Nasterea activa

Nasterea activa – Si de ce poate face diferenta acest lucru pentru nasterea ta

image

Nasterea activa nu este noua. Este un mod pentru a descrie felul in care femeile din intreaga lume se comporta, in mod normal, in timpul travaliului si al sarcinii, de-a lungul istoriei din timpuri imemoriale. Doar acum 300 de ani, in secolul al XVII-lea, in Franta a fost inventat forcepsul si notiunea ca femeia trebuie sa stea intinsa pentru a naste a devenit comuna. Acest lucru a facut ca evenimentele sa poata fi gestionate mai usor de moasa si pentru bebelus, acesta putand fi nascut mult mai usor – un trend care a continuat timp de 3 secole si inca ne bantuie, in ziua de azi.

Acesta a fost startul obstetricii moderne si a dus la unelte sofisticate de asistare a nasterii, de care putem fi recunoscatori, deoarece cu ajutorul lor lumea s-a dezvoltat in acest domeniu. Cu toate acestea, de-a lungul drumului, mama care dadea nastere a devenit fara putere. Nasterea, pentru majoritatea femeilor, a devenit un eveniment medical purtat intr-o clinica.

Persoanele in varsta care aveau abilitati de moasa au fost uitate si au disparut. Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, majoritatea femeilor au devenit, mai degraba, paciente pasive, decat persoane care dau nastere in mod activ.

Pe la sfarsitul anilor 1970, pregatirea de invatatoare pre-natala, deja avea scopul a fost de a educa femeile pentru nastere naturala. Sperand sa pota gestiona situatia fara medicamente, femeile au invatat tehnici de respiratie si relaxare, dar acestea inca erau pregatite sa intre in travaliu si sa dea nastere in timp ce erau intinse sau semi inclinate, majoritatea dintre ele intr-un mediu medical. In ciuda acestei preparari, majoritatea femeilor au sfarsit sa sufere o multitudine de interventii si o nastere complicata. Intreaga atmosfera din jurul nasterii a fost una de frica si asteptarea generala a fost aceea ca femeia avea nevoie de ajutor pentru a avea acel copil.

De curand s-au facut cercetari asupra felului in care femeile nasc in alte culturi si alte medii. Aceste studii arata cum travaliul si sarcina sunt efectuate in timp ce femeia se afla in picioare, in genunchi sau era ghemuita, si, in general, asistata de prezenta unei alte femei. Acest lucru devine si mai evident si cand ne gandim ca anatomia pelvisului unei femei este creat ideal pentru ca travaliul si nasterea sa fie efectuata intr-o pozitie verticala.

S-a inventat fraza „Nastere Activa” la inceputul anilor 1980, atunci cand primele femei au inceput sa foloseasca pozitii verticale pentru nastere. Este un joc asupra cuvintelor „Gestionarea activa a travaliului”, care sunt folosite pentru a descrie stilul medical al gestionarii nasterii fara a induce travaliul, anestezie epidurala, monitorizare electronica fetala, etc.

Nasterea activa” a devenit un termen generic si miscarea generala este de a ajunge cat mai aproape de un echilibru cat mai bun intre natura si beneficiile stiintei. Exista o crestere in intelegerea psihologiei nasterii si o transformare treptata a mediului de nastere, fie ca este acasa, fie ca este la un centru sau spital – la acela unde sunt reproduse, intr-un mod mai favorabil, procesele naturale de nastere.

Intr-o „Nastere activa” mama este in controlul corpului ei. Ea se misca si isi schimba pozitia frecvent – ea este cea care da nastere. Acolo unde o nastere este gestionata activ de o alta persoana, toata puterea ii este luata, corpul ei este controlat si ea devine un pacient pasiv. O nastere activa este aceea unde lucrul cel mai important este reprezentat de resursele naturale si instinctuale ale mamei si cel mai putin important este interventia chirurgicala. Este bazata pe principiul Juramantului lui Hipocrate – „Intai sa nu faci nimic”.

Acolo unde este necesar, interventiile medicale pot fi, uneori, adaptate pentru a fi folosite intr-o pozitie verticala, deci, chiar si atunci cand o nastere este dificala si necesita sprijin obstetric, principiile de baza si beneficiile psihologiei de nastere pot fi, inca, de cele mai multe ori, observate pe cat de mult posibil. Obstetricienii sunt acolo pentru a putea ajuta femeile in cazul unor dificultati sau complicatii.

Schimbarea are loc lent si mai este mult timp pana cand nasterea activa devina o optiune reala pentru toate femeile, dar, totusi, au fost facute progrese uimtioare in doar doua decenii, intrucat aceasta miscare a fost fondata in anul 1981. Poate va intrebati unde si ce este "Miscarea de Nastere Activa"? Nu este o institutie sau o organizatie. Este doar un simplu mod de a descrie valul de schimbari care are loc in toata lumea, in timp ce se trezeste constienta si constiinta asupra naturii adevarate a nasterii.

Nimeni nu controleaza "Miscarea Nasterii Active" – nu este o metoda. Este o transformare globala a culturii nasterii si o redescoperire a intelepciunii antice, a principiilor si a simtului realitatii. Puterea din aceasta miscare o detine acea mama care da nastere.

