Scanarea pliului nucal
Ce este pliul nucal?
Pliul nucal (sau Translucenta Nucala) este un pliu al pielii din partea din spate a gatului unui fat, sub care se afla o serie de lichide. Acesta poate fi masurat folosind un test cu ultrasunete:
- intre 11 si 13 saptamani, +/ - 6 zile din perioada sarcinii
- cand copilul are intre 45 si 84 de mm
Toti copiii au lichid in spatele gatului. Dar multi dintre cei cu Sindromul Down au o cantitate mai mare.
De ce ar trebui sa se efectueze un test de pliu nucal?
Acesta este un test de scanare care evalueaza daca fatul este predispus, sau nu, sa aiba Sindromul Down.
Un test de scanare poate doar estima riscului de a avea acest sindrom, in timp ce un test de diagnosticare, precum amniocenteza sau CVS (biopsia vilozitatilor coriale), va spune cu exactitate. Cu toate acestea, testele de diagnosticare poarta un risc mic de avort spontan.
Un test de pliu nucal nu va spune, cu exactitate, daca fatul va fi, sau nu, afectat. Ceea ce poate face este sa te ajute sa decizi daca vrei, sau nu, un test de diagnosticare.
Cum este efectuat acest test?
Testul cu ultrasunete trebuie sa aiba loc intre saptamana 11 si 13 (+/ - 6 zile) a sarcinii sau cand copilul are intre 45 si 84 de mm.
Inainte de aceasta, scanarea este dificila de efectuat, deoarece copilul este, inca, foarte mic. De asemeni, va fi prea devreme pentru a fi combinata cu testul de sange din primul trimestru de sarcina.
Dupa 14 saptamani de sarcina, orice exces de lichid poate fi absorbit de sistemul limfatic al copilului.
Scanarea este efectuata, de obicei, asupra abdomenului. Cu toate acestea, este posibil sa fie nevoie de un examen vaginal, deoarece ofera perspective mai bune, in special daca uterul (pantecul) este inclinat pe spate sau daca esti supraponderala. De obicei, acest proces este destul de sigur pentru tine si copilul tau si nu ar trebui sa te simti incomoda.
Pentru a afla, cu precizie, in ce zi se va naste copilul, cu ajutorul unui ecograf acesta va fi masurat din cap pana la baza coloanei vertebrale. Dupa aceea, se va masura latimea pliului nucal. Pielea va aparea ca o linie alba, iar lichidul de sub piele va fi de culoare neagra.
Vei putea sa vezi capul, coloana vertebrala, membrele, mainile si picioarele pe ecran. Unele anormalitati majore pot fi excluse cu ajutorul acestui test, cum ar fi defecte la nivelul peretelui abdominal sau al craniului. Dar este recomandat ca tu sa efectuezi, de asemeni, o scanare detaliata pentru anomalii, in jurul saptamanii 20 a sarcinii.
Poate ajuta daca un partener sau un prieten te va acompania, pentru a imparti experienta si a fi cu tine atunci cand primesti rezultatul.
Ce este o masurare normala?
Un pliu nucal mai mic de 3.5 mm este considerat a fi normal, atunci cand bebelusul masoara intre 45 si 84 de mm. Acesta creste, in mod normal, in proportie, odata cu fatul.
De exemplu, un copil care avea pliul nucal de 1.3 mm, va avea un risc foarte mic de a suferi de Sindrom Down, deoarece valoarea este normala. Cu toate acestea, daca valoarea este ridicata, nu inseamna neaparat ca fatul va avea o problema. Unii bebelusi, care nu sufera de Sindromul Down, au o valoare ridicata.
De exemplu, un copil care are pliul nucal de 2.9 mm se va afla in limita valorii normale. 9 dintre 10 bebelusi, care au valoarea cuprinsa intre 2.5 si 3.5 mm, vor fi perfect normali.
