Alte 9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre nou nascuti
1. Bebelusii pot arata putin ciudat
Capul lui poate fi putin turtit, datorita calatoriei pe care a avut-o prin canalul de nastere, si corpul poate fi acoperit de un strat fin de par, numit lanugo. El poate sa aiba, de asemeni, o fata pufoasa si ochii sa fie, adeseori, inchisi (si putin lipiciosi). La urma urmelor, el a petrecut noua luni in pantec. Dar, in curand, el va deveni bebelusul frumos pe care ti l-ai imaginat.
Nu te astepta la recompense – de exemplu, zambete – pana la varsta de 6 saptamani. Pentru a depasi acest moment de epuizare si tulburare emotionala, tine minte acest lucru: eforturile tale nu au fost in zadar in acele zile timpurii. Copilul se simte alinat de catre mama si tatal lui, simte atasament si, de asemeni, doreste sa fie tinut in brate.
Poti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Copilul dupa nastere".
2. Spala copilul cu buretele pana cand cordonul ombilical va cadea
Daca este pastrat uscat, acesta va cadea mai rapid – de obicei, in 2 saptamani. Pe langa aceasta, nou nascutii nu se murdaresc foarte tare. Daca, totusi, cordonul ombilical se uda, usuca-l. Iar, daca baza buricului sangereaza putin cand cordonul ombilical va cadea, nu te ingrijora, este normal. Poti citi mai multe despre cordonul ombilical in articolul "Anatomia fetusului: cordonul ombilical".
3. Punctul moale a copilului poate suporta putina manipulare
Deschiderile moi din cap, numite, de asemeni, fontanele, permit copilului sa poata iesi prin canalul de nastere. Nu trebuie sa va fie frica de exemplu sa ii pieptanati parul de deasupra "punctului moale". Dar nu este nevoie sa iti faci griji. Este in regula sa atingi punctul moale si parul din jurul lui. Punctul moale poate pulsa deoarece se afla deasupra vaselor de sange care acopera creierul. Poti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Anatomia fetusului: creierul".
4. Te va anunta copilul daca primeste indeajuns de multa mancare
Un bebelus are nevoie sa se hraneasca o data la 2 – 3 ore, dar, daca alaptezi, este greu de stiut cat lapte primeste. Greutatea copilului reprezinta cel mai bun indicator in primele zile din viata. Medicul pediatru va verifica greutatea copilului dupa cateva zile de la nastere. Un nou nascut pierde aproximativ intre 5 si 8% din greutatea lui in prima saptamana din viata, dar, in mod normal, o va redobandi in cea de-a 2-a. De asemeni, scaunul copilului poate fi folosit ca o masuratoare: in primele 5 zile din viata scaunele vor avea loc intamplator, dar, dupa aceea, copilul va urina de 5 sau de 6 ori pe zi si va avea unul sau doua scaune.
5. Pielea uscata reprezinta o norma pentru nou nascuti
Initial, ea poate fi umeda si matasosa, dar acest lucru se va schimba. Daca te-ai imbiba in lichid timp de 9 luni si apoi ai iesi la aer, si tu vei fi, de asemeni, uscat!. Nu trebuie sa faci nimic cu privire la pielea uscata (de obicei, se decojeste), dar, daca nu esti de acord, achizitioneaza o lotiune hiperalergenica fara miros pentru copii. Umflaturile mici si roz, eruptiile cutanate la nivelul scutecului si chiar acneea pot, de asemeni, sa apara. Acneea tinde sa dureze chiar si cateva luni. Asa ca fotografiaza copilul inainte ca acesta sa ajunga la varsta de o luna.
6. Nu trebuie sa te inchizi in casa
Du o viata normala, dar foloseste bunul simti atunci cand te afli in public. Nu lasa copilul in soare si evita persoanele bolnave (nici o petrecere pentru bebelusi!) si zonele inchise aglomerate (cum ar fi mall-urile in timpul sarbatorilor). Invata copiii mai mari sa atinga, mai degraba, picioarele bebelusilor, decat mainile sau fata, pentru a putea preveni, in acest fel, raspandirea infectiilor. Si transforma-l pe copilul mai mare in politia igienei. Lui ii va placea sa le spuna invitatilor „Nu atingeti copilul fara a va spala pe maini”.
7. Bebelusii plang foarte mult – acesta este modul in care ei comunica!
Plansetul lor iti va da de stire ca le este foame, frig, au un scutec murdar sau vor sa fie tinuti in brate. Aceste „conversatii” timpurii pot fi, de cele mai multe ori, frustrante, dar, in acest mod, vei fii sigura ca te vei ocupa de ceea ce are nevoie copilul la timp. Veti invata probabil rapid cum sa "cititi semnalul" copilului atunci cand ii este foame. Nu trebuie sa setati o alarma la fiecare doua ore, pentru a va trezi sa il hraniti.
8. Bebelusii nou nascuti dorm, de asemeni, foarte mult – dar nu pentru perioade foarte lungi
Primele 3 luni din viata unui copil sunt destul de dificile. Acesta trebuie sa se hraneasca o data la 2 sau la 3 ore, deci, nu vei dormi indeajuns de mult. Dar, cu toate acestea, acest lucru se va imbunatati. Majoritatea bebelusilor pot sa doarma intre 6 pana la 8 ore de la varsta de 3 luni. Intre timp, incearca sa ii impui bebelusului un program de zi si