis). Dar, deoarece este mai predispusa sa apara la femeile care au avut, sau au, tulburari emotionale, exista o sansa mare ca ele sa aiba nevoie de antidepresive sau alte medicamente psihiatrice. Pentru acele femei care nu au menstruatie, medicamentele hormonale pot fi prescrise, pentru ca menstruatia sa revina in ciclul sau normal.

Ca o rutina, in cazul conditiei pseudocyesis, se efectueaza un test cu ultrasunete la nivelul uterului, pentru ca femeia sa poate vedea, cu ochii ei, ca nu exista nici un copil. Testele de sarcina ale urinei si sangelui nu ofera acelasi nivel de confirmare, deoarece unele femei pot interpreta aceste descoperiri ca fiind incorecte.

Pentru femeile care sunt convinse ca sunt insarcinate, dar, totusi, nu sunt, informatia adevarata poate fi devastatoare pentru ele. Sensibilitatea si intelegerea sunt foarte importante, iar consilierea este, adeseori, necesara. Sprijinul profesional si al celor din familie este vital. Pentru femeile care sunt foarte dornice sa conceapa, s-ar putea sa fie nevoie si de sprijin de fertilitate.