Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu

Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu

image

Sa fim, o secunda, sinceri: pana cand psihoterapia are sa fie acceptata in Romania ca si una dintre cele mai bune metode de rezolvare a conflictelor interpersonale si a celor interne, are sa mai treaca multi, multi ani... De fapt, nici nu cred ca, in generatia mea, acest lucru are sa se intample, desi am o varsta destul de mica. Eu totusi sper si, de aceea, tin sa va conving ca, inainte de a apela la un divort sau la regasirea linistii in bratele unei a treia persoane, cel mai bine este sa faceti o vizita unui psihoterapeut.

Stiu, o sedinta de psihoterapie are un cost exorbitant, chiar si pentru cei cu venit mediu. Doua trei sute de RON nu sunt de ici, de colo, iar tinand cont ca o astfel de terapie dureaza de la 3 luni la cativa ani, cu intalniri saptamanale, putine sunt acele cupluri care, intr-adevar si-o pot permite... Totusi, eu sper ca cititorii mei au un nivel suficient de educatie, astfel incat sa nu aleaga usurinta financiara contra linistii familiare. Banii vin si pleaca, insa construirea si daramarea unui camin sunt fapte ce au sa lase, mereu, urme in sufletele noastre si, in primul rand, in ale copiilor nostri... Se merita, oare, ca pentru bani sa le taiati orice speranta spre o viata mai buna? („Problemele copilului fara un parinte”)

Ne poate rezolva un psihoterapeut problemele?

Si, in apararea breslei din care voi face, in curand, parte – cea a psihoterapeutilor, va si explic de ce o astfel de sedinta costa atat de mult, ca sa intelegeti la ce fel de serviciu va recomand sa apelati. A deveni psihoterapeut este tot una cu a deveni medic. Difera doar obiectul sudiului si al tratarii. Normal, de altfel, nimeni nu iti da vietile oamenilor pe mana, fara a fi sigur ca ai baza suficienta de cunostinte incat sa te descurci, fara sa faci greseli iremediabile.

Pana la a ajunge sa fii psihoterapeut, lasi in urma mii de ore fizice de studiu – este o cerinta obligatorie pentru a primi atestatul. Dupa terminarea facultatii, este nevoie de nu mai putin decat 3.500 de ore de formare! Formarea unui psihoterapeut este echivalentul unei specializari in medicina. Ai nevoie de o perioada de supervizare, echivalentul rezidentiatului si de sute de studii citite si, de multe ori, facute.

Mai mult, toate acestea costa extraordinar de mult. Ca sa va faceti o idee, zece ore din cea mai banala formare (glumesc, nu exista formari banale, ci doar unele mai des apreciate fata de altele, unele mai ieftine decat altele) ajung la aproximativ 600 de RON! Si, peste toate acestea, vin si examenele periodice, pe care trebuie sa le sustina un psiholog, la Colegiul Psihologilor.

Apoi, dupa ce, din fericire, s-a obtinut atestatul necesar, intra in schema cumpararea testelor psihologice necesare. Care costa extraordinar de mult si vin si ele... cu atestate de aplicare. Acesta este si motivul pentru care nu va recomand, niciodata, sa credeti un test psihologic care a venit gratuit. Pretul lor e de cateva mii de euro si aplicarea lor se poate face doar de catre un specialist, nicidecum de o revista glossy. Nu le-ar lasa nimeni la liber, pe internet, avand in vedere cat de greu este sa le obtii.

Acum, v-am spus toate acestea ca sa intelegeti ca cel care are determinarea, ambitia si, in primul rand curajul sa porneasca la un astfel de drum si sa il si termine este, daca nu un profesionist desavarsit, care isi iubeste meseria, cel putin un om care are mai mult decat suficiente cunostinte ca sa va poata rezolva orice problema de cuplu, oricat de grava ar fi ea. Si ca sa justific pretul ce, daca la inceput vi se parea mare, acum, avand in fata cifrele si efortul necesar, sunt convinsa ca il considerati un chilipir.

