Anemia – Notiuni de baza
Ce este Anemia?
Anemia este o conditie care se dezvolta atunci cand vasele de sange nu contin indeajuns de multe celule rosii de sange sanatoase sau hemoglobina. Hemoglobina reprezinta partea principala din celulele rosii de sange si leaga (transporta) oxigenul. Daca exista o cantitate mica a acestora, sau sunt anormale, sau hemoglobina este anormala sau intr-o cantitate scazuta, atunci celulele din corpul tau nu vor primi indeajuns oxigen. Simptomele anemiei – precum oboseala – apar deoarece o organele nu primesc ceea ce au nevoie pentru a functiona corespunzator.
Anemia este una dintre cele mai comune probleme ale sangelui. Ea afecteaza, de exemplu, in Statele Unite ale Americii, peste 3.5 milioane de persoane. Femeile si persoanele care au boli cronice au o sansa mai mare de a avea anemie. Factori importanti, de care trebuie sa tii cont:
Sunt multe tipuri de anemie. Toate sunt foarte diferite, din punctul de vedere al cauzei si al tratamentului, pentru fiecare in parte. Anemia in care are loc un deficit de fier, fiind cel mai comun tip, este foarte tratabil cu schimbari dietetice si suplimente de fier. Unele forme ale anemiei – cum ar fi anemia care se dezvolta in timpul sarcinii – sunt considerate a fi normale. Cu toate acestea, unele tipuri pot impoza probleme de sanatate, ce dureaza intreaga viata.
Ce cauzeaza anemia?
Sunt mai mult de 400 de tipuri de anemie, acestea fiind sortate in 3 grupuri:
- Anemia cauzata de pierderi de sange.
- Anemia cauzata de un numar mic sau o anormalitate la nivelul celulor rosii.
- Anemia cauzata de distrugerea celulelor rosii din sange.
Anemia cauzata de pierderi de sange
Celulele rosii de sange pot fi pierdute prin sangerare, lucru se poate intampla lent si, adeseori, nedetectat. Acest tip de sangerare cronica rezulta, de obicei, din cauza urmatoarelor:
- Conditii gastrointestinale, cum ar fi ulcei, hemoroizi, gastrita (inflamarea stomacului) sau cancer.
- Folosirea medicamentelor nesteroidiene anti-inflamatoare (AINS), cum ar fi aspirinor ibuprofen, acesta putand cauza ulcer sau gastrita.
- Mentruatia sau nasterea la femei, in special, daca sangerarea menstruala este excesiva si daca are loc o sarcina multipla.
Anemia cauzata de un numar mic sau o anormalitate la nivelul celulelor rosii
In acest tip de anemie, corpul poate produce prea putine celule rosii, sau acestea pot sa nu functioneze corespunzator. In ambele cazuri, anemia poate sa apara. Celulele rosii din sange pot fi „defecte” sau sa se afle intr-un numar mic datorita anormalitatilor sau o lipsa de minerale si vitamine necesare pentru ca ele sa functioneze corespunzator. Conditiile asociate cu aceste cauze ale anemiei includ urmatoarele:
- Anemia falciforma
- Anemia cu deficit de fier
- Deficit de vitamine
- Probleme la nivelul maduvei osoase si a celulelor stem
- Alte probleme medicale
Anemia falciforma este o tulburare mostenita care afecteaza, in mare parte, Americanii cu origini din Africa. Celulele rosii din sange sunt in forma de semiluna, datorita unui defect genetic. Acestea se vor descompune rapid, deci, oxigenul nu va ajunge la organele din corp, cauzand, prin urmare, anemie. Aceste celule rosii din sange in forma de semiluna pot, de asemeni, sa se blocheze in vase mici din sange, cauzand durere.
