Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Strabismul

Strabismul

image

Definitie

Strabismul este o afectiune in care ochii nu sunt aliniati in aceeasi directie. Se numeste, de asemeni, si "ochi incrucisati".

Descriere

Cu o vedere normala, ambii ochi se concentreaza pe acelasi punct si trimit creierului acelasi mesaj. Fixarea binoculara (ambii ochi se uita, in mod direct, la acelasi obiect) este necesara pentru a vedea 3D si pentru a ajuta la perceptia de adancime. Atunci cand un ochi nu este aliniat, creierul primeste doua imagini diferite. Copiii mici invata sa ignore mesajele distorsionate de la ochiul nealiniat, dar adultii cu strabism dezvolta, adeseori, viziune dubla (diplopie). Ochii unui copil ar trebui sa fie drepti si paraleli incepand cu cea de-a 3-a sau de-a 4-a luna din viata. Un copil care dezvolta strabism dupa varsta de 8 sau 9 ani va avea strabism cu debut in perioada de adult.

Esotropia este cel mai comun tip de strabism. Aceasta conditie apare atunci cand ochii se intorc in interior. Esotropia infantila se dezvolta la copiii care au varsta de maximum 6 luni.

Esotropia acomodativa se dezvolta la copiii care au varsta de maximum 3 ani si are loc atunci cand ochii lor se intorc cand se concentreaza pe un obiect din apropiere. Acest lucru apare de obicei la copiii care sufera de hipermetropie medie spre avansata. Esotropia congenitala este o forma foarte rara de strabism care apare impreuna cu anumite defecte ale nasterii.

O alta forma comuna de strabism este exotropia, aceasta aparand atunci cand ochii se intorc spre exterior. Aceasta poate fi observata, de obicei, atunci cand copilul se uita la un obiect indepartat, viseaza cu ochii deschisi, este obosit sau ii este rau. Alte conditii de strabism includ hipetrofie, atunci cand ochii se intorc spre exterior, sau hipotrofia, cand ochii se intorc spre interior.

Cu strabism, in unele cazuri, inclinarea are loc asupra aceluiasi ochi; cu toate acestea, uneori aceasta intoarcere poate alterna de la un ochi la altul. Majoritatea copiilor care sufera de strabism, deviatia nu se va schimba, indiferent unde se vor uita. Totusi, altii sunt influentati de directia in care ochii sunt orientati, nealinierea variind in functie de aceasta.

Strabismul fals (pseudostrabismul) apare atunci cand un copil pare sa aiba un ochi intors; cu toate acestea, aceasta aparenta poate, de fapt, sa aiba loc din cauza altor factori:

  • un strat suplimentar de piele care acopera corneea interioara a ochiului
  • un nas larg si plat
Strabismul fals dispare, de obicei, odata ce fata copilului creste. Un oftalmolog trebuie sa determine daca inclinarea ochiului reprezinta cu adevarat strabism sau pseudostrabism.

Demografie

Strabismul afecteaza mai mult de 12 milioane de persoane, majoritatea dintre ele fiind copii. Esotropia infantila afecteaza aproximativ 1% dintre copiii nascuti la termen si sanatosi, iar procentul creste daca acestia au fost nascuti prematur sau cu alte defecte faciale. Esotropia congenitala este rara, dar nu apare cu un procentaj mai mare la bebelusii nascuti prematur. Strabismul apare, in mod egal, la baieti si la fete si nu prezinta variatii cu privire la distributia rasiala sau etnica. Strabismul se dezvolta, de obicei, la copiii mici, desi cateva boli pot cauza dezvoltarea acestei conditii la adulti.

Cauze si simptome

Strabismul poate fi cauzat, adeseori, de un defect din partea creierului care controleaza miscarile ochiului. Este cauzat rareori de un defect de la nivelul muschilor care controleaza miscarile ochiului. Este comun, in special, in randul copiilor care au urmatoarele:

  • tumori la creier
  • paralizie cerebrala
  • sindromul Down
  • hidrocefalee
  • alte tulburari care afecteaza creierul
Bolile care cauzeaza orbire partiala sau totala pot cauza strabism. Dar, totodata, strabismul poate fi cauzat si de hipermetropie, cataracte, leziuni la nivelul ochilor sau de faptul de a avea o vedere mult mai buna intr-un ochi, fata de celalalt.

Simptomul cel mai evident al strabismului este reprezentat de un ochi care nu este intotdeauna drept. Deviatia poate varia de la o zi la alta sau chiar in timpul aceleiasi zile. Persoanele care sufera de strabism se uita, adeseori, crucis atunci cand sunt in contact cu lumina puternica sau isi pot inclina capul pentru a isi focaliza ochii.

Cand sa suni doctorul

Parintii ar trebui sa sune doctorul oricand observa ca ochii copilului lor par nealiniati, chiar daca fiul sau fiica lor este foarte tanar. Un copil ai carui ochi nu s-au indreptat pana la varsta de 4 luni ar trebui sa fie examinat pentru a inlatura posibilitatea unei conditii serioase. Strabismul nu este o afectiune pe care un copil o va depasi fara interventie medicala. Pediatrii pot recomanda parintilor un oftalmolog calificat in evaluarea vederii unui copil foarte mic.

Diagnostic

Ochii fiecarui copil ar trebui sa fie examinati pana la varsta de 9 luni. Un pediatru, un doctor de familie sau un oftalmolog, licentiat sa foloseasca medicamente de diagnosticare, sa foloseasca anumite picaturi pentru a dilata pupilele si a paraliza, temporar, muschii de focalizare ai ochilor, pentru a evalua statusul vizual si sanatatea oculara. Diagnosticul timpuriu este important. Unele intoarceri ale ochilor pot rezulta de la o tumoare. Strabismul netratat poate deteriora vederea si poate rezulta in ochi lenes (ambliopie, adica acuitatea vizuala scazuta, de obicei intr-un singur ochi, in absenta oricarei alte anormalitati structurale la nivelul ochilor.).

Tratament

Prezervarea sau restaurarea vederii si imbunatatirea aparentelor poate implica una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • ochelari pentru a ajuta la focalizarea si indreptarea ochiului/ochilor
  • un plasture peste ochiul bun, pentru a forta ochiul lenes sa dezvolte
  • picaturi pentru ochi sau unguente, acestea fiind inlocuitori pentru plasture sau pentru ochelari, sau pentru a face ca ochelarii sa fie mai eficace
  • o operatie chirurgicala pentru a subtia, relaxa sau repozitiona muschii ochilor
  • medicamente injectate in muschiul ochiului supraactiv, pentru a permite muschiului opus sa indrepte ochiul
  • antrenament de vedere (numit, de asemeni, exercitiu al ochiului)

Prognoza

De obicei, tratamentul timpuriu si consistent imbunatateste vederea si aparenta. Cele mai satisfacatoare rezultate sunt atinse daca aceasta conditie este corectata cat de curand posibil, inaintea varstei de 7 ani.

Prevenire

Strabismul nu poate fi prevenit, dar poate fi corectat cu o interventie timpurie.

Ingrijorari ale parintilor

Parintii sunt, adeseori, ingrijorati de faptul ca inclinarea ochiului este un indicator al altor probleme de vedere. Uneori, strabismul apare impreuna cu alte defecte de vedere, deci este recomandat ca acel copil sa fie examinat de catre un oftalmolog. Intarzierea tratamentului mareste dificultatea in corectarea strabismului, asadar parintii nu ar trebui sa astepte sa observe daca fiul sau fiica lor va depasi conditia.