Eruptia dintilor

Eruptia dintilor – sfaturi si sugestii

image

Eruptia dintilor – simpla mentionare a acestor cuvinte infatiseaza imagini a unor copii care tipa si a noptilor nedormite pentru acei parinti. Unii copii sunt nascuti cu primii dinti (dintii de lapte), unii ii dezvolta in jurul varstei de 2 luni, iar altii abia la varsta de un an. Acest aspect variaza, dar majoritatea vor avea un set complet pana la varsta de 2 ani si jumatate.

De ce doare eruptia dintilor?

Dintii copilului au inceput sa se dezvolte inca din uter, atunci cand radacinile se formeaza in gingii. Pe masura ce dintii se dezvolta ei incep sa impinga prin gingii, un proces ce poate cauza iritatie, dureri si umflaturi.

In timp ce presiunea pare sa amelioreze din durere, suptul cauzeaza ca mai mult sange sa ajunga in zonele umflate, facandu-le mai sensibile. De aceea, unii copii resping fie alaptarea, fie biberonul, atunci cand are loc eruptia dintilor.

Simptome

Aparitia primului dinte mic reprezinta o etapa incitanta din dezvoltarea copilului, dar aceasta vina cu un pret. Majoritatea copiilor trebuie sa indure luni de salivare, plans si scrasnirea gingiilor umflate, inainte ca un dinte sa apara. Simptomele eruptiei dintilor pot varia de la gingii umflate, obraji sau fata de culoare rosie, mancarimi la urechea de pe partea in care iese dintele, pana la salivare, nu poate adormi pe timpul zilei sau al noptii, paterne inconsistene de hranire, mancarimi la nivelul gingiilor, febra si, in general, irascibilitate.

Care sunt metodele prin care se poate ameliora durerea cauzata de eruptia dintilor, atat pentru copil, cat si pentru parinti?

Primul sfat este sa gasesti orice este rece, pentru ca fiul sau fiica ta sa o poata mesteca, pentru a isi ameliora durerea de la nivelul gingiilor. Un prosop ud, curat si rece este bun, deoarece textura materialului si apa rece pot contribui la amortirea umflaturilor dureroase de pe gingii. O lingura rece este indicata pentru a presa gingiile si pentru a oferi o ameliorare rapida, dar temporara. Alte lucruri ce pot fi folosite sunt: inele de dentitie refrigerate, acadele fara zahar ( sau care au o cantitate mica de zahar) si morcovi reci. Inelele de dentitie bazate pe silicon sunt recomandate fata de cele bazate pe lichid, deoarece acestea pot fi sterilizate si nu impune vreun risc de scurgere a lichidului.

Ai putea, de asemeni, sa ameliorezi starea de irascibilitate a copilului cu ajutorul muzicii lente, sa vorbesti cu el sau chiar sa ii faci un masaj. Totodata, ajuta daca ai, de exemplu, o patura speciala sau sa-i aduci ursuletul de plus favorit. Atasamentul pe care il are copilul asupra obiectului il va ajuta sa se calmeze si, probabil, sa induca o dispozitie mai calma. Mai mult decat atat, ii poti da ceai de mustele, dar care contine mai multa apa, acesta putand, prin urmare, sa doarma si sa isi pastreze gura rece, in acelasi timp.

Cat de mult dureaza eruptia dintilor?

Asa cum nu este vreo data anume pentru eruptia primului dinte, corpul fiecarui copil difera si nu se poate sti cu exactitate cat dureaza acest proces. Unii dintre ei vor avea probleme doar cateva zile inainte de eruptia primului dinte, in timp ce altii vor arata simptome pentru cateva luni, fara a fi evidenta vreo cauza.

Vestea buna este aceea ca, pentru majoritatea copiilor, primii dinti dezvolta simptomele cele mai puternice. Ulterior, problemele asociate cu eruptia dintilor tind sa scada. Asa este cazul, cu siguranta, cand apar molarii, dintii mari din partea din spate a gurii, deoarece acest lucru se intampla, cel mai des, dupa varsta de un an, dandu-ti tie si copilului mai mult timp pentru recuperarea din acest stagiu dificil si stresant.