Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Un subiect sensibil: Masajul Perineal

Un subiect sensibil: Masajul Perineal

image

Pe masura ce te apropii de finalul sarcinii este normal sa incepi sa te gandesti mult despre nastere. Cel mai probabil, vei incepe sa te intrebi daca exista ceva ce poti face pentru a iti usura sarcina si de a ameliora durerea. Aici intervine masajul perineal.

Perineul este pielea si muschiul dintre vagin si anus si este zona care se intinde, pentru ca bebelusul sa poata fi nascut. In unele cazuri, aceasta se poate rupe, in mod natural, in timpul nasterii; alte femei au nevoie de o epiziotomie, acesta fiind procesul in care doctorul sau moasa taie perineul.

24% dintre femeile care nasc pentru prima data, care au trecut prin experienta unui masaj perineal, dau nastere copilului cu perineul intact, fata de celelalte femei, in care procentul este de 15%.

Deci, care este ideea din spatele masajului perineal? Se crede ca prin masarea zonei, cu cateva saptamani inainte de nastere, pielea se va intinde si va fi mai bine pregatita pentru travaliu, fiind redus, astfel, riscul aparitiei unei rupturi sau necesitatea unei epiziotomii.

Desigur, masajul perineal nu garanteaza ca nu va avea loc o rupere – in cazul acesta, oricine l-ar fi efectua! – dar poate reduce sansele. Un studiu, efectuat de o echipa Canadiana de doctori, condus de catre doctorul Michel Labrecque, a descoperit ca, 24.3% dintre femeile care sunt la prima sarcina si au efectuat masaj perineal, vor da nastere cu un perineu intact, spre deosebire de celelalte femei, la care sansa era de 15.1%. Cu toate acestea, a fost notat faptul ca masajul parea sa faca diferenta asupra mamelor care nu au mai avut sarcina, in trecut.

Este recomandat ca masajul perineal sa inceapa in jurul celei de-a 34-a saptamana de sarcina si ca acesta sa fie efectuat o data sau de 2 ori pe zi. Si, daca esti o persoana greu de multumit, poti sa ii ceri ajutorul partenerului tau.

Ca intotdeauna, daca ai vreo intrebare sau ingrijorare despre orice legat de sarcina, vorbeste cu moasa sau doctorul tau.

Inainte de a incepe

  • Fii sigura ca unghiile tale (sau ale partenerului, daca el este maseurul) sunt taiate cu grija.
  • Unele femei se simt mai bine daca vad ceea ce se intampla cu ele, folosind o oglinda, pentru a avea o idee mai buna a ceea ce se intampla. Oglinzile inalte ofera cea mai buna priveliste.
  • In timpul masajului foloseste ulei de nuca de cocos sau de migdale sau un lubrifiant pe baza de apa. Nu folosi un lubrifiant pe baza de petrol.

Cum se efectueaza un masaj perineal

  1. Stai intr-o pozitie confortabila. S-ar putea sa dureze ceva timp pana cand gasesti pozitia ideala, dar unele femei au descoperit faptul ca, atunci cand stau in pozitia de sezut pe un pat, picioarele fiind indepartate si indoite, iar spatele suportat de perne, reprezinta cea mai buna pozitie. Daca partenerul efectueaza masajul perineal, poti incerca sa stai pe o parte si piciorul superior (de exemplu, cel drept, daca stai intinsa pe partea stanga) sa fie putin mai indoit fata de celalalt.
  2. Pentru a te obisnui cu sentimentul implicat, poti incepe sa iti folosesti degetele, folosind ulei sau lubrifiant, in zona perineala.
  3. Pasul urmator este acela de a iti introduce degetele mari in interiorul vaginului, cat de adanc se poate. Din interior, aplica presiune pe perineu, in jos spre rect si in lateral. Efectueaza acest masaj pana cand apare o senzatie de furnicatura sau de ardere (usoara).
  4. Atunci cand simti senzatia de ardere, fa o pauza si respira adanc, dar, totusi, presiunea trebuie sa continue cu ajutorul degetelor mari. Odata ce senzatia de furnicatura sau ardere trece, poti intinde zona inca putin, continuand sa respiri adanc. Mai repeta acest proces inca o data.
  5. Pe masura ce timpul trece si continui masajul, va trebui sa aplici mai multa presiune pentru a simti furnicaturi sau un sentiment de ardere. Apoi, in loc sa iti folosesti degetele mari, foloseste alte 2 degete – apoi 3 si, mai apoi, 4.