Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Insuficienta (incompetenta) de col uterin

Insuficienta de col uterin

image

Un cervix incompetent, numit, de asemeni, insuficienta de col uterin, este o conditie care apare atunci cand tesutul cervical cauzeaza sau contribuie la nasterea prematura sau la pierderea unei sarcini, de altfel, normale.

Inaintea sarcinii, colul uterin – partea de jos a uterului care se conecteaza cu vaginul – este, in mod normal, inchis si rigid. Pe masura ce o sarcina progereseaza si te pregatesti sa dai nastere, colul uterin se inmoaie, treptat, scade in lungime si se deschide (dilatare). Daca ai insuficienta de col uterin, acesta s-ar putea sa se deschida mult prea devreme – cauzand o nastere prematura.

Insuficienta de col uterin poate fi cu greu de diagnosticata si, prin urmare, greu de tratat. Daca cervixul incepe sa se deschida mai devreme, s-ar putea ca medicul sa recomande medicamente de prevenire in timpul sarcinii, teste frecvente cu ultrasunete sau o procedura care inchide colul uterin cu suturi puternice (cerclaj de col uterin).

Simptome

Daca ai insuficienta de col uterin, s-ar putea sa nu ai vreun semn sau simptom pe masura ce colul uterin incepe sa se deschida in timpul sarcinii timpurii. Este posibil sa apara un disconfort slab de-a lungul a catorva zile sau saptamani, dar incepand in saptamana 15-20 a sarcinii. Unele simptome pot fi:

Factori de risc

Mai multi factori pot mari sansa de a avea insuficienta de col uterin. De exemplu:

  • Conditii congenitale. Anormalitatile uterine si tulburarile genetice care afecteaza acele proteine de tip fibros care alcatuiesc tesutul conjunctiv al corpului (colagen) poat cauza insuficienta de col uterin. Expunerea, inaintea nasterii, la dietilstilbestrol, o forma sintetica al hormonului estrogen, poate cauza, de asemeni, insuficienta de col uterin
  • Trauma obstetrica. Daca ai suferit o ruptura de col uterin in timpul unui travaliu si nasteri din trecut, s-ar putea sa ai un cervix incompetent
  • Anumite proceduri cervicale. Proceduri chirurgicale variate – inclusiv o procedura folosita in care se ia o mostra de tesut cervical (biopsie cervicala) si un tratament care foloseste un curent electric pentru a inlatura tesutul bolnav din colul uterin (procedura de excizie bucla electrochirurgicala) – pot, de asemeni, contribui la insuficienta de col uterin
  • Dilatare si chiuretaj. Aceasta procedura este folosita pentru a diagnostica sau trata conditii uterine variate – cum ar fi sangerarea masiva – sau pentru a curata mucoasa uterina dupa un avort
Unele cercetari (desi putine) sugereaza ca femeile de culoare negra pot avea o sansa ridicata de a avea insuficienta de col uterin. Dar, cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina ce cauzeaza acest lucru.

Daca ai un col uterin neobisnuit de mic, ai o sansa mai mare de a avea o nastere prematura. Cu toate acestea, multe femei care au un col uterin mic nasc la termen.

Complicatii

Un cervix incompetent pozeaza un risc pentru sarcina – in special, in timpul celui de-al 2-lea trimestru – inclusiv:

  • Nastere prematura
  • Pierderea sarcinii
Daca un copil se naste prematur, acesta risca sa aiba unele probleme medicale – inclusiv greutate mica la nastere, probleme de respiratie sau organe insuficient dezvoltate. Copiii care sunt nascuti prematur au, de asemeni, un risc mai mare in a suferi de dizabilitati de invatare si probleme comportamentale. Aceste riscuri sunt mai mari asupra copiilor care sunt nascuti inainte de cea de-a 32-a saptamana de sarcina.

Cum sa te pregatesti pentru programare

Daca esti insarcinata si ai vreun factor de risc pentru un cervix incompetent sau ai suferit vreun simptom, in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, care indica posibilitatea de a avea insuficienta de col uterin, du-te la medic imediat. In functie de circumstante, s-ar putea sa ai nevoie imediat de atentie medicala.

Aici ai cateva informatii care te pot ajuta sa te pregatesti pentru programare, precum si la ce sa te astepti de la medic.

Ce poti face

Inainte de programare, ai putea:

  • Sa intrebi despre restrictiile dinainte programarii. In majoritatea cazurilor, vei fi primita imediat. Daca acesta nu este cazul, ar trebui sa iti intrebi doctorul daca ar trebui sa iti restrictionezi activitatile, in timp ce astepti ca vizita sa aiba loc
  • Gaseste o persoana draga sau un prieten care poate sa stea cu tine in timpul vizitei medicale. Frica si anxietate poate sa te distraga la ceea ce ar avea de spus doctorul. Adu pe cineva cu tine, care poate sa tina minte toate informatiile pe care le-a spus doctorul
  • Scrie pe o foaie de hartie intrebarile pe care ai vrea sa le pui doctorului. In acest mod, nu vei uita nimic important si poti profita din plin de timpul pe care l-ai petrecut in cabinetul doctorului
Mai jos sunt cateva intrebari de baza pe care le poti pune doctorului tau despre un cervix incompetent. Daca, totusi, in timpul vizitei ai vrea sa pui si alte intrebari, la care nu te-ai gandit in prealabil, nu ezita sa le pui.
  • A inceput sa se deschida colul uterin? Daca da, cat de mult?
  • Exista ceva ce pot face pentru a prelungi sarcina?
  • Exista vreun tratament care imi poate prelungi sarcina sau care imi poate ajuta copilul?
  • Trebuie sa ma odihnesc la pat? Daca da, pentru cat timp? Ce fel de activitati pot sa efectuez? Trebuie sa fiu intr-un spital?
  • Ce semne si simptome ar trebui sa ma determine sa va sun?
  • Ce semne si simptome ar trebui sa ma determine sa merg la spital?
  • Ce se va intampla cu fiul sau fiica mea, daca se va naste acum? La ce ma pot astepta?

La ce sa te astepti de la medicul tau

De asemeni, este posibil ca doctorul tau sa iti puna o serie de intrebari, cum ar fi:

  • Cand ai observat, pentru prima data, semne sau simptome?
  • Ai avut vreo contractie sau schimbare in scurgerile vaginale?
  • Ai mai avut, in trecut, vreo sarcina, avort spontan sau operatii chirurgicale la nivelul colului uterin, de care nu stiam?
  • Cat de mult timp ti-ar lua sa ajungi la spital daca este o urgenta, inclusiv timpul de transport, de a aranja ca fiul sau fiica ta sa fie supravegheata, si asa mai departe?
  • Ai prieteni sau persoane dragi in jurul tau, care ar putea avea grija de tine daca vei avea nevoie sa te odihnesti?




Partea a doua >>