Varsaturile
Ce ar trebui sa fac daca bebelusul meu are varsaturi?
De obicei, cand acest lucru se intampla, nu ar trebui, in mod normal, sa te ingrijorezi. Dar, uneori, varsaturile pot fi un semnal al unei probleme de sanatate serioase. Uite cum ar trebui sa iti dai seama daca fiul sau fiica ta are nevoie de atentie medicala imediata, din cauza varsaturilor – si cum sa le faci fata daca nu necesita o vizita din partea doctorului.
Suna la 112, daca:
Du-ti copilul la urgente, daca:
- Pare sa aiba dureri severe. In mod clar, copilul tau nu poate explica ce se intampla, dar tu il stii cel mai bine si, probabil, poti sa iti dai seama cand are dureri considerabil de mari. Poate avea un blocaj in intestine sau o alte problema ce necesita atentie medicala imediata.
- Varsaturile contin o substanta verde sau sange, care seamana cu boabele de cafea neagra. Doctorii vor dori, cel mai probabil, sa vada un esantion al varsaturii, pentru a ii verifica, indeaproape, continutul (sange sau substanta verde), deci, oricat de gretos ar suna, ar trebui sa incerci sa salvezi o parte intr-o punga de plastic. Substanta verde (biliara) poate indica faptul ca intestinele sunt blocate, fiind nevoie, prin urmare, de atentie medicala urgenta.
- Are un abdomen umflat si moale. Acest lucru ar putea indica o acumulare de lichide sau gaze, un blocaj in intestin, o hernie sau alte probleme ale tractului digestiv. Blocajele sunt rare, dar, totusi, serioase.
- Au loc cel putin doua varsaturi dupa ce a suferit o leziune la cap, lucru ce ar putea indica o comotie.
Suna-ti doctorul, daca:
- Copilul a avut varsaturi pe o perioada de minim 24 de ore. Pentru unele boli, acest lucru este perfect normal, dar, totusi, vorbeste cu un doctor, pentru a fi sigura.
- Arata semne de deshidratare. Acestea pot fi: urinare mai putin frecventa (mai mult de 6 – 8 ore), buze si gura uscata, plans fara lacrimi daca are o varsta mai mare de cateva saptamani (dureaza 2 – 3 saptamani pana cand copilul varsa primele lacrimi), letargie si urina galben inchisa.
- Varsaturile contin sange. O cantitate mica de sange nu reprezinta, de obicei, un lucru ingrijorator, deoarece forta varsaturii poate deteriora putin vasele de sange din mucoasa esofagului. De asemeni, aceasta poate avea o nuanta rosiatica daca bebelusul a inghitit sange de la o taietura din gura sau de la sangerare nazala, care au aparut in ultimele 6 ore. Dar suna doctorul daca bebelusul continua sa aiba sange in varsaturi sau daca se mareste cantitatea. Asa cum am mentionat mai sus, daca sangele seamana cu boabele de cafea neagra, du-te la urgente imediat.
- Sufera de varsaturi violente si persistente in maximum jumatate de ora dupa ce a fost hranit. Acest lucru poate fi un semn al stenozei pilorice (vezi mai jos). Contacteaza-ti doctorul cat de repede poti.
- Observi o ingalbenire a pielii sau a albului ochilor, ceea ce ar putea fi un semn de icter. Icterul, acompaniat de dureri din partea superioara dreapta a abdomenului (desigur, acest lucru nu va putea fi descris de catre copil) poate fi un semn al hepatitei.
Suna la urgente, daca:
- Crezi ca bebelusul a inghitit ceva otravitor. Daca ai identificat ce a inghitit – de exemplu, ai gasit un flacon de medicamente gol – spune-i doctorului ce este, iar acesta iti va oferi instructiuni exacte pentru a avea grija de copil.
- Expertii medicali obisnuiau sa spuna parintilor sa pastreze fie sirop de ipeca, fie carbune activat, pentru situatiile de urgenta in care avea loc o otravire. Dar acum nu mai este cazul pentru acest lucru: Ipeca nu este eficace pentru urgentele de acest gen – majoritatea spitalelor nici nu il mai folosesc – iar carbunele activat nu a fost demonstrat a fi un remediu sigur si eficace, atunci cand este administrat copiilor, acasa.
- Daca ai ipeca acasa, medicii recomanda ca acesta sa fie aruncat imediat si intr-un mod sigur (Sa nu arunci niciodata vreun medicament la un gunoi in care copilul ar putea avea acces.).
Cum pot sa previn ca fiul sau fiica mea sa devina deshidratata?
Deshidratarea poate reprezenta o probleme serioase pentru bebelusi, iar daca acesta are varsaturi (sau are o febra sau diaree), atunci el pierde lichide pretioase.
O metoda prin care iti poti mentine copilul hidratat, atunci cand are varsaturi, este cu o solutie electrolitica, imediat ce acestea inceteaza. Asemenea solutii sunt vandute, fara prescriptie medicala, in majoritatea farmaciilor – intreaba-ti farmacistul.
Nu iti forta copilul sa consume solutie electrolitica atunci cand, inca, are varsaturi frecvente (chiar si distantate de 5 – 10 minute). Dar, dupa ce burtica s-a calmat pentru aproximativ 30 de minute, ofera-i inghitiuri lente, dar frecvente – sa zicem o lingura la fiecare 10 minute, timp de cateva ore. Apoi – daca toloreaza – mareste cantitatea la 2 linguri, la fiecare 5 minute. Continua sa cresti cantitatea, treptat, pana cand nu vor mai avea loc varsaturile.
Sucul poate, uneori, sa inrautateasca lucrurile (in special, daca fiul sau fiica ta are diaree), dar, daca este indeajuns de mare sa bea suc si acesta pare singurul mod in care poate fi hidratat, poti sa incerci. Nu mari cantitatea de suc pe care o bea, in mod normal, intr-o zi, atunci cand este deshidratat, dar poti sa incerci sa il diluezi cu apa (Deci, daca bea 100 de grame de suc pe zi, poti dilua aceasta cantitate pana la, de exemplu, 200 de grame de lichid). Nu ii da copilului tau bauturi carbogazoase sau apa.
Odata ce varsaturile par sa fi disparut, poti relua alaptarea sau hranirea cu lapte praf (Unele mame alapteaza in timp ce copilul primeste solutie electrolitica, in timp ce altele prefera sa astepte. Ia indiciile de la copilul tau.).
Dar despre medicamente?
Nu ii da copilului tau medicamente cu, sau fara, prescriptie medicala, decat atunci cand doctorul le recomanda.
Si niciodata sa nu ii dai copilului medicamente ce contin aspirina. Aspirina poate face ca acesta sa devina susceptibil la Sindromul Reye, o boala rara, dar, totusi, potential fatala.
Partea a doua >>