Pe masura ce cantitatea de lichid creste, la fel si riscul Sindromului Down si a altor anormalitati cromozomiale.
Asadar, un copil care are pliul nucal de 6mm va avea un risc mare de a dezvolta Sindromul Down, precum si alte anormalitati cromozomiale si probleme ale inimii.
Din fericire, putini copii au o cantitate mare a acestui lichid.
Cum este calculat riscul de a avea Sindromul Down?
Fiecare femeie are o sansa sa dea nastere unui copil cu Sindromul Down. Sansele cresc odata cu varsta.
Pentru a calcula acest risc, cel care efectueaza ecografia va introduce varsta si masuratorile de la scanarea pliului nucal intr-o baza de date. Rezultatul va arata riscul care se aplica femeilor de varsta ta (riscul de fundal).
Masuratorile rezultate de la scanare vor fi combinate cu varsta ta pentru a genera un risc individual pentru aceasta sarcina. Acesta poate fi mai mare sau mai mic decat riscul de fundal. Multe unitati maternale ofera un test combinat, care combina rezultatele testului de sange cu cele ale pliului nucal.
Ce ar trebui sa fac daca riscul este mare?
Majoritatea femeilor care primesc drept rezultat un risc mare (aproximativ una din 150) vor da nastere, totusi, unui copil fara Sindromul Down. Chiar si cu un risc de 1 din 5, exista o sansa din 4 ca fatul sa nu aiba Sindromul Down. Cu toate acestea, odata ce sarcina a fost etichetata ca avand un risc mare, te vei simti, cel mai probabil, anxioasa si nesigura pe ceea ce vei face, de acum.
Singurul mod in care poti sti cu siguranta daca fatul are Sindromul Down sau alta anormalitate cromozomiaala este de a avea un test de diagnosticare, cum ar fi CVS sau amniocenteza. Aceasta decizie poate fi una dificila, dar nu trebuie sa iei decizia in graba.
Un avantaj al testului de pliu nucal este acela ca este efectuat la inceputul sarcinii. Este posibil sa ai un CVS si sa primesti rezultatul in timp ce esti in primul trimestru de sarcina. Daca esti nesigura, poti sa astepti 15 saptamani si efectuezi amniocenteza, daca doresti. Doctorul iti va oferi mai multe informatii, daca vei avea nevoie de ele.
Mi se va spune vreun risc pentru orice alta anormalitate?
De asemeni, ti se va spune riscul pe care il are copilul pentru Sindromul Edward sau Sindromul Patau, acestea fiind alte doua anormalitati cromozomiale. Acestea conditii sunt mult mai rare decat Sindromul Down si aproape toate sarcinile afectate de ele sfarsesc intr-un avort spontan. Bebelusii care au aceste conditii au, de asemeni, anormalitati care nu pot fi vazute la test.
Cat de precis este testul de pliu nucal?
Testul de pliu nucal detecteaza aproximativ 75% dintre copiii care au Sindromul Down.
Uneori, un test de tip screening poate sugera ca un copil are un risc mare de a suferi de Sindromul Down, chiar daca el nu are aceasta conditie. Acest lucru este numit un „fals-pozitiv”. Rata fals-pozitiva pentru un test de pliu nucal este de 5%. Acest lucru inseamna ca una dintre 20 de femei primeste, in mod gresit, un risc mare.
Combinarea unui test de pliu nucal cu unul de sange ofera un rezultat mai precis. Testul de sange masoara nivelul de hormoni beta-hCG liberi si a proteinei PAPP-A. Copiii care au Sindromul Down tind sa aiba un nivel mare de hCG si un nivel mic de PAPP-A.
Atunci cand un test de pliu nucal este combinat cu unul de sange, rata de detectie creste pana la 90%. Acesta se numeste un test combinat.
Discutati pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre Sindromul Down
Discutati pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre ce poti face daca esti insarcinata si doctorul iti spune ca bebe are Sindromul Down