Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor
La nastere, poti transmite copilului tau gene care cauzeaza astm, obezitate sau chiar infectii ale urechilor. Citeste randurile de mai jos pentru a sti cat te sanatos va fi copilul tau.
De la maladii relativ minore, precum infectii ale urechilor, pana la a avea boli serioase, precum diabetul, un numar surprinzator de mare al problemelor de sanatate, din timpul copilariei, au un component genetic. Conform unor studii genetice, cel putin 80% dintre conditiile medicale sunt mostenite, intr-o anumita masura.
Desigur, nu poti schimba genele copilului tau, dar propria istorie medicala te poate motiva in a fi mai sarguincios asupra testelor si a strategiilor care reduc riscurile. Mai jos sunt 9 boli care apar in familii, precum si metode prin care iti poti proteja copiii.
Alergii si astmul
Riscul ereditar: Ridicat
Cei mai expusi riscului: Copiii ai caror parinti sau frati au o istorie a astmului sau a oricarui tip de alergie – fie ca este la unt de arahide, animale, polen sau praf. Daca un parinte are astm declansat printr-o alergie, de exemplu, atunci copilul va fi mai predispus asupra tuturor bolilor alergice, dar, in special, asupra astmului. Daca unul dintre parinti a suferit din cauza astmului sau alergiilor, riscul unui copil de avea o astfel de conditie este de 30-50%. Ambii parinti? Atunci riscul poate fi chiar de 80%.
Cea mai buna metoda de prevenire: Este demonstrat ca alaptarea ajuta la prevenirea astmului si a altor eruptii alergice cutanate. Daca alergiile se afla in genele cuiva din familie si tu nu alaptezi, s-ar putea sa doresti sa folosesti o formula hipoalergenica pentru sugari. Doctorii recomanda evitarea alunelor (cele mai periculoase alimente alergenice) in timpul alaptarii si chiar in timpul sarcinii. Pediatri recomanda ca acei copii care provin dintr-o familie cu o istorie de alergii sa nu consume produse lactate inainte de varsta de 1 an, oua inainte de varsta de 2 ani sau alune, unt din alune sau fructe de mare inainte de varsta de 3 ani. Reducerea expunerii la polen, mucegai, praf sau par de animale poate, de asemeni, sa ajute la micsorarea riscului de alergii nazale si ale astmului. Daca, totusi, aduci in casa un animal, cel mai bine este sa faci acest lucru atat timp cat copilul este inca un bebelus. Studiile au demonstrat ca este putin probabil ca expunerea la animale a copiilor, inainte de varsta de 1 an, sa provoace o alergie, deoarece sistemul lor imunitar in dezvoltare nu stie cum sa atace acesti alergeni. Daca suspectezi ca fiul sau fiica ta are vreun simptom de astm – inclusiv tuse convulsiva sau respiratie suieratoare – vorbeste cu medicul pediatru, deoarece este important un tratament timpuriu.
Tensiunea si colesterol ridicat
Riscul Ereditar: Ridicat
Cei mai expusi riscului: Copiii ai caror parinti au unul dintre acesti factori de risc – tensiune sau colesterol ridicat. Daca unul dintre parinti are tensiunea sau colesterolul ridicat, riscul ca un copil sa dezvolte aceasta conditie este de aproximativ 50%. Daca ambii parinti sunt afectati, riscul urca pana la 75%. Impactul genetic pentru aceste conditii este foarte puternic. Riscul ca un copil sa mosteneasca una dintre aceste conditii poate fi foarte mare, daca are un parinte sau un bunic care a suferit un atac de cord sau a fost diagnosticat cu o boala a inimii inainte de varsta de 55 de ani. Studiile au demonstrat, de asemeni, ca tensiunea mare este cea mai comuna printre familiile de origine Africana si Latina.
