Ce este ruptura unei cicatrici uterine?

Ce este ruptura unei cicatrici uterine?

image

O ruptura completa a unei cicatrici uterine reprezinta o posibila amenintare, atat pentru viata mamei, cat si/sau pentru cea a fatului, ce necesita o interventie chirurgicala imediata. Din fericire, rupturile uterine de la o cezariana anterioara, cu o cicatrice transversala in partea de jos a abdomenului, sunt evenimente rare si apar la mai putin de 1% dintre femeile care trec prin VBAC (nastere vaginala dupa una prin cezariana). Este o rana la nivelul peretelui uterin, in locul unde, inainte, a fost facuta o incizie, pentru a efectua procedeul de cezariana. Majoritatea inciziilor cezariene sunt transversale si se afla in partea de jos a abdomenului. Este putin probabil ca cicatricea acestui tip de incizie sa se rupa intr-o sarcina, nastere si travaliu viitor.

Rupturile uterine au aparut, de asemeni, si la unele femei care nu au avut niciodata o cezariana. Acest tip de ruptura poate fi cauzata de slabirea muschilor uterini dupa cateva nasteri, folosirea excesiva a agentilor de inducere in travaliu, operatii anterioare asupra uterului sau folosirea forcepsului.

Unele femei au o incizie verticala in partea de jos a abdomenului, facuta atunci cand au avut previa placentei (o placenta joasa), un copil de dimensiuni mari, un copil intr-o pozitie transversala (care a stat orizontal, in pelvis) sau o nastere prematura.

Atunci cand se planuieste un VBAC, este important sa se determine daca cicatricea verticala anterioara, din partea de jos a abdomenului, nu s-a intins, in sarcina curenta. Riscul unei rupturi pentru o cicatrice verticala s-a raportat a fi acelasi cu cel pentru cicatricile orizontale, avand o rata de 1-7%.

Uneori, o femeie poate avea o cicatrice in forma de J sau T, pe uter, sau una sub forma unui T intors. Aceste cicatrici sunt foarte rare. S-a estimat ca intre 4 si 9% dintre cicatricile in forma de T sunt supuse riscului unei rupturi.

Rareori, o femeie poate avea o cicatrice clasica (verticala) in partea de sus a uterului. Acest tip de incizie este folosit pentru copiii care se afla intr-o pozitie transversala sau pelviana, pentru femeile care ar putea avea o malformatie uterina, pentru copiii prematuri sau pentru situatiile extreme, in care fiecare minut conteaza.

Riscul de ruptura pentru astfel de cicatrici s-a raportat a fi intre 4% si 9%. O cicatrice clasica, pe partea mai subtire si mai vulnerabila a uterului, tinde sa se rupa cu o intensitate mai mare si rezulta in mai multe complicatii serioase, atat pentru mame, cat si pentru copii. Mamele care au nascut de mai multe ori si au o cicatrice uterina clasica, au o sansa mai mare de a suferi de o ruptura uterina.

Multi medici obstetricieni si ginecologi recomanda ca femeile insarcinate, care au o cicatrice clasica, sa aiba, din nou, o nastere prin cezariana.

Care sunt simptomele unei rupturi uterine?

O ruptura uterina nu poate fi prezisa sau diagnosticata cu precizie, inainte ca ea sa aiba loc. Ea poate aparea brusc in timpul travaliului sau in timpul nasterii. Cateva studii sugereaza ca masurarea grosimii cicatricei, cu ajutorul unui test cu ultrasunete sau urmarirea cu atentie a paternului contractiilor din timpul travaliului, poate ajuta in anticiparea si prevenirea unei rupturi uterine. Cu toate acestea, nu exista indeajuns de multe informatii care sa dovedeasca ca aceste metode ar trebui sa fie adoptate pe o scara larga.

Mai multe simptome au fost identificate, dar nu apar intotdeauna la fiecare ruptura uterina. Semnele unei rupturi uterine care pot, sau nu, sa fie prezente:

  • Hemoragie vaginala
  • O durere ascutita intre contractii
  • Contractii care incetinesc ca durata sau devin mai putin intense
  • Sensibilitate sau durere abdominala
  • Recesiunea capului fetal (capul copilului se deplaseaza inapoi in canalul de nastere)
  • O umflatura sub osul pubian
  • O durere ascutita pe locul cicatricei antecedente: Utenie uterina (muschi moi)
Pana in ziua de azi, studiile au demonstrat ca o ruptura uterina poate fi detectata prin monitorizarea eletronica fetala, deoarece femeile care au participat in aceste cercetari (femei care vroiau sa nasca vaginal, dupa ce, in trecut, au nascut prin cezariana) au fost monitorizate cu ajutorul acestui dispozitiv. Desi unii medici monitorizeaza indeaproape travaliile acestor femei, cu un fetoscop sau un dispozitiv de testare cu ultrasunete portabil (Doppler), nici un studiu de acest gen nu a publicat aceasta metoda. Unele asociatii de ginecologi obstetricieni recomanda ca femeile, care vor sa nasca vaginal dupa ce, in trecut, au suferit o cezariana, sa fie monitorizate cu acest dispozitiv electronic.