Si, pe langa studiile unui psiholog, s-a dovedit, statistic, ca cei care urmeaza aceasta meserie au minim un IQ cu mult superior mediei. Cum altfel sa reusesti sa ajungi pana aici fara el..?

Asadar, ne poate rezolva psihoterapia problemele? Mai mult ca sigur, DA!

Cum ne poate ajuta terapia de cuplu?

Si eu, si voi si cuplurile acelea fericite pe care le vedem la televizor – toti avem probleme in cuplu. Mai mari sau mai mici, ele exista si vor exista dintotdeauna, din simplul fapt ca perfectiunea este doar o caracteristica a eroilor din basme si in nici un caz a realitatii. Nu exista doi oameni care sa se potriveasca perfect si aceste nepotriviri, oricat de mici ar fi ele, conduc, adeseori, la conflicte interpersonale.

Uneori, si fara sa ne dam seama, conflictele noastre interne sunt cele care afecteaza cuplul. Fiind din fire subiectivi, ne este greu sa ne recunoastem contributia noastra la starea de conflict si, mai mult, sa ii gasim rezolvare. Stiu ca, de cate ori am avut ocazia, am indrumat cititorii spre introspectie si recunoasterea propriilor probleme insa, chiar si eu stiu ca niciodata nu o vor putea face asa cum cineva din exterior o poate face. Daca ar fi asa, nu ar mai exista facultati care sa pregateasca oameni capabili sa recunoasca defectele celorlalti.

Ca sa fac o analogie, in speranta ca va voi putea convinge ca, la aparitia unui conflict, sa apelati la un psihoterapeut, voi folosi o imagine foarte sugestiva. Imaginati-va casa dumneavoastra. Este frumoasa, are perdele albe si imprastie o lumina calda, asfel incat dumneavoastra o considerati un colt de Rai. Asa si este, doar ca noaptea se mai aude cate un scartait, in pereti. Il ignorati, pe cat putinta. Oricum, un scartait nu are cum sa va strice somnul. Insa, pe masura ce trece timpul, acest scartait se intensifica si, oricat ati cauta sursa, nu o gasiti. Atunci chemati un specialist, care gaseste musuroaie intregi, de furnici, ascunse in peretii casei. Sunt mult prea multe si mult prea bine stabilite, ca sa mai aveti ce face... Si-atunci decideti sa va mutati.

Furnicile sunt frustrarile fiecaruia. Toti le avem doar ca, daca nu invatam sa le controlam, ele fac ca viata noastra si apoi a altora sa „scartaie”. Nefiind experti in furnici (frustrari) si fiindu-ne imposibil sa credem ca sub frumusetea casei noastre (constiintei noastre) se pot ascunde astfel de lucruri, ne va fi imposibil sa ne dam seama de unde vin problemele. In curand, daca nu le controlam, ele se vor inmulti si viata noastra, impreuna cu toate aspectele ei, va fi un loc in care ne va fi imposibil sa traim – nu pentru ca intr-adevar nu se mai poate, ci pentru ca tensiunile nu ne vor lasa sa avem calmul pe care ni l-am dorit si care ne face fericiti.

Iar propriile noastre frustrari, afecteaza cuplul. Nu, imi pare rau sa v-o spun, nu este vina lui/ei ca exista certuri sau chiar mici divergente in familia dumneavoastra. Un cuplu este format din doi si, implicit, problemele apar din cauza amandurora. Asadar, aveti la indemana doua solutii: ori deveniti expert in furnici si identificati care sunt cele care locuiesc in partea dumneavoastra de casa, ori apelati la un expert in furnici care va va ajuta sa le descoperiti si sa scapati de ele.