Ai incredere in corpul tau si da nastere in mod activ

Daca ai dori sa dai nastere in mod activ, primul lucru pe care ar trebui sa il stii este acela ca organismul tau este proiectat ideal pentru a da nastere unui copil si stie sa faca acest lucru, in mod inerent. Daca ti se da libertatea si intimitatea in travaliu pentru a iti putea urma instinctele, cel mai probabil vei dori sa iti misti corpul si sa schimbi pozitiile, pentru a te face cat mai confortabila posibil in timpul contractiilor si in timp ce te odihnesti intre ele. La nivelul cel mai practic, o nastere activa implica faptul ca ai libertatea de a folosi pozitii verticale precum a sta in picioare, a merge, a sta in genunchi sau ghemuit.

Recuzite simple, cum ar fi o saltea pe podea, un scaun, un fotoliu, un scaun mic sau o minge pentru nastere te poate ajuta in a sta confortabil in aceste pozitii „eficace din punctul de vedere al gravitatii”.

In aceste zile poti afla ca, de asemeni, s-ar putea ca moasa ta sa te incurajeze sa folosesti aceste recuzite si chiar poate sa le obtina pentru tine. Acest lucru inseamna ca tu esti libera sa fii condusa de propriile intuitii puternice, sa te misti spontan si sa iti ghidezi copilul prin canalul de nastere, in modul cel mai eficient prin miscarile naturale ale tale.

Atunci cand nasterea este activa, esti incurajata sa nu stai in pat in timpul travaliului. De exemplu, ai putea sa incerci sa stai dreapta pe un scaun care este aplecat in fata, sa stai in genunchi pe saltea sau deasupra mingii, sau sa stai in picioare sau sa mergi. Este usor sa iti misti corpul ca raspuns al contractiilor prin a te apleca sau legana sau sa iti misti soldurile.

Alternativ, ai putea sa stai intr-o pozitie confortabila stand jos sau in genunchi, sprijinita de o multime de perne, pentru ca partenerul sau moasa sa iti poata face un masaj pe spate, umeri sau picioare.

Atunci cand corpul este relaxat si liber sa se miste, respiratia ta devine din ce in ce mai adanca si mai spontana. Esti predispusa sa eliberezi un sunet in mod liber pe masura ce te misti, lucru care, de fapt, te-ar ajuta sa iti exprimi si elibera durerea, odata ce aceasta creste si, de asemeni, putand face fata mult mai usor intensitatii senzatiilor din timpul travaliului si in timpul nasterii propriu-zise. Sunele si miscarile pe care le-am descris sunt universale la femeile care dau nastere.

Cum poti beneficia din urma unei nasteri active

Un travaliu mai scurt si mult mai eficient

In timpul travaliului, capul copilului tau se misca incet, in jos, mai adanc in canalul pelvian, pe masura ce reiese din colul uterin dilatat. In aceste pozitii, pelvisul tau se afla in unghiul cel mai bun posibil pentru ca gravitatea sa ajute in acest proces. Mai multe studii au aratat ca este posibil ca acest lucru sa faca travaliul sa dureze mai putin si sa fie mai eficient.

Mai putine dureri

Fiind libera in miscari si in a alege singura pozitiile are, de asemeni, si alte avantaje. Este mai usor pentru uter sa functioneze, deci, prin urmare, contractiile tind sa fie mai putin dureroase fata de pozitia orizontala. Libertatea in miscari, expresia libera a sunetului si inclinarea naturala in fata a uterului ajuta la modificarea durerilor si este probabil ca acestea sa reduca necesitatea unor medicamente analgezice.

Un risc mai mic al traumelor fetale

Exista, de asemeni, un flux sangvin mult mai bun catre placenta atunci cand esti intr-o pozitie verticala si respiri adanc, pentru ca bebelusul sa primeasca indeajuns de mult oxigen, si exista, totodata, un risc mai mic sa se dezvolte traume ale fatului. Nu are loc o compresie a vaselor de sange interne asa cum ar fi daca te afli, pentru o perioada lunga, pe spate sau intr-o pozitie semi-inclinata. Semnele ca indica prezenta unor traume fetale sunt o cauza comuna pentru cezariana, pentru folosirea forcepsului sau a ventuzelor, acestea fiind folosite pentru a grabi procesul de nastere. Fluxul sangvin catre placenta si copil este optim in pozitii verticale.

O metoda mai puternica si mai usoara de a impinge

In cel de-al doilea stagiu al travaliului, atunci cand esti pregatita sa nasti, alegand o pozitie verticala, cum ar fi in genunchi sau ghemuita (cu asistenta) te va ajuta sa iti folosesti energia in cel mai bun mod, in timp ce impingi. Este mult mai eficace si puternic sa impingi cu ajutorul gravitatii, iar rotatia si cobararea capului copilului are loc mai usor.

Nu este nici o pozitie ideala pentru a da nastere si acest lucru variaza de o femeie la alta. Poti folosi mai multe pozitii verticale in timpul acestei faze de nastere si poti da nastere in oricare dintre ele.

Pozitia orizonatala este pe departe cea mai putin avantajoasa – lucrand impotriva gravatiei si reducand spatiul din pelvis. Atunci cand te afli intr-o pozitie verticala, articulatii pelviene nu sunt constranse, asa cum ar fi intr-o pozitie orizontala, iar acest lucru permite un numar de miscari si expansiuni ale diametrului pelvian, pentru ca forma interioara a pelvisului sa se acomodeze cu capul copilului, oferind spatiul maxim posibil, pe masura ce acesta coboara in timpul travaliului. In stagiile finale, peretele din spate al pelvisului (sacrum si coccis) este liber sa se miste in spate, marind, astfel, diametrul pelvisului, pentru a face indeajuns de mult spatiu pentru ca bebelusul sa poata iesi.
Partea a doua >>