Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Atihifobia la copii – frica de esec

Atihifobia la copii – frica de esec

image

Din grecescul „atyches”, insemnand „lipsa de noroc”, alaturat binecunoscutului „phóbos” – „frica”, a rezultat un termen putin cunoscut de catre parinti, care defineste o frica des intalnita la copii. Atihifobia reprezinta frica nedorita si persistenta de esec. Ca si in cazul altor fobii, aceasta actioneaza in toate planurile vietii, conducand la rezultate nedorite si la actiuni anormale din partea celor afectati de ea.

Simplul act de a incerca ne ajuta sa obtinem cele mai bune rezultate din viata. Atunci cand ne confruntam cu situatii noi, exista doua rezultate posibile: succesul sau esecul. Cei care sufera de atihiofobie cred, insa, ca singurul rezultat posibil este esecul si, de aceea, refuza sa mai incerce. Astfel, singurele actiuni pe care le fac cei care au aceasta fobie sunt cele al caror succes este garantat. In cazul copiilor, aceasta fobie se manifesta, in special, atunci cand vine vorba de teste sau de a incerca sa faca lucruri pe care nu le-au mai facut, pana atunci.

Origini si cauze ale atihiofobiei

In general, se crede ca fobiile sunt cauzate de o combinatie a patru factori, reprezentati de ereditate, genetica, chimia specifica creierului si experienta de viata. In afara de variabilele pe care nu le putem controla (primele trei), in ceea ce priveste experienta de viata, se crede ca anumite intamplari din copilaria timpurie, care au avut un rezultat stanjenitor sau traumatic, sunt cele cauzatoare de frica de esec.

Atunci cand un copil aflat in plin stadiu de dezvoltare creste intr-o familie in care iubirea este direct asociata cu performantele, devine foarte dificil pentru acesta sa separe cele doua aspecte. O astfel de persoana ajunge sa creada ca iubirea parintilor sai trebuie castigata (gresit, desigur – iubirea parinteasca ar trebui sa existe neconditionat) si ca, in caz de esec, ar putea sa o piarda, atunci apare aceasta frica inconstienta.

In plus, o mare parte a celor care manifesta fobii, de orice tip, se confrunta cu o stare de anxietate generala, avand o predispozitie genetica spre aceasta, ceea ce transforma atihiofobia obisnuita intr-o problema mult mai grea de controlat.

Ca un rezultat al acestor factori, cei care se confrunta cu frica de esec se opresc, de bunavoie, la un nivel mediocru al performantelor, pentru a nu risca sa se confrunte cu greseli sau rezultate negative carora sa le faca fata. Acestia fac o legatura directa intre competitie si posibilitatea de a inregistra un esec, astfel, incat, adeseori, refuza sa in actiune care implica adversari. De asemeni, s-a dovedit faptul ca cei care sunt mai motivati de evitarea esecului decat de obtinerea succesului, isi stabilesc si scopuri lipsite de realism. („Strategii de stimulare a motivatiei elevilor”)

Aceasta situatie este amplificata si de catre perceptia societatii moderne, care plaseaza perfectiunea ca si ideal in viata, astfel incat, o persoana ce sufera de aceasta frica va incerca, pe cat posibil, sa evite situatiile in care exista riscul sa para imperfecta. Mai mult, ei isi stabilesc stima de sine in functie de standardele sociale.

Spuneam, in randurile de mai sus, ca un copil cu atiohofobie intampina probleme in special atunci cand se afla in clasa de elevi, acesta fiind un mediu in care rezultatele se bazeaza pe competitie, iar premiile sunt in numar limitat. Posibilitatea de a obtine o nota mare – care vine intr-un numar limitat, impinge elevul spre depasirea limitelor, ceea ce ar fi greu de suportat chiar si la varste mai mari. Adeseori, o asemenea situatie impinge copilul la luarea unor decizii nu intotdeauna bune si devine un incubator pentru instalarea fricii de esec. Astfel, copilul poate gandi ca, daca tot nu poate obtine note mari, atunci, macar, poate evita esecul – obtinerea unor note sub medie.

Simptome atihiofobie

Cei care sufera de atihiofobie prezinta simptome caracteristice tuturor fobiilor, dar si cateva specifice acesteia. Majoritatea, desi se manifesta sub o forma fizica, au drept cauza psihicul:

  • Un ritm cardiac lipsit de regularitate
  • Respiratii scurte si rapide
  • Greata
  • Un sentiment general de amenintare
  • Nervozitate
  • Probleme legate de stomac si lipsa apetitului
  • Transpiratie abundenta
  • Incordare musculara
  • Tremurat
  • Stari de lesin
Acesta simptome apar atunci cand copilul se confrunta cu o situatie asupra caruia nu este sigur, in care exista posibilitatea de a avea drept rezultat esecul. Un exemplu de astfel de situatie este atunci cand este ascultat de catre profesor sau cand trebuie sa dea lucrare de control. Simptomele se pot agrava, daca situatia nu este inlaturata, copilul putand avea o cadere nervoasa.

