Nevoile de baza ale copilului
As putea adauga, la acest titlu, ca nevoile de baza ale copilului nu sunt doar cele ale acestei varste, ci ca ele se potrivesc pentru orice varsta. In fapt, asta si reprezinta un copil, asa cum spuneam in articolul „Parinti si copii: momentul separatiei” – un „inceput” de adult care, pe masura ce anii trec, se completeaza, pana ce ajunge intr-o forma finala.
Maslow si piramida nevoilor omului
Poate ca, pana acum, ai auzit cel putin o data despre populara Piramida a lui Maslow. Cu siguranta, conceptul iti este cunoscut, daca esti o cititoare fidela a site-ului nostru, deoarece am adus aminte despre el in articolul „Voi reusi sa fiu o mama buna?”. Insa, desi imaginea acestei piramide este destul de bine cunoscuta, putini sunt cei care stiu sa o interpreteze, fara cunostintele necesare. Destul de usor de intuit, totusi: ea cuprinde toate nevoile inconstiente ale oamenilor, aranjate in ordinea in care ele trebuie sa se manifeste, de la baza spre varf. Iar pentru ca cei mici, in ciuda dimensiunii lor, sunt tot oameni, se conformeaza, ca si noi, cei mari, acestei reguli.
Pe scurt, Maslow a facut o ierarhie a celor 8 nevoi fundamentale ale omului, ordinea fiind de la baza piramidei si pana in varful acesteia. Secretul este ca, daca o nevoie de pe o treapta inferioara nu este satisfacuta, atunci nu se poate trece la satisfacerea unei nevoi de pe o treapta superioara. Ca de exemplu, nu ii poti cere unui om sa fie creativ, daca el nu are satisfacuta nevoia de autorespect. Extrapoland, nu ii poti cere unui copil sa aiba rezultate bune la invatatura, daca el nu are conditiile minime de securitate, de exemplu.
Asadar, care sunt aceste nevoi ale copilului?
Nevoile fiziologice
Primul nivel al Piramidei lui Maslow este reprezentat de catre nevoile elementare: mancare, aer, somn, caldura, etc. Pe scurt, ceea ce este necesar ca organismul sa functioneze la parametrii normali.
Este stiut faptul ca, atunci cand iti este frig, de exemplu, organismul indreapta o cantitate mai mare de sange spre extremitati, pentru a le proteja de inghet, lasand creierul cu una minima. Atunci cand iti este foame, inconstientul este orientat spre gasirea unor surse de mancare si nu spre gandirea unor idei profunde. Natura a introdus aceste variabile, in functionarea noastra, pentru ca organismul sa supravietuiasca, indreptandu-i toate resursele disponibile spre acest scop.
Asadar, este de la sine inteles ca fara aceste elemente, omul nu poate progresa, din nici un punct de vedere. Cand vine vorba de copii, acestea devin si mai importante, deoarece, spre deosebire de adulti, ei nu poseda autocontrol. De aceea, un copil caruia ii este foame, somn sau frig nu va putea sa se concentreze pe alte aspecte, precum invatatul.
Nevoile de securitate
Daca toate conditiile de pe prima treapta a Piramidei lui Maslow sunt indeplinite, atunci se activeaza nevoile de pe cea de a doua.
Securitatea de care au nevoie copiii se traduce prin atmosfera din imediata lor apropiere. De exemplu, un copil nu ar fi, niciodata, constient de criza economica si de insecuritatea generala pe care o genereaza aceasta. In schimb, ar putea sa se teama, foarte mult, de faptul ca mama sa este indispusa, putand, oricand, izbucni. Asadar, prin nevoia de securitate a copilului putem sa ne referim, fara probleme, la starea de „pace” din interiorul caminului familial.
In articolul „Violenta verbala este tot o forma de violenta!”, am discutat despre una dintre formele de tensiuni des intalnite in cadrul familiilor, insa, ele sunt de multe alte tipuri si, chiar daca nu sunt indreptate impotriva celui mic, ele ii pot afecta starea de liniste.
In ciuda faptului ca, in Romania, toate formele de violenta sunt pedepsite de catre lege si ca, de curand, s-a recunoscut si aparitia sindromului Stockholm, din pacate, putine sunt acele familii care tin cont de acestea si de efectele pe care ele le pot avea asupra celor mici.
Ca o scurta recapitulare, formele de violenta care afecteaza un copil (si nu numai) sunt:
- verbala
- psihologica
- fizica
- sexuala
- economica
- sociala
- spirituala
Voi reveni, intr-un alt articol, pe larg, asupra acestora. Ceea ce urmaresc sa subliniez este, insa, ca in prezenta oricarei forme de violenta, un copil nu poate oferi rezultate bune la invatatura, ascultare, creativitate sau orice alte actiuni care se pot incadra pe o treapta superioara a acestei piramide. Ce este mai dificil, pentru parinti, este faptul ca, desi pentru ei o anumita fapta nu reprezinta o violenta, din punctul de vedere al conceptiilor, un copil o poate percepe ca atare, facand, adeseori, greu de recunoscut cauza pentru care nu se pot atinge alte nivele.
Nevoile de apartenenta
Poate, pentru un adult trecut prin viata si confruntat, de-a lungul timpului, cu diferite tipuri de persoane, nevoia de apartenenta se poate rezuma la familie si la siguranta pe care o ofera aceasta. Acesta este si motivul pentru care, adeseori, auzim de la persoanele in varsta idei precum „Unde e mai bine decat la mama acasa” sau „Nu ai nevoie de prieteni, oamenii sunt rai”. Pentru un copil, insa, care nu are indeajuns de multa experienta si insumeaza setarile „by default” ale naturii, nevoia de apartenenta inseamna mult mai mult: ea cuprinde atat familia, cat si prietenii, relatii sociale trecatoare sau o relatie de iubire.
De fapt, in ciuda mecanismului de aparare descris mai sus, dezvoltat de catre unii adulti, chiar si ei au nevoie de aceste aspecte ale vietii lor. Explicatia este simpla si se gaseste in insasi definitia omului: el este un „animal social”, care are nevoie de cei din jur, pentru a functiona. De aceea, in mediul celor care lucreaza cu psihicul, insingurarea este cunoscuta ca si simptom patologic. Recomand, spre citire, doua articole care trateaza acest subiect: „Prietenii unui adolescent” si „Problemele copilului fara un parinte”.
Partea a doua >>