Anemia cu deficit de fier apare din cauza unei lipse de fier din corp. Maduva osoasa din centrul oaselor are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, partea din celulele rosii din sange care transporta oxigenul catre organele din corp. Fara o cantitate adecvat de fier, corpul nu poate o cantitate indeajuns de mare pentru organele din corp. Rezultatul este anemia cu deficit de fier. Acest tip de anemie poate fi cauzat de:
- O dieta slaba, in specila, la sugari, copii, adolescenti, vegani sau vegetarieni
- Cererile metabolice ale sarcinii si alaptarii care epuizeaza depozitul de fier al mamei
- Menstruatia
- Donari frecvente de sange
- Antrenament de rezistenta
- Conditii digestive, precum boala Crohn sau inlaturarea chirurgicala a unei parti din stomac sau a intestinului subtire
- Anumite medicamente, alimente sau bauturile cofeinizate
Anemia cu deficit in vitamine poate aparea atunci cand nu este o cantitate indeajunsa de vitamina B12 si acid folic. Aceste doua vitamina sunt necesare pentru a produce celule rosii. Conditiile care duc la anemia cauzata de deficit de vitamine pot fi:
- Anemie megalobastica: Exista o deficienta a vitaminei B12 sau a acidului folic sau a amandurora
- Anemie pernicioasa: Aborbtie slaba de vitamina B12, cauzata de conditii precum boala Crohn, o infectie intestinala parazitara, inlaturarea chirurgicala a stomacului, intestinului sau o infectie cu virusul HIV.
- Deficienta dietetica: Daca vei manca putin sau nu vei consuma deloc carne, atunci poti o avea o cantitate mica de vitamina B12 in corp, in timp ce arderea sau consumarea unei cantitati mici de legume poate cauza o deficienta de acid folic.
- Alte cauze de deficit de vitamine: sarcina, anumite medicamente, abuz de alcoo, boli intestinale, cum ar fi boala celiaca.
In timpul sarcinii timpurii, o cantitate suficienta de acid folic poate preveni ca fetusul sa dezvolte defecte ale tubului neuronal, cum ar fi spina bifida.
Probleme la nivelul maduvei osoase sau a celulelor stem pot proveni ca organismul sa produca indeajuns de multe celule rosii. Unele dintre celulele stem gasite in maduva osoasa se dezvolta in celule rosii. Daca sunt putine celule stem, sau acestea sunt „defecte” sau inlocuite de alte celule, precum cele canceroase metastatice, anemia poate aparea. Anemia care rezulta din problemele de la nivelul maduvei osoase sau a celulelor stem includ:
- Anemia aplastica apare atunci cand are loc o reducere in numarul de celule stem sau o absenta a acestora. Anemia aplastica poate fi mostenita si poate aparea fara o cauza aparenta sau atunci cand maduva osoasa a fost afectata de medicamente, radiatii, chimioterapie sau infectii.
- Talasemia apare atunci cand celulele rosii nu se maturizeaza si cresc corespunzator. Talasemia este o conditie mostenita care afecteaza, de obicei, persoanele care au descendenti din zona Mediterana, din Africa, Europa Centrala si Asia de Sud. Aceasta conditie poate varia in severitate, de la una slaba, pana la un tip care pune in pericol viata; cea mai severa este numita anemia Cooley.
- Expunerea la plumb este toxica pentru maduva osoasa, lucru ce duce la mai putine celule rosii. Otravirea cu plumb apare la adultii care lucreaza cu acest metal, iar la copii cand mananca jetoane vopsite, de exemplu. Ceramica glazurata intr-un mod necorespunzator poate, de asemeni, pata alimentele si lichidele cu plumb.
Anemia asociata cu alte conditii apare, de obicei, atunci cand exista prea putini hormoni necesari pentru producerea de celule rosii. Conditiile care cauzeaza acest tip de anemie includ urmatoarele:
- Boli avansate ale rinichilor
- Hipotiroidism
- Alte boli cronice, cum ar fi cancerul, infectiile, lupus si artrita reumatoida
Anemia cauzata de distrugerea celulelor rosii din sange
Atunci cand celulele rosii din sange sunt fragile si nu pot suporta stresul obisnuit din sistemul circulator, acestea se pot rupe prematur, cauzand o anemie hemolitica. Anemia hemolitica poate fi prezenta la nastere sau sa se dezvolte mai tarziu. Uneori, nu este stiuta vreo cauza. Cauzele stiute ale anemiei hemolitice pot include:
- Conditii mostenite, cum ar fi anemia falciforma sau talasemie.
- Factori de stres, cum ar fi infectiile, medicamentele, venin de sarpe sau paianjen sau anumite alimente.
- Toxine de la boli avansate ale ficatului sau rinichilor.
- Atac neadecvat al sistemului imunitar (numita boala hemolitica a nou nascutilor, atunci cand apare la fetusul unei femei insarcinate).
- Grefe vasculare, supape protetice ale inimii, tumori, arsuri severe, expuneri chimicale, hipertensiune severa sau tulburari de coagulare.
- In cazuri rare, o splina marita poate bloca si distruge celulele rosii, inainte ca timpul de circulare al lor sa ia sfarsit.