Varsta fertilitatii
Fertilitatea este strans legata de varsta, atat la femei, cat si la barbati. In cazul ambelor sexe, fertilitatea este maxima incepand de la adolescenta si pana in jurul varstei de 30 de ani.
Dupa aceasta varsta, exista un declin in ceea ce priveste fertilitatea, ajungandu-se pana la a devini ceva neobisnuit ca o femeie de 45 de ani sa ramana insarcinata prin intermediul ovulelor proprii, fiind si mai putin probabil (desi in niciun caz imposibil) ca un barbat de cincizeci de ani, sau de peste cincizeci, sa devina tata.
Cu toate acestea, in ciuda legaturilor stranse identificate intre fertilitatea scazuta si varsta la barbati, acesta este un fenomen mai putin cunoscut.
Fertilitatea, varsta si femeile
Standardele internationale au presupus intotdeauna ca femeile sunt in perioada lor de reproducere in timpul varstei cuprinse intre 15 si 44 de ani.
Cu toate ca tehnologia medicala a facut posibil ca unele femei sa ramana insarcinate la patruzeci de ani si chiar la o varsta mai inaintata, in general, aceste sarcini se bazeaza pe utilizarea de ovule donatoare provenite de la femei mult mai tinere.
Fertilitatea la femei este conditionata de varsta ovulelor. Anii cei mai fertili pentru femei sunt cei cuprinsi intre varstele de 20-38 de ani, primii sapte ani fiind cei mai fertili din aceasta perioada.
Multe femei sunt destul de capabile fizic pentru a purta un copil la varsta de patruzeci de ani (si chiar cincizeci), dar probabilitatea ca ele sa fie capabile sa produca ovule care sa duca la o sarcina scade dupa varsta de 30 de ani, devenind semnificativ mai mica in fiecare an dupa varsta de 35 de ani.
In cazul femeilor, nivelul de fertilitate este la apogeu la varsta cuprinsa intre 20-27 de ani.
De la varsta de 27 de ani si pana la varsta de 35 de ani, in timp ce calitatea ovulelor va scadea usor pe masura ce varsta progreseaza, femeile sunt inca intr-o perioada de fertilitate ridicata.
Dupa varsta de 35 de ani, cu fiecare an care trece, exista o scadere semnificativa a calitatii ovulelor.
Fertilitatea, varsta si barbatii
De obicei, barbatii sunt la varsta lor de fertilitate maxima incepand de la 20 de ani si pana la 25 de ani. Cercetarile au demonstrat ca exista o reducere a fertilitatii in cazul barbatilor odata cu inaintarea in varsta, dar cu toate acestea, deoarece nu este la fel de universal ca legatura dintre varsta si fertilitate la femei, acest lucru nu este la fel de bine inteles.
De la varsta de 30 de ani, un indicator cheie de fertilitate la barbati – nivelul hormonului de testosteron, care este necesar pentru ca spermatozoizii sa se maturizeze - incepe sa se reduca lent.
Dupa varsta de 40 de ani, testiculele unui barbat incep sa se reduca si sa se inmoaie, iar calitatea si cantitatea de sperma pe care o produc se reduce progresiv in timp.
Fertilitatea, varsta si afectiunile
Odata cu inaintarea in varsta, fertilitatea barbatilor scade si, de asemenea, este mult mai probabil ca acestia sa produca spermatozoizi cu mutatii mari de ADN. S-a dovedit ca barbatii cu varsta de peste 35 de ani prezinta un procent mai mare de spermatozoizi mutanti decat cei cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani.
Exista o legatura puternica intre varsta mamei si riscul de a avea un copil cu sindrom Down (care ramane cea mai frecventa cauza genetica de handicap mintal); totodata, studii recente au legat incidenta sindromului Down cu varsta tatalui.
De asemenea, exista unele legaturi intre varsta tatalui si multe alte afectiuni, inclusiv leucemie si schizofrenie in copilarie.
Fertilitatea si varsta – sansele de a concepe un copil pe parcursul unui an sau mai putin
Daca sunteti in cautarea de procente si medii, trebuie sa stiti ca in general un cuplu sanatos in jurul varstei de 20 de ani, care nu are probleme de fertilitate, va avea un copil dupa patru luni de sex neprotejat.
De la varsta de 21 de ani, fertilitatea scade incet pana in jurul varstei de 35 de ani, apoi scade rapid pana la varsta de 40 de ani, dupa care scaderea fertilitatii este foarte rapida.
Datele de mai jos reprezinta o estimare a probabilitatii de conceptie in cazul in care ambii parteneri sunt de aceeasi varsta, dupa un an de contact sexual neprotejat:
- Varsta de 20 de ani: 90 procente
- Varsta de 30 de ani: 70 procente
- Varsta de 35 de ani: 55 procente
- Varsta de 40 de ani: 45 procente
- Varsta de 45 de ani: 6 procente
Fertilitatea si varsta - sansa de a concepe un copil, atunci cand exista un contact sexual in ziua cea mai buna pentru conceptie
Un studiu americano-italian din anul 2002, care s-a efectuat pe 782 de cupluri sanatoase, a descoperit ca sansele de a concepe un copil in cadrul unui ciclu menstrual, atunci cand se intretin relatii sexuale in ziua cea mai buna pentru conceptie, depind de varsta fiecarui partener:
- Varsta intre 19 si 26 de ani: 50% sanse de a concepe un copil in timpul unui ciclu menstrual
- Varsta intre 27 si 34 de ani: 40% sanse de a concepe un copil in timpul unui ciclu menstrual
- Varsta intre 35 si 39 de ani: cu un partener de sex masculin mai in varsta cu mai putin de 5 ani decat partenera sa: 30% sanse de a concepe un copil in timpul unui ciclu menstrual
- Varsta intre 35 si 39 de ani: cu un partener de sex masculin mai in varsta cu mai mult de 5 ani decat partenera sa: mai putin de 20% sanse de a concepe un copil in timpul unui ciclu menstrual
Fertilitatea si varsta – sansele de succes in cazul fertilitatii in vitro (FIV)
Exista o perceptie generala, care este larg raspandita in comunitatea care se ocupa de tehnicile de reproducere asistata, conform careia FIV poate amana declinul natural al fertilitatii care apare odata cu varsta.
Acest lucru nu este corect. Sansele de succes pentru FIV si alte tehnici de reproducere asistata reflecta in mod direct conexiunea dintre fertilitate si varsta, care exista in afara conceptiei asistata medical.
Cele mai recente cifre emise in SUA de catre Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), clinici de fertilitate care urmaresc ratele de succes, arata ca rata de nascuti vii in cazul FIV si a altor tratamente de fertilitate similare, folosind ovulele mamei, scade in mod semnificativ odata cu varsta.
Pentru femeile sub 35 de ani, sansa de a avea o nastere normala, dupa un ciclu de tratament de reproducere asistata (inclusiv FIV) folosind ovulul lor, a fost de aproximativ 45 la suta.
Dar ratele de succes dupa un ciclu de tratament de reproducere asistata pentru femile care utilizeaza ovulul lor, care au varsta intre 35 si 37 de ani, a fost de aproximativ 37 la suta, in scadere rapida la o rata de succes de doar 6,6 la suta pe ciclu pentru cele cu varsta de peste 42 de ani.
Ratele de succes dupa un tratament de reproducere asistata depind aproape exclusiv de varsta femeii care doneaza ovulul; femei in varsta de 45 de ani care au folosit un ovul de la o femeie de 20 de ani sau de 30 de ani au avut rate de succes, care au avut un succes in urma tratamentelor de reproducere asistata de peste 40 la suta.