Adeseori, daca nu se lucreaza asupra acestei frici, ea poate degenera intr-o depresie, in special din cauza faptului ca stima de sine este mult perturbata. Pentru a se evita aceasta degradare a starii psihice, indicata este si evitarea situatiilor care pot conduce la aparitia simptomelor atihiofobiei.

Totusi, atihiofobia trebuie tratata, deoarece evitarea situatiilor nu ofera copilului posibilitatea de a se afirma, in toate aspectele vietii, pe termen lung aceasta afectandu-i capacitatea de a isi intemeia o cariera sau o familie. Mai mult, insasi imposibilitatea de a trece peste aceasta fobie este ea, insasi, tratata ca si o forma de esec, conducand, incet dar sigur, la anxietate.

Simptomele anxietatii sunt:
  • o stare de frica ce domina fiecare moment al vietii
  • tahicardie
  • slabire a muschilor
  • greata
  • dureri in piept
  • respiratie scurta si rapida
  • dureri de stomac
  • paloare
  • transpiratie abundenta
Dupa cum vedeti, atat simptomele anxietatii cat si cele ale fobiilor sunt asemanatoare si, de aceea, fara ajutorul unei pareri avizate, ele sunt foarte usor de confundat. Desi strans legate una de alta, fobiile conducand la anxietate, ele difera atat ca efect general cat si ca si consecinte pe ermen lung. De aceea, inainte de a va diagnostica copilul singuri, daca el manifesta un simptom de acest tip, este indicat sa faceti o vizita in cabinetul unui psiholog, impreuna cu cel mic.

Tratamentul atihiofobiei

Tratarea atihiofobiei depinde, in cea mai mare masura, de dorinta persoanei de a se trata si a depasi aceasta stare. Ca si in cazul celorlalte probleme psihologice, nu exista, nici aici, un tratament care sa functioneze in proportie de 100%.

In ciuda acestui fapt, insa, simptomele fricii de esec pot fi reduse in asemenea masura incat copilul sa aiba o viata sociala si personala cat mai aproape de standardele normale. Aceasta implica o schimbare la nivelul gandirii celui mic si cresterea abilitatii de a trece peste situatiile care creeaza frica. Cele mai comune forme de tratament pentru atihiofobie sunt cele care implica metodele motivationale si autoajutorarea.

Si din punct de vedere medicamentos exista un tratament, acesta constand in administrarea unor medicamente care creste secretia de serotonina, insa, acest fapt afecteaza si alte functii psihologice, astfel incat este indicat a fi lasat ca ultima solutie. Prin cresterea nivelului de serotonina se produce o stare de fericire si relaxare (este unul dintre hormonii responsabili de zambet sau iubire – „Psihologia cadourilor”), astfel incat nivelul anxietatii scade. In plus, medicatia nu rezolva problema, in sine, ci doar inlatura efectele, astfel incat, imediat ce este intrerupta, frica de esec se instaleaza din nou. Cei mai multi psihologi recomanda o combinatie intre terapiile medicinale si cele cognitive sau behavioriste, in functie de curentul la care acestia au aderat.

Psihoterapia este, de asemeni, folositoare in cazul fricii de esec. Astfel, psihoterapeutul poate identifica, cu exactita, evenimentele care au condus la aparitia atihiofobiei si ajuta pacientul sa treaca peste acest moment sau, cel putin, sa faca fata momentelor tensionante din situatiile noi, in care apare stresul. Acesta isi invata pacientul un nou tip de a gandi situatiile cu risc si incearca sa ii schimbe sistemul de valori referitor la esec.

Numai in cazurile extreme, atunci cand este implicata si o stare de anxietate, se prescriu tratamente serioase, de catre un psihiatru. De asemeni, mai sunt folositoare si hipnoza si programarea neuro-lingvistica.

Copilul suferind de atihiofobie trebuie, el insusi, sa faca antrenamente, fara ajutorul unor alte persoane. O astfel de metoda este confruntarea periodica si graduala a situatiilor de risc, pana cand apare desensibilizarea (si despre acest aspect am discutat in „Psihologia cadourilor”)

O metoda de a face fata unor activitati stresante, din acest punct de vedere, este impartirea lor in activitati mai mici, astfel incat ele sa produca un nivel suportabil de stres. Acceptarea graduala a esecului, ca parte din viata de zi cu zi, aduce cu sine si efectul dorit – si anume scaderea efectelor fricii de esec.

Intelegerea notiunii de esec si gasirea unei parti constructive a acesteia este vitala pentru copil, acest fapt conducand la o crestere a increderii in sine si la o minimizare a fricii.