Boala hemolitica a nou-nascutilor
Cuprins
Ce este boala hemolitica a nou-nascutului?
Boala hemolitica a nou-nascutului (BHN) se mai numeste si eritroblastoza fetala. Aceasta afectiune apare atunci cand exista o incompatibilitate intre sangele mamei si cel al copilului.
- "hemolitic" inseamna distrugerea celulelor rosii
- "eritroblastoza" inseamna producerea de celule rosii imature
- "fetal" se refera la fat
Ce cauzeaza boala hemolitica a nou-nascutilor?
BHN, cel mai frecvent, apare atunci cand o mama cu Rh negativ are un copil al carui tata are Rh pozitiv. Cand copilul are Rh pozitiv, la fel ca tatal sau, problemele por aparea atunci cand celulele rosii din sangele copilului ajung la mama ce are Rh-ul negativ. De obicei, acest lucru se intampla la nastre atunci cand placenta se desprinde. Cu toate acestea, de asemeni, se poate intampla ca celulele sanguine sa se amestece (intre mama si fat), cum ar fi in timpul unui avort, sau in timpul unei proceduri invazive de testare prenatala (de exemplu, amniocenteza sau biopsia vilozitatilor coriale).
Sistemul imunitar al mamei percepe celulele rosii Rh poitiv ca fiind "straine". La fel precum atunci cand o bacterie invadeaza corpul, sistemul imunitar reactioneaza prin dezvoltarea de anticorpi meniti sa lupte si sa distruga aceste celule straine. Sistemul imunitar al mamei pastreaza anticorpii in caz ca celulele straine vor aprea din nou, chiar si intr-o sarcina viitoare. Din acel moment mama este "sensibilizata Rh".
Desi nu este atat de comuna, o problema similara de incompatibilitate poate aparea intre grupele de sange (A, B, O, AB) ale mamei si fatului, in urmatoarele situatii:
Grupa de sange a mamei |
0 |
A |
B |
Grupa de sange a fatului |
A sau B |
B |
A |
La o prima sarcina, senzibilizarea Rh nu este probabila. De obicei, devine o problema pentru o viitoare sarcina cu un fat Rh pozitiv. In timpul sarcinii, anticorpii mamei traverseaza placenta si lupta cu celulele Rh pozitive din corpul fatului. Din moment ce anticorpii distrug celulele rosii ale fatului, acesta se poate imbolnavi. Aceasta afectiune, din timpul nasterii, se numeste eritroblastoza fetala. La nou-nascuti, afectiunea se numeste boala hemolitica a nou-nascutului.
Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?".
Cine este afectat de boala hemolitica a nou-nascutului?
Bebelusii afectati cu BHN sunt, de obicei, cei dintr-o a doua sarcina in colo dupa ce mama a fost senzibilizata de la copilul din prima sarcina. BHN cauzata de incompatibilitatea Rh este de trei ori mai intalnita la nou-nascutii caucazieni decat la copii afro-americani.
De ce boala hemolitica a nou-nascutului este un motiv de ingrijorare?
In moemntul in care anticorpii mamei ataca celulele rosii, acestea sunt distruse (hemoliza). Acest lucru aduce copilul la situatia de anemie. Anemia este o boala periculoasa deoarece limiteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigenul la organele si tesuturile fatului. Prin urmare:
- Organismul copilului raspunde la hemoliza prin incercarea de a produce, intr-un timp car mai scurt, mai multe celule rosii in maduva osoasa, ficat si splina. Acest lucru cauzeaza cresterea organelor. Noile celule, numite endrobalstii, sunt, adesea, imature si nu sunt capabile sa inlocuiasca functiile celulelor rosii mature.
- Pe masura ce celulele rosii se descompun, se formeaza o substanta numita bilirubina. Bebelusii nu sunt capabili de a scapa de bilirubilina si, de aceea, ea se poate acumula in sange, tesuturi si alte organe ale copilului. Aceasta afectiune se numeste hiperbilirubinemie. Din cauza faptului ca bilirubina contine un pigment de colorare, se va produce o ingalbenire a pielii si tesuturilor bebelusului. Aceasta din urma boala se numeste icter.
Complicatiile bolii hemolitice a nou-nascutului pot varia de la mediu pana la sever. Urmatoarele precizari sunt cateva dintre problemele care pot rezulta in urma acestei afectiuni.
In timpul sarcinii:
- anemie usoara, hiperbilirubinemie, icter
Placenta ajuta in eliminarea unei parti din bilirubina insa nu toata.
- anemie severa cu marire a ficatului si a splinei
Atunci cand organele si maduva osoasa nu pot compensa pentru distrugerea rapida a celulelor rosii, consecinta este aparitia anemiei severe si afectarea a altor organe.
- hidrops fetalis
Aceasta afectiune apare in urma incapacitatii organelor copilului de a tine sub control anemia. Inima incepe sa dea gres iar cantitatea de fluid din organele si tesuturile copilului se mareste. Un fat cu hidrops prezinta un risc mare de a deceda.
Dupa nastere:
- hiperbilirubinemie severa si icter
Ficatul bebelusului nu se poate tine sub control cantitatea mare de bilirubina ce rezulta din distrugerea celulelor rosii din sange. Ficatul fatului este marit iar anemia continua.
- icter nuclear
Icterul nuclear reprezinta cea mai severa forma a hiperbilirubinemiei si rezulta din acumularea de bilirubina in creier. Acesta situatie poate provoca convulsii, leziuni cerebrale, surzenie si moarte.
Partea a doua >>