Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Copiii adoptati – adolescenta

Copiii adoptati – adolescenta

image

Perioada adolescentei este, de regula, foarte dificila, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Schimbarile care se produc din punct de vedere fizic, psihologic si comportamental vor apropia sau instraina copiii de parintii lor, iar cea mai grea sarcina le revine parintilor adoptivi.

Probleme generale cu copiii adoptati

Daca un copil este adoptat de mic, perioada adolescentei va fi mai usor de suportat de catre membrii familiei, deoarece educatia pe care o au tinerii a fost facuta de catre parintii adoptivi, iar legaturile formate in perioada copilariei sunt mult mai stranse. Sunt sanse foarte mari ca acest copil sa nu intampine probleme foarte diferite fata de cel crescut in familia in care s-a nascut.

Copilul adoptat, dupa ce a inceput sa constientizeze realitatea din jurul sau, va fi mai dificil de tinut sub control datorita sentimentelor de abandon care i se formeaza. Acum, parintii adoptivi trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a putea ajuta copilul si pe ei insisi sa treaca cu succes peste adolescenta.

Formarea identitatii copilului

Nu este niciun secret ca majoritatea copiilor adoptati doresc sa isi cunoasca parintii biologici sau sa afle cat mai multe lucruri despre ei. Important este ca adevarul sa se afle de la parintii adoptivi, nu de la necunoscuti, si ca adoptia sa fie prezentata ca fiind un lucru pozitiv. Copiii adoptati vor putea avea impresia ca au fost abandonati, ca au gresit cu ceva fata de parintii biologici sau, de ce nu, rapiti. Daca noii parinti reusesc sa ii explice copilului ca vina nu a fost a lor, ca orice eveniment negativ care a dus la adoptia lor nu este legat de ei si ca vor fi tot tipul iubiti de familia in care au intrat, lucrurile se vor derula dezirabil.

Perioada adolescentei este, de regula, perioada in care copilul isi formeaza identitatea personala, perioada in care adolescentul isi pune probleme legate de integrarea sa in toate aspectele vietii. Lupta cu propria identitate este mai dificila pentru copiii adoptati, ei devenind din ce in ce mai curiosi despre cine sunt parintii lor, trecutul lor. Asta nu inseamna ca vor dezvolta sentimente de ura sau de acceptanta fata de parintii biologici, ci este dreptul lor sa afle parte din istoria propriei vieti.

Parintii biologici

Adolescentii adoptati pot fi in stare sa faca aproape orice pentru a-si intalni parintii biologici, incluzand minciuna, fuga de acasa, inchiderea in sine cand nu primesc informatiile dorite. Datoria parintilor adoptivi este de a furniza toate informatiile pe care copilul le doreste, informatii legate de trecutul copilului. Trebuie retinut faptul ca asta nu inseamna ca isi respinge noii parinti, ci este un fapt normal. Pentru a nu instraina copilul adoptat, noii parinti trebuie sa puna la dispozitia copilului toate informatiile pe care le au si ei, oricat de bune sau rele ar fi.

Se intampla foarte des ca parintii biologici sa fie o mare dezamagire pentru copil. Acum este momentul in care are cea mai mare nevoie de cineva langa el, pe umarul caruia sa poata plange. Parintii adoptivi intre acum in ecuatie, sustinerea lor fata de situatia neprevazuta si neplacuta ajutand la solidificarea relatiei copil adoptat – parinti adoptivi.

Asteptarile parintilor

Parintii adoptivi trebuie sa fie pregatiti inca de inainte de a incepe procesul de adoptie ca cel mai bun lucru pe care il pot face cu viitorul copil este sa aiba ateptari reale de la acesta. A adopta nu inseamna a "primi" un copil perfect, ci dimpotriva, majoritatea copiilor adoptati provin din familii cu probleme. Aceste probleme isi pot pune amprenta mai ales in perioada adolescentei copilului, atunci cand acesta are parte de cele mai multe schimbari.

Parintii se vor intreba adesea daca ei au dreptul sa se considere parintii reali ai copilului, dar trebuie sa constientizam faptul ca a da nastere cuiva nu ne face sa fin parinti, ci a iubi, a ingriji, a fi o familie pentru un copil inseamna de fapt a fi parinte.

Asteptarile de la copiii adoptati tarziu

Desi este ideal sa cresti un copil de cand este mic pentru a putea realiza acea relatie stransa inca din perioada copilariei, unii parinti isi doresc sa infieze un copil mai mare. In acest fel ei vor putea sa stie care sunt abilitatile, competentele, talentele copilului. Greutatile care apar cand se incepe descoperirea lucrurilor la care "este bun" copilul dispar, parintii adoptivi trebuid de acum doar sa aiba grija ca drumul ramane acelasi.

Parintii de regula vor vrea copii care sa aiba interese si personalitati asemanatoare cu ale lor, lucru mult mai usor de descoperit la copiii mai mari. Astfel, parintii vor fi siguri ca nu apar diferente legate de lucrurile care le fac placere ambelor parti si activitatile comune vor fi mai placute.