Sunete cardiace anormale ale fatului, deceleratii variabile sau bradicardia (ritm cardiac scazut) au fost asociate cu rupturi uterine. Este important de stiut ca, cu o ruptura uterina, travaliul continua, uneori, dar nu exista o pierdere in tonul uterin sau o amploare a contractiilor.

Cat de des apare ruperea unei cicatrici de cezariana?

Pentru femeile care au avut, in trecut, o cezariana, ruptura poate aparea in locul cicatricii precedente. Zeci de studii au raportat faptul ca femeile, care au suferit, in trecut, de o cezariana, cu o incizie mica orizontala, riscul unei rupturi uterine este intre 0.5 si 1%. O femeie care a suferit mai multe nasteri prin cezariana, cu o incizie mica orizontala, poate avea un risc putin mai mare. Un studiu care a exploatat riscurile unei rupturi uterine, pentru femeile care vroiau sa nasca vaginal, dupa ce, in trecut, au nascut prin cezariana, perioada de test fiind de 10 ani la un spital didactic, in acesta putandu-se efectua operatia de cezariana foarte rapid, s-au descoperit urmatoarele rezultate:

Riscul de a avea o ruptura uterina cu o cicatrice mica transversale

Numarul de cezariene efectuate Nasteri vaginale dupa o nastere prin cezariana, care au avut loc cu succes Rata de ruptura Mortalitate perinatala
10.800 de nasteri vaginale dupa o cezariana cu o singura ruptura anterioara 83% 0.6% 0.018%
1.586 de nasteri vaginale dupa o cezariana cu 2 rupturi anterioare 76% 1.8% 0.063%
241 de nasteri naginale dupa o cezariana cu 3 rupturi anterioare 79% 1.2% 0

Cum se compara riscul unei rupturi cu alte complicatii ale travaliului, fie ca mama a avut, sau nu, in trecut, o nastere prin cezariana?

Pentru acele femei unde travaliul incepe in mod spontan, sansa ca o ruptura uterina sa apara a fost raportata ca fiind mai mica de 1%, iar riscul oricaror alte complicatii neprevizibile sunt, totodata, mai mici.

Multi dintre experti spun ca riscul unei rupturi uterine, la femeile care au suferit, in trecut, de o cezariana cu o incizie mica orizontala, este acelasi, fata de oricare alta complicatie imprevizibila care poate aparea, cum ar fi detresa fetala, hemoragie materna de la o separare prematura a placentei sau prolaps ombilical.

Studii importante au concluzionat faptul ca in cazul oricarei femei care are nevoie urgenta de o cezariana, posibilitatea ca aceste complicatii sa apara este de aproximativ 2.7%.

In anul 2000, la aproximativ 4 milioane de nasteri efectuate cu succes, Centrul National de Statistica de Sanatate (din SUA) a raportat urmatoarele complicatii care au aparut in timpul travaliului sau nasterii:
Tabelul de mai jos compara riscurile unei rupturi uterine (cu o cicatrice mica transversala) cu cele ale unor complicatii neprevazute din timpul travaliului si nasterii.

Complicatii raportate ale travaliului si nasterii in Statele Unite ale Americii pentru anul 2000 Rata per 1000 de nasteri vii
Prolapsul cordonului ombilical 1.9
Detresa Fetala 39.2
Desprinderea placentei 5.5
Rata rupturilor uterine per 100 de femei, care se aflau in travaliu si doreau sa nasca vaginal, dupa ce, in trecut, au suferit de o cezariana, bazat pe comentarii sistematice din intreaga lume 0.9-8.0


Datele de la Proiectul VBAC (VBAC=Nastere Vaginala Dupa Cezariana) Vermont/ New Hampshire au demonstrat ca 5 din 1000 femei, care doresc VBAC, risca sa aiba o ruptura uterina, spre deosebire de cele care vor sa repete procesul de cezariana, acesta rata fiind doar de 2 din 1000. Ruptura uterina reprezinta o complicatie foarte rara, dar, cu toate acestea, sansa ca ea sa apara creste pentru femeile care doresc un VBAC (35 din 10.000), spre deosebire de cele care au planificat o cezariana (12 din 10.000).
Partea a doua >>