Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Lichidul amniotic

Lichidul amniotic

image

Notiuni de baza despre lichidul amniotic

Cu toate miracolele moderne ale stiintei, noi tot nu stim de unde isi are originea lichidul amniotic.

Stim ca lichidul amniotic contine, la un moment dat, urina fetala, dar cum o putem explica inainte ca fetusul sa poata produca urina?

Un alt fapt uimitor este acela ca lichidul amniotic se inlocuieste singur, in mod continuu, o data la fiecare 3 ore.

Acestea fiind spuse, noi am incercat sa definim ceea ce este lichid amniotic normal si anormal.

Exista patru categorii de lichid amniotic:

  1. Oligohidramnios
  2. Buzunare care au un diametru mai mare de un centimetru (normal)
  3. Lichid adecvat, vazut oriunde intre fetus si peretele uterin (normal)
  4. Polihidramnios
Aceasta masurare este efectuata, adeseori, prin folosirea unui test cu ultrasunete, pentru a determina Indexul de Lichid Amniotic. Cele mai recente studii au demonstrat faptul ca indexul de lichid amniotic nu poate arata, cu exactitate, volumul de lichid amniotic (cantitatea reala de lichid). De fapt, mai exista si un alt studiu care a confirmat aceasta descoperire, chiar daca lichidul amniotic se afla intr-o cantitate mare.

Oligohidramnios

Atunci cand o femeie are prea putin lichid amniotic, atunci se spune ca ea are oligohidramnios. A avea aceasta problema inseamna ca ai o cantitate de maximum 200 de ml de lichid amniotic in momentul nasterii sau un index de lichid amniotic mai mic de 5 cm. Acest lucru inseamna ca, in timpul unui test de ultrasunete, cel mai mare buzunar de lichid amniotic nu a avut 1 centimetru sau mai mult, in momentul marimii maxime a diametrului. Din punct de vedere clinic, este foarte greu sa verifici aceste lucruri inainte de nastere. Dupa nastere, se examineaza placenta pentru a determina prezenta de amnion nodosum care este corelat cu oligohidramnios.

In functie de momentul in care o femeie este diagnostica cu oligohidramnios, exista diferite complicatii care trebuiesc cautate, desi majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu aceasta conditie nu vor avea probleme.

In sarcina timpurie, exista posibilitatea ca aderentele amniotice sa cauzeze malformatii sau constrictie la nivelul cordonului ombilical. De asemeni, exista o ingrijorarea asupra malformatiilor de presiune, cum ar fi „picior stramb”, acesta putand aparea din cauza ca nu este indeajuns de mult spatiu in pantec.

Chiar si cu oligohidramnios, testele cu ultrasunete sunt foarte adecvate pentru descoperirea anomaliilor. Deci, ultrasunetele reprezinta, inca, o metoda foarte eficace pentru proiectarea malformatiilor, asociate, sau nu, cu oligohidramnios.

Mai tarziu in sarcina, oligohidramnios este unul dintre semnele detresei fetale. Aceasta ocurenta poate cauza compresia cordonului, lucru ce poate duce la hipoxie fetala, aceasta insemnand ca bebelusul nu primeste indeajuns de mult oxigen.

Inducerea in travaliu nu este, intotdeauna, cea mai buna optiune, atunci cand oligohidramnios este prezent. Sunt multi factori care trebuiesc luati in considerare.

Meconiul, daca este transmis, nu poate fi diluat in cazurile de oligohidramnios, dar, cu toate acestea, un studiu a aratat ca au fost mai putine incidente de patare cu meconiu, atunci cand lichidul amniotic se afla intr-o cantitate mai mica. Totusi, a existat o crestere a numarului de copii care aveau detresa fetala si necesitau o cezariana.

Alte griji corelate cu oligohidramnios:

  • Intarzierea cresterii intrauterine
  • Ruperea prelungita a membranelor
  • Malformatii fetale (Agenezie renala, rinichi polichistici, obstructie uretrala, etc.)
  • Sindromul de postmaturitate
Diabetul este considerat a fi, adeseori, un motiv pentru oligohidramnios, dar, totusi, acesta nu cauzeaza o problema asupra sarcinii daca este tratat corespunzator.

Ce optiuni de tratament sunt disponibile pentru femeile care au oligohidramnios?

Initial, s-a crezut ca inlocuirea lichidului amniotic prin infuzie amniotica era o idee buna. Totusi, acest lucru nu a aparut a fi prea benefic. Cu toate acestea, stim ca imersia (hidratarea mamei) functioneaza bine la inversarea semnelor de oligohidramnios.

In absenta Restrictiei de Crestere Intrauterina si anomalii fetale, femeile diagnosticate cu oligohidramnios pot avea un bebelus cu o marime apropiata de cea normala, fara a avea probleme de sanatate.

Polihidramnios

Polihidramnios reprezinta partea opusa a scalei, aceasta conditie fiind reprezentata de o cantitate de minim 2000 de ml de lichid. Aceasta apare in mai putin de 1% dintre sarcini.

In timp ce unii cred ca polihidramnios este o cauza a travaliului timpuriu, datorita distensiei uterine, conditia nu reprezinta un factor predictiv pentru travaliul care apare inainte de termen. Mai degraba, cauza pentru care cantitatea lichidului s-a marit reprezinta un factor predictiv asupra termenului de sarcina.

Polihidramnios este mai predispus sa apara atunci cand:

Exista diferite grade de polihidramnios. Severitatea acestei conditii nu influenteza greutatea copilului, asa cum au prezis unele studii.

Tratamentul pentru polihidramnios variaza, cum ar fi tratamente cu medicamente sau o folosire selectiva a amniocentezei pentru a reduce volumul lichidului.

Daca este lasata netratata, s-ar putea sa exista riscuri suplimentare la nastere, putine la numar, dar ele ar trebui, totusi, sa fie abordate. Acest lucru ar include o sansa mai mare ca sa apara conditii precum: prolapsul cordonului, probleme de dezvoltare ale fatului, ruperea placentei sau hemoragie postnastere.

Daca se ia in considerare faptul ca testele curente nu sunt benefice, in toate aspectele, asupra prezicerii unei astfel de conditii, va trebui sa gasim o maniera care nu este invaziva pentru tratarea acestor tulburari ale lichidului amniotic. Deci, intrebarea devine „Cat de des efectuam un test?”, „Pe cine testam?” si „Ce facem cu rezultatele?”. In momentul de fata, raspunsurile nu sunt clare si ar trebui sa ne bazam pe fiecare caz in parte.

Majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu oricare dintre aceste probleme nu vor da nastere unui copil cu o problema anume, dar ingrijorarea exista si trebuie sa fie adresata, in mod adecvat, medicului.