Ce se intampla la terapia de cuplu? In primul rand se comunica, insa la un cu totul alt nivel decat cel din viata de zi cu zi. Stereotipul in care psihologul sta si isi noteaza ceea ce spune pacientul si doar da din cap, aproband, este mai mult decat gresit. El este cel care va va ajuta sa duceti comunicarea la un alt nivel, care va va „traduce” emotiile, sentimentele, dorintele si certurile cuplului, care va va semnala probleme si care va va ajuta sa gasiti, impreuna, o cale ca sa le rezolvati. El este cel care poate identifica o tulburare psihica, atunci cand este cazul – stiu ca majoritatea romanilor considera ca a suferi de o tulburare psihica este echivalentul cu jignirea „a fi nebun” insa, daca e sa ma intrebati pe mine, cred ca 70% dintre persoanele pe care le vedem pe strada sau cu care reactionam corespund acestei descrieri.

Tulburarea psihica nu este, nicidecum, un lucru de care trebuie sa ne fie jena. La fel cum nu ne e jena ca ne doare capul (unii fac, din asta, chiar o metoda de a primi atentie), la fel nu trebuie sa ne fie jena ca ne doare o parte a sufletului. Pana la urma, totul se poate reduce la un dezechilibru al substantelor din organism si, asa cum o ramura a psihologiei spune, boala fizica este o consecinta a unei tulburari psihice. Asadar, daca nu ne este rusine sa mergem la stomatolog, de ce sa ne fie rusine sa mergem la psiholog?

Stiu zeci de cazuri de familii distruse, doar pentru ca alcoolismul, gelozia, violenta sau pisalogeala nu au fost considerate boli, cand totul s-ar fi putut rezolva printr-o simpla terapie. Stiu copii si adulti marcati pe viata de catre astfel de parinti care, din jena si frica de a nu fi considerati „nebuni”, au pus imaginea proprie mai presus decat sanatatea mentala a copiilor lor. Sunt convinsa ca si dumneavoastra stiti astfel de cazuri.

Si, in acest sens, am sa va dau si cateva exemple, pentru a va convinge. Stiti pe cineva care cauta, mereu, atentie si care are o emotivitate extrema? Atunci trebuie sa stiti ca aveti de-a face cu o tulburare de personalitate, numita histrionica. Stiti pe cineva care, in ultima perioada, a fost extrem de trist? Atunci este posibil sa fie vorba despre o depresie. Nu e trist, insa e in continuu furios? Tot despre depresie este posibil sa fie vorba sau, mai rau, despre bipolaritate. Dar pe cineva extrem de timid? Aceasta poate fi o personalitate anxioasa-evitanta. Si ea, o tulburare.

Ce poate face o terapie de cuplu? Ceea ce nu reusim sa facem noi, singuri: sa gasim o solutie. Si nu doar pentru cuplu, ci pentru omul din noi, pentru propriile noastre probleme, pentru gasirea linistii dupa care toti tanjim. Ne poate reda coltul nostru de Rai si elimina furnicile care, pana acum, ni l-au transformat in cosmar. Ea poate, insa noi suntem cei care trebuie sa facem pasii spre ea.

Ce forma de terapie de cuplu este mai buna?

Eriksoniana, psihanalitica, integrativa... Exista un numar mare de formari, asa cum spuneam in randurile de mai sus, si fiecare are propriile plusuri sau minusuri. Un psihoterapeut bun (toti sunt, oricum) o va face pe cea la care a aderat sa functioneze, chiar si in cazul dumneavoastra.

In orice caz, in ziua de astazi, putini sunt acei psihoterapeuti care adopta doar metodele unei singure formari. Cei mai multi folosesc un melanj de metode, adaptat clientului, prin care sa se obtina rezultate foarte bune.

Daca, insa, simtiti ca sedintele de terapie de cuplu nu vi se potrivesc sau nu aduc nici un rezultat, puteti, oricand, schimba psihologul la care mergeti. Libertatea va apartine si, deoarece un psihoterapeut este, asa cum am spus, un profesionist desavarsit, de cele mai multe ori, chiar el va fi cel care va va recomanda un coleg mai adecvat dorintelor si problemelor dumneavoastra.