Copiii dati spre adoptie pot proveni din familii de alcoolici, drogati, iar anumite caracteristici, precum sindromul alcoolismului fetal, vor putea fi cunoscute de la inceput. De asemenea, istoricul bolilor, de copilarie sau specifice, vor putea ajuta parintii sa constientizeze anumite episoade si vor avea mai multe informatii de oferit doctorilor in cazul in care este nevoie.

Interactiunile dintre parinti si copil ajung la alt nivel atunci cand se infiaza un copil mai mare, parintii fiind tentati sa organizeze mai multe excursii si activitati comune, bazandu-se pe faptul ca memoriile nu vor fi pierdute.

Desi asteptarile pot fi prea ridicate, parintii trebuie sa fie constienti ca si adoptia unui copil mare, dar si a unui copil mic, au fiecare avantajele si dezavantajele lor, in functie de copil, de noii parinti si de ceilalti factori externi care isi pun amprenta asupra noii familii formate.

Socializarea adolescentului adoptat

Stim cu totii ca nu adultii sunt cei mai rai, ci copiii. Un copil adoptat va fi stigmatizat continuu de colegi, de asa-zisii prieteni ai sai, de majoritatea celor din jurul sau.

Cand un copil aude ca un coleg de-al sau este adoptat, acesta tinde sa se bazeze pe niste prejudecati sociale si sa jigneasca copilul, sa il izoleze. Ceea ce trebuie parintii adoptivi sa faca este sa incerce sa il faca sa inteleaga ca oamenii sunt diferiti si ca, daca vrea sa aiba un prieten, trebuie sa incerce sa ii arate si sa ii explice ca nu este cu nimic diferit de ceilalti. Si din punct de vedere legal, copiii adoptati au exact aceleasi drepturi ca cei care lucuiesc in familiile din care provin, deci de ce ar fi o diferenta din punct de vedere social?

Parintii au datoria de a ajuta copilul atunci cand apar probleme asemanatoare si sa il faca sa constientizeze faptul ca nu este deloc diferit, ca, la fel ca si colegii sai, traieste intr-o familie fericita unde toata lumea il iubeste.

Desigur, asemenea preconceptii pot aparea si de la cei apropiati familiei, de la cei de la care te astepti cel mai putin, dar nu exista nimic care se poate face, decat sa te inarmezi cu rabdare si dragoste fata de noul copil.

Perioada adolescentei

Dupa cum spuneam, adolescenta este o perioada mai mult sau mai putin dificila pentru toti copiii, adoptati sau nu. Problema apare atunci cand copiii infiati lasa sentimentele negative dezvoltate de situatia lor sa puna stapanire pe comportament. Astfel, parintii se pot trezi cu copii cu probleme la invatatura, cu absenteism scolar, cu consumatori de droguri sau de alcool.

Desi acestea pot aparea la orice adolescent, important in situatia unui copil adoptat este modul in care se trateaza situatiile si in care se disscuta cu el. Tanarul trebuie sa inteleaga ca, chiar daca a fost adoptat, parintii sai sunt la fel de parinti precum cei ai colegilor care traiesc in familiile in care s-au nascut, deoarece o familie nu se bazeaza pe legaturile de sange, ci pe cele de iubire, de intelegere si de apropiere generala.

Minciuna este una din cele mai frecvente "afectiuni" care apar la adolescentii adoptati. Pentru a se putea apara de rautatea celor din jur si pentru a-si putea forma relatiile de prietenie, de dragoste, multi nu vor spune adevarul despre familia lor. Problema apare atunci cand adevarul iese la suprafata si cand persoanele implicate se simt tradate si mintite, lucru total adevarat. De aceea este important sa sustinem importanta adevarului. Chiar daca pe moment rezultatele pot fi dezamagitoare, pe viitor pot duce la formarea unor relatii minunate.

Crizele adolescentine nu tin cont de faptul ca un copil este adoptat sau nu, deoarece fiecare padure are si uscaciunile ei. Sunt copii nascuti in familiile in care au trait care traverseaza momente mai neplacute decat cei adoptati, dar toate aceste detalii si comportamente se pot stabili doar in functie de educatia primita, de bagajul intelectual si psihologic si de influentele din partea societatii si ale prietenilor.

Un alt factor important care ajuta la dezvoltarea copilului adoptat este daca el a trait in familia in care s-a nascut sau daca si-a petrecut o perioada insemnata de timp in plasament.

Cert este ca adolescenta, fie ea a unui copil adoptat sau nu, este o perioada dificila pentru copil si pentru parinti. Din pacate, nu se pot preconiza comportamentele pe care un copil le va avea cand atinge aceasta varsta, deoarece exista factori necontrolabili de noi care isi pun amprenta asupra dezvoltarii. Cel putin in noua familie, copilul nu trebuie tratat ca un copil diferit, ci ca unul normal, iubit si care are un viitor promitator.