Impingerea naturala sau impingerea dirijata?

Impingerea naturala sau impingerea dirijata?

image Cuprins

Exista mai multe mode prin care o femeie care se afla in travaliu, precum si persoana care ii ofera ingrijire, poate lucra cu procesul natural de nastere sau poate sa interfereze. Fie ca se formeaza indemnul instinctiv de contractii naturale, fie ca o alta persoana conduce eforturile de impingere, este o decizie pe care fiecare mama trebuie sa o ia in planificarea nasterii copilului sau.

Este normal ca o femeie ce se afla in travaliu, al carei copil este gata sa fie nascut, sa simta un instinct puternic de a impinge natural copilul, fara ca cineva sa ii spuna ce trebuie sa faca.

Timp de multi ani, in culturile occidentale, moasele, medicii si astentele au practicat impingerea dirijata sau antrenata, ori "manevra Valsalva", in care participantul ofera instructiuni femeii ce se afla in travaliu: "Respira adanc, tine-ti respiratia si impinge!".

Impingerea dirijata este o caracteristica frecventa a nasterilor gestionate, in care femeia care se afla in travaliu este situata pe pat, de regula cu genunchii indoiti la piept si nu intr-o pozitie verticala. Motivul pentru impingerea dirijata este accelerarea eforturilor si nasterea mai rapida a copilului.

De obicei, impingerea naturala a copilului apare ca un raspuns a ajungerii fatului dumneavoastra in canalul de nastere, dincolo de spina ischiala.

Intreabari de luat in considerare atunci cand luati o decizie in cunostinta de cauza:

Aceste informatii sunt doar un ghid - deciziile pe care le veti lua in timpul travaliului vor depinde de situatia individuala in care va aflati, de abilitatile medicului sau ale moasei care va insoteste si de increderea pe care o aveti in personalul care are grija de siguranta dumneavostra. Mai jos se afla cateva intrebari de luat in considerare.

Intrebarea 1

Impingerea dirijata va avea ca rezultat nasterea prematura a copilui mai mult decat daca asteptam contractiile naturale care vor duce la impingerea naturala a fatului?

Raspuns: Posibil. Unele studii au aratat o reducere a etapei a doua a travaliului.

Intrebarea 2

Exista vreo problema cu asteptarea contractiilor naturale de a impinge?

Raspuns: Nu. Impingerea spontana, fata de impingerea dirijata, este mai putin probabil sa aiba ca rezultat schimbari nelinistitoare asupra ritmului cardiac al fatului, care indica faptul ca bebelusul se afla in dificultate.

Intrebarea 3

Exista vreo diferenta intre modul in care copii se nasc atunci cand mama naste printr-o impingere dirijata fata de atunci cand se asteapta contractiile naturale pentru a naste?

Raspuns: S-a demonstrat ca nu exista diferente semnificative. Cu toate acestea, ar fi indicat sa vorbiti cu moasa sau cu medicul de familie daca acestia stabilesc o data exacta pentru perioada de travaliu si despre ce se intampla in situatia in care aceste termene sunt depasite.

Intrebarea 4

Exista o probabilitate mai mare de rupere a perineului sau de epiziotomie la o metoda decat la cealalta?

Raspuns: O mama care experimenteaza impingerea dirijata este mai probabil sa sufere o ruptura sau sa aiba epiziotomie fata de cea care asteapta contractiile naturale pentru a naste.

Concluzii

Per total, femeile care sunt in travaliu activ pot experimenta un al doilea stadiu de travaliu mai scurt printr-o impingere directionata, in loc sa astepte instinctul natural de a impinge copilul. Cu toate acestea, in conditiile in care inca nu exita avantaje clare a grabirii stadiului al doilea al travaliului si, de asemeni, daca exista riscuri sporite atat pentru mama, cat si pentru copil, daune perineale si probabilitate crescuta de suferinta fetala, practica de impingere dirijata ar trebuie sa fie descurajata.

Aceste informatii se refera la femeile cu travaliu activ, fara anestezie epidurala.