Cand va cobori copilul tau?

Te intrebi cand va cobori copilul tau?

image

In trimestrul al treilea de sarcina, se pune foarte mult accentul pe anticiparea momentului in care copilul va cobori, deci, in primul rand, trebuie sa intelegem realmente ce inseamna acest lucru.

Cand bebelusul coboara in pelvis, distanta pe care a coborat-o este masurata prin "punctul de oprire", iar punctul 0 va reprezenta faptul ca bebelusul este intr-o pozitie prielnica de coborare. Cand bebelusul este la punctul de oprire 0 inseamna ca, pozitia capului acestuia este in starea de repaus, in locul ce se numeste spina ischiala, aici fiind cea mai ingusta parte a pelvisului. In cazul in care copilul dumneavoastra se afla mai sus de spina ischiala, inseamna ca bebelusul nu se afla intr-o pozitie prielnica de coborare si distanta se masoara cu un numar minus, de exemplu, daca bebelusul se afla cu 5 cm deaspura spinei ischiale, rezultatul va fi -5 sau -1 daca se afla cu 1 cm deasupra.. Odata ce copilul coboara pana in punctul 0 al statiei, se da un numar pozitiv, astfel, daca bebelusul este la 1 cm sub spina ischiala va fi vorba depre valoarea de +1 si tot asa mai departe.

Cand se va afla copilul meu intr-o pozitie prielnica pentru a se naste?

Acest lucru depinde in totalitate de bebelusul tau. Da, primul copil poate cobori mai devreme decat cel de-al doilea copil sau decat urmatorul, acest lucru nu inseamna ca, daca bebelusul nu ajunge intr-o pozitie favorabila inainte de travaliu, este vreo problema la mijloc. Chiar si in cazul primelor nasteri, bebelusii isi pot schimba pozitia in pantec in timpul travaliului cu ajutorul unor contractii timpurii, care ajuta copilul sa coboare cat mai jos in pelvis. Asadar, nu este nici o formula cu care sa se poata lucra la aceasta situatie, se intampla doar atunci cand copilul dumneavoastra este pregatit. Nu are de-a face cu capacitatea corpului tau de a da nastere sau cu faptul ca bebelusul este incapatanat! Copilul tau stie cand este momentul potrivit si va ajunge in pozitia normala pentru nastere cand este pregatit - ai incredere in corpul si copilul tau ca vor lucra la unison atunci cand este momentul potrivit. Corpul tau este conceput pentru travaliu, mama natura s-a descurcat foarte bine, consider ca am fi o specie in dificultate daca bebelusii nu si-ar schimba pozitie intr-un prielnica si corpul nostru, eventual, nu ar intra in travaliu!

In cazul in care copilul meu nu s-a mutat in acea pozitie, inseamna ca el este prea mare pentru pelvisul meu?

Nu, deloc. In putinele situatii in care copilul nu s-a pozitionat, nici chiar in cea de-a 41-a sau 42-a saptamana de sarcina, este foarte probabil ca, mai degraba, bebelusul dumneavoastra sa fi adoptat o pozitie delicata in plevis, si sa nu fie vorba despre un bebelus prea mare pentru pelvisul dumneavostra, amintindu-ne ca, de asemeni, poate fi vorba despre simplul fapt ca el, inca, nu este pregatit pentru acest pas. Pentru acei copii care se afla intr-o pozitie delicata sau de orice alta natura, informatiile legate de tehnici de masaj ajutatoare pentru rotirea bebelusului pot fi de mare ajutor pentru a ajuta proasta pozitionare, posterioara sau pelvina, sau, de asemeni, puteti cauta terapii alternative precum chiropractica sau acupunctura pentru a ajuta la repozitionare. Tehnicile legate de rotirea bebelusului sunt resurse excelente, deoarece ajuta copilul sa adopte cea mai buna pozitie pentru nastere, numita "pozitionarea optima fetala".

Cum ramane cu inducerea in travaliu?

Inducera travaliului in cazul unui copil mare poate fi dezastruoasa - nu numai ca travaliile induse cresc riscul de suferinta fetala si situatiile de cezariana, dar daca apa se rupe cu un copil mare si care nu s-a mutat intr-o pozitie prielnica, prolapsul de cordon ombilical (cordonul ombiulical aluneca sau cade prin colul uterin in vagin) reprezinta un risc, deoarece cordonul omblilical poate sa cada sub capul copilului (din moment ce copilul nu este aproape de cervix pentru a il bloca) si, cordonul ombilical, aluneca in vagin. Termenul limita al unei sarcini este de 42 de saptamani, asadar, avand in vedere ca atat tu, cat si copilul tau, sunteti sanatosi, nu exista nici un motiv pentru a programa o inducere pana in acel moment, pentru a ii da copilului tau sansa de a se naste in ziua in care el sau ea decide ca este momentul potrivit.

Pentru a va face o idee, inducerea travalilui in cazul unui copil ce se afla la punctul de oprire -5 va va aduce un risc de 70-80% de a vi se face o cezariana.

Voi avea nevoie de cezariana?

