Colostrul
Cuprins
In prima zi din viata unui copil, stomacul lui are o capacitate de aproximativ 5-7 ml sau de marimea unei bilute. De aceea, este nevoie de doar cateva linguri de colostru pentru a satisface apetitul copilului. In cea de-a 7-a zi din viata unui copil, stomacul acestuia este de marimea unei mingi de ping pong, iar, pana atunci, rezerva de lapte a mamei va indeplini cererea copilului cu lapte matern. Deci, mamele nu ar trebui sa fie ingrijorate din cauza ca au o rezerva mica de lapte in primele saptamani, tot ce trebuie ele sa faca este sa alapteze ori de cate ori au ocazia, pentru ca „rezerva” de lapte sa poata sa creasca.
Beneficiile colostrului
- Un nou nascut are un stomac foarte mic, ce poate lua doar cantitati mici ... colostrul este furnizat in cantitati mici.
- Colostrul este un lichid concentrat (bogat in nutrienti), acesta fiind conceput special pentru necesitatile unui copil.
- Colostrul incurajeaza, de asemeni, miscarile intestinale ale copilului, curatandu-i tactul digestiv de meconiu (primul scaun negru).
- Colostrul contine, de asemeni, multi anticorpi si factori de crestere. Factorii de crestere promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv al copilului, iar anticorpii promoveaza dezvoltarea sistemului imunitar.
- Contine imunoglobina A, care este un anticorp care protejeaza copilul de infectii ale gatului, plamanilor si intestinelor.
- Contine celule albe protective, care ajuta la distrugerea bolilor cauzate de bacterii si virusi.
- Colostrul are proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Pentru acele mame care au decis ca alaptatul este un lucru pe care ele nu il vor face, este recomandat ca acesta proces sa aiba loc macar in primele 4 zile din viata lui, pentru ca bebelusul sa poata beneficia de proprietatile colostrului.
Colostrul si continutul bacterial
In 2012 a fost efectuat un studiu (Cabrera-Rubio) care a analizat compozitia bacteriala a laptelui uman de la 18 femei pe o perioada de 6 luni.
Au fost luate mostre din laptele uman la trei intervale : imediat dupa nastere (colostru), la 1 luna dupa nastere si la 6 luni dupa nastere.
Studiul a aratat ca laptele matern contine o combinatie unica de bacterii. Acest lucru nu este complet surprinzător (exista multe locuri din corpul uman care au ansambluri distincte bacteriene - partea din spate a genunchiului, canalului urechii, nara, etc).
Colostrul a fost clar cel mai diferit de celelalte probe. Bebelusii se nasc cu un tract digestiv steril, si fiecare dintre ei trebuie sa obtina "comunitatile" microbiene benefice pornind de la zero. Mecanismul exact privind tranzitia de la intestinul steril al bebelusilor la un sistem digestiv uman complet functional nu este inca cunoscut. Se speculeaza ca tocmai laptele matern este cel care introduce aceste bacterii in organismul bebelusilor, printr-un proces succesiv.