Cea mai buna metoda de prevenire: Du-ti copilul la un test. In timp ce doctorii credereau ca tensiunea si colesterolul ridicat apareau doar la adulti, acum ei stiu ca aceste probleme pot sa apara in copilarie, marind riscul de aparitie a unei boli de inima, mai tarziu in viata. Pediatri recumanda verificiari perioadice de tensiune arteriala pentru toti copiii care au varsta de minim 3 ani. Ar trebui, de asemeni, sa le fie verificat colesterolul pana la varsta de 5 ani, daca parintele are un nivel de 240 sau mai mare sau daca un parinte sau un bunic a fost diagnosticat cu vreo boala a inimii. Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul unui copil de a avea colesterolul la un nivel mare. Dupa perioada infantila, fii sigura ca fiul sau fiica ta consuma o dieta echilibrata si efectueaza exercitii fizice, zilnic.
Probleme ORL
Riscul ereditar: Ridicat
Cei mai expusi riscului: In timp ce sansele exacte sunt necunoscute, este crezut ca tendinta de a avea o infectie la nivelul urechii este 60-70% din punct de vedere genetic. Este probabil ca parintii sa transmita o structura de tub eustachian sau de forma faciala, care face ca acesti copii sa fie predispuse la probleme auditive.
Cea mai buna metoda de prevenire: Doctorii recomanda alaptarea, exclusiv pentru cel putin 3 luni, sa tineti copilul departe de fum de tigara, sa limitati timpul la suzeta, sa ii administrati un vaccin antigripal anual si sa reduceti expunerea la virusi, prin incurajarea copilului de a isi spala mainile, in mod frecvent. Daca iti lasi, de obicei, copilul la o organizatie care are grija de acestia, incearca sa gasesti una care are 6 sau mai putini copii. Desi infectiile urechii nu sunt contagioase, racelile care duc la ele sunt. Din fericire, copiii depasesc, de obicei, aceste conditii, pana la varsta de 7 ani.
Obezitate
Riscul ereditar: Ridicat
Cei mai expusi riscului: Copiii ai caror parinti sunt semnificativ supraponderali. Daca un singur parinte este obez, atunci sansa copilului de a avea probleme de greutate este de 40%, iar daca amandoi sunt obeji, sansa este de 70%. In majoritatea cazurilor, totusi, daca un copil are o dieta sanatoase si efectueaza activitate fizica, in mod regulat, el poate depasi susceptibilitatea genetica, in a fi supraponderal. Obezitatea in copilarie nu trebuie trecuta cu vederea. Poate mari riscul de diabet, boli ale inimii timpurii, astm si unele forme de cancer.
Cea mai buna metoda de prevenire: Fii un model bun in viata; copiii isi invata obiceiurile culinare si de exercitii fizice, prin observarea parintilor si a fratilor. Doctorii nu recomanda ca acesti copii sa urmeze o dieta slaba in grasimi, dar este importanta limitarea bauturilor cu zahar si a gustarilor, oferirea a unei varietati de alimente bogate in nutrienti, sa se elimine din timpul petrecut la televizor (nu mai mult de 2 ore pe zi) si prin a face ca exercitiile fizice sa devina o prioritate, in familie. Dupa varsta de 2 ani, indexul de masa corporala al copilului ar trebui sa fie calculat de catre un medic pediatru la fiecare consultatie, pentru ca probleme de greutate sa fie observate din timp.
Cancerul de piele
Riscul ereditar: Mediu
Cei mai expusi riscului: Copiii care au o istorie in familie de melanom, o forma de cancer de piele care este cea mai putin comuna, dar cea mai mortala. Daca un parinte a avut melanom, riscul copilului se dubleaza fata de acesta, la 3%. Daca ambii parinti au avut, atunci riscul copilului este de 5-8%. Riscul este chiar si mai mare daca un parinte sau o ruda apropiata a fost diagnosticata inainte de varsta de 50 de ani. Carcinomul bazocelular, cel mai comun tip de cancer, nu se transmite genetic. Cu toate acestea, cei blonzi si roscati, care au culoarea deschisa a ochilor, au un risc mai mare, deoarece acestia tind sa aiba o piele justa fata prea multa protectie naturala impotriva soarelui.