Este o sansa foarte mica de a avea nevoie de una daca doar vei astepta sa vezi ce va intampla - este mai mult probabil sa ai parte de o cezariana daca apelezi la inducerea travaliului. Vor fi, in viitor, putine femei cu bebelusul intr-o pozitie atat de delicata incat sa nu poata fi nascut pe cale naturala, dar acest lucru se poate intampla fie ca bebelusul este intr-o pozitie prielnica de nastere, sau nu. Si acest lucru nu ti se intampla doar tie! Mersul pe jos este la fel de grozav precum inotul si coboratul scarilor, deoarece ajuta ajuta la miscarea pelvislui pentru copilul tau. Totusi, nu te forta prea tare!

Amintiti-va – foarte multe femei, ai caror copii se muta intr-o pozitie favorabila in pantec, in timpul travaliului, ajung sa aiba o nastere naturala si sanatoasa.

De ce atata zarva?

Din pacate, in manualele de obstetrica este indicat si mentionat de catre majoritatea medicilor, ca bebelusii ar trebui sa ajunga in acea pozitie favorabila pentru nastere cu cateva saptamani inaintea travaliului.

In mod ironic, cercetarile contrazic acest lucru si sugereaza ca aproximativ 70 - 75% dintre copii nu se afla in acea pozitie la inceputul travaliului. De asemeni, cercetarile atrag atentia si asupra ratei de cezariana in care bebelusii nu se aflau in acea pozitie prielnica inaintea inceperii travaliului si s-a constatat ca 85 - 90% dintre copiii care nu au fost in acea pozitie la debutul travaliului activ au fost nascuti pe cale naturala. Mai nimic pentru ce sa ne ingrijoram! Avand in vedere ca stim rata de cezariana, cu mult peste recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consideram ca trebuie sa petrecem mai mult timp de asteptare si de constatare si sa intervenim atunci cand intr-adevar este nevoie. Copiii care nu se afla intr-o pozitie favorabila nu sunt in dificultate, sunt suficient de fericiti asteptand acolo (desigur, cu exceptia cazurilor in care se intampla altceva), deci, de ce sa actionam asupra unei situatii care nu este in neregula? Daca este sanatos, nu este nici un motiv de a risca apeland la interventii chirurgicale majore care implica riscuri majore, exeptand cazurile in care riscurile nu depasesc beneficiile.

Cercetari asupra bebelusilor care nu se aflau intr-o pozitie prielnica de nastere si asupra travaliului

Experienta clinica contrazice viziunea traditionala care sustine ca, in marea majoritate a cazurilor femeilor nulipare (femei aflate la prima sarcina care inca nu au nascut) cu prezentare cefalica, capul copilului se afla intr-o pozitie favorabila cu una sau doua saptamani inainte de debutul travaliului. In 75,4% dintre cele 175 de cazuri, capul fetal nu s-a aflat in acea pozitie la inceperea travaliului. Nu a fost determinata nici o diferenta semnificativa intre pozitiile capurilor fetale pentru incidenta nasterii naturale, a sectiei de cezariana pentru disproportiile cefalice, pentru scoruri Apgar medii si scazute sau pentru dificultate la nastere. Astfel, lipsa acestei pozitionari nu este intotdeauna indicata de contractiile pelvine. Incidenta ei poate depinde de compozitia etnica a pacientului.

Au fost evaluate 123 de femei nulipare care au fost in faza-latenta spontana a travaliului intr-o sarcina cu un singur copil, prezentare de vertex si cu fetusi nascuti la termen. Pentru fiecare participanta au fost inregistrate variabile pertinete referitoare la caracteristicile travaliului si ale nou-nascutului. Curbele travaliului au fost intocmite si analizate.

Rezultate: Dintre cele 132 de participante, 29 (22%) au prezentat un cap fetal pozitionat pentru nastere si 103 (78%) au prezentat un cap fetal nepozitionat adecvat. In grupul cu bebelusii care nu erau pregatiti, 15 (11%) au prezentat un cap fetal plutitor ( -3 mai sus fata de punctul de oprire) si 88 (67%) au prezentat un cap fetal scufundat (-2 sau -1 inainte de punctul de oprire). Un cap fetal flotant din faza latenta de travaliu a conferit un stadiu secund al travaliului mai lung (p = 0.002), o tendinta mai mare a dezordinei din timpul fazei active a travaliului si un risc mai mare pentru o nastere prin cezariana. In general, 12 paciente au fost supuse cezarienei: 2 (6,9%) din grupul cu fatul „angajat”, 6 (6,8%) din grupul cu capul fetal scufundat si 4 (27%) din grupul cu capul fetal flotant (p = 0.042).

Concluzie: Cele mai multe dintre femeile nulipare din acest studiu au prezentat un travaliu cu un cap fetal nepozitionat corespunzator. Cele cu cap fetal flotant au demonstrat o rata mai mare de cezariana decat cele cu cap fetal scufundat sau „intr-o pozitie adecvata pentru nastere” de la inceputul travaliului. In total, peste 90,3 % au nascut pe cale naturala.