Tusea si raceala
Oricare copil va suferi intr-un an, in medie, de aproximativ 3 – 8 episoade de raceli si tuse. Sistemul imunitar in dezvoltare al unui copil va fi, intotdeauna, mai susceptibil in contactarea unor infectii, deoarece el abia acum invata cum sa faca fata anumitor virusi de raceala si tuse. Exista 200 de tulpini de raceala comune, deci, nu este foarte greu ca fiul sau fiica ta sa intre in contact cu una, dar infectiile comune de raceala sau gripa nu tind sa cauzeze vreo boala serioasa.
Este probabil ca un copil sa contacteze virusul de raceala sau tuse atunci cand acestia ies din casa pentru a merge la gradinita. Aici, este foarte probabil ca ei sa intre in contact cu alti copii care pot fi infectati – Virusii de raceala si gripa sunt imprastiati foarte usor. Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, picaturile virale infectate devin aeropurtate si foarte greu de evitat. De asemeni, copiii intra in contact cu alti copii si nu pot rezista tentatiei de a isi duce mana la gura, dupa ce au atins un lucru sau pe cineva care ar putea fi infectat.
Racelile si gripele comune pot induce tuse. Tusea reprezinta o actiune de reflex in care, daca este productiva, aduce din plamani in gat mucusul care curata de praf si alte particule. Tusea uscata este, de obicei, cauzata de o iritatie a mucoasei din gat si pote fi potolita de un sirop. Tusea unui copil, daca reprezinta un simptom al racelii sau gripei, ar trebui sa dispara in cateva zile. Daca devine persistenta, atunci acest lucru poate indica o conditie a tractului respirator, cum ar fi Pertussis sau, o denumire mai comuna, tusea convulsiva. Daca, totusi, tusea devine persistenta, contacteaza-ti imediat doctorul. Ar trebui sa cunosti simptomele tusei convulsive, acestea fiind caracterizate prin crize de tuse lungi de 20 – 30 de secunde, umezeala la nivelul ochilor, diaree, lipsa apetitului, rinoree si o temperatura putin ridicata.
Simptomele principale ale virusilor de iarna sunt: stranutul, tusea, dureri in gat, rinoree, dureri de cap si o temperatura putin ridicata. Cel mai bun mod de a minimaliza impactul virusilor de tuse, raceala si gripa este de a consuma alimente sanatoase, multe lichide si indeajuns de multa odihna. Daca fiul sau fiica ta este tanar(a), trebuie sa ii oferi frecvent apa in cantitati mici. Te poti duce la farmacia din cartierul tau pentru a ii descrie farmacistului simptomele pe care le are bebelusul si pentru a obtine un remediu fara prescriptie medicala, care ajuta la combaterea simptomelor de raceala si gripa. S-ar putea sa nu fie necesar sa mergi la medic, deoarece majoritatea conditiilor virale trec de la sine dupa cateva zile, dar, totusi, daca o conditie persista sau starea nu se imbunatateste, s-ar putea sa trebuiasca sa vizitezi un doctor.
Totusi, daca un copil contacteaza un virus de tuse sau raceala, acesta beneficiaza de pe urma lui, deoarece, astfel, isi construieste un sistem imunitar mai bun, aparandu-se, prin urmare, mai bine, contra virusului respectiv, pe viitor. In timp ce majoritatea virusilor nu dauneaza prea mult corpului, exista unele cazuri in care trebuie sa vizitezi un doctor. Unele dintre aceste situatii sunt:
- Daca fiul sau fiica ta are o conditie cronica precum astmul, diabet sau o boala a inimii.
- Daca fiul sau fiica ta nu se simte bine, are febra, dureri de cap si dureri abdominale.
- Daca fiul sau fiica ta are varsaturi, eruptie cutanata, febra, dar nu are diaree.
- Daca fiul sau fiica ta este letargica si nu mai consuma lichide.