Cea mai buna metoda de prevenire: Protejeaza-ti copilul de Soare. Chiar daca aceasta boala nu apare pana in perioada adulta, aproximativ 80% dintre toate tipurile de cancer care distrug pielea apar inainte de varsta de 18 ani. Este importanta aplicarea de crema cu un spectru larg de protectie solara, avand un factor de protectie de 15 sau mai mare, de fiecare data cand copilul iese afara (chiar si in zilele innorate) – in special, daca este o istorie, in familie, a melanomului – si fii sigura ca acesta poarta o palarie cu boruri largi sau cozoroc. Un studiu recent a descoperit ca acei copii care poarta crema de protectie solara, in mod regulat, dezvolta, de fapt, mai putine alunite, care pot deveni maligne. De asemeni, este recomandat sa urmaresti regula umbrei: Daca umbra unui copil este mai scurta fata de inaltimea lui, atunci razele solare sunt prea puternice si este timpul ca acesta sa se joaca la umbra.
Diabetul
Riscul ereditar: Intre Mediu si Ridicat
Cei mai expusi riscului: Depinde de tip. Un copil al carui tata are tipul 1 (stiut, de asemeni, ca dependent de insulina sau diabetul juvenil) are o sansa din 17 sa mosteneasca aceasta boala. Daca mama lui are tipul 1 – si a nascut inainte de varsta de 25 de ani – atunci riscul copilului este de 1 din 25. Daca aceasta a dat nastere dupa varsta de 25 de ani, atunci riscul scade pana la 1 din 100. Cu toate acestea, daca ambii parinti au diabet de tipul 1, riscul poate fi chiar de 1 din 4. Tipul 2 (forma care este legata de greutate) are un component genetic puternic. Daca unul dintre parinti are tipul 2, riscul copilului este de 1 din 7 si de 1 din 13, dar, daca ambii parinti au acest tip de diabet, riscul este de 1 din 2. Cu toate acestea, istoria familiei, cu privire la tipul 2 de diabet, pare sa conteaza doar daca acest copil este supraponderal. In fapt, numarul copiilor care au tipul 2 de diabet (numit, de asemeni, diabetul cu debut adult) este, acum, unul exorbitant, datorita epidemiei de obezitate in randul copiilor. In timp ce caucazienii au cea mai mare incidenta de tipul 1 de diabet, tipul 2 este mai comun printre persoanele care au origini Africane sau Latine. Aambele tipuri maresc sansa unei boli de inima, de rinichi, ale nervilor sau vedere insuficenta.
Cea mai buna metoda de prevenire: Unele cercetari sugereaza ca alaptarea si evitarea introducerii alimentelor solide, pana la varsta de 6 luni, poate reduce putin riscul diabetului de tipul 1, dar strategiile preventive au un impact mai bun asupra tipului 2. Fii sigura ca fiul sau fiica ta este activa din punct de vedere fizic si consuma o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si uleiuri „bune” de legume, precum cel de masline sau de rapita. Unii experti recomanda limitarea amidonului rafinat, cum ar fi cel gasit in cartofi sau paine alba. Un test de sange, pentru a detecta tipul 2 de diabet, este recomandat dupa varsta de 10 ani pentru copiii care sunt supraponderali sau o istorie a acestei conditii in familie.
Probleme de vedere
Riscul ereditar: Mediu
Cei mai expusi riscului: Copiii ai caror parinti au probleme de vedere in timpul copilariei. Daca ambii parinti au purtat ochelari, in perioada copilariei, atunci copilul lor este de 6 ori mai predispus sa fie miop, fata de medie. Riscul dezvoltarii ambliopiei („ochi lenes”) – o boala care, adeseoeri, este tratata prin a pune un plasture peste ochiul bun – este dublat daca parintele unui copil a avut-o, mai devreme in viata.
Cea mai buna metoda de prevenire: Fii sigura ca ochii copilului tau sunt verificati in perioada infantila. Evaluarile pe care le efectueaza un pediatru au rezultate bune, de obicei, dar un oftalmolog ar trebui sa ii examineze pe cei care au o istorie, in familie, a acestor boli. Diagnosticarea timpurie a ambliopiei este importanta, in special, deoarece tratamentul este cel mai eficace daca este inceput inainte de varsta de 3 ani. Testele generale pentru vedere ar trebui sa inceapa in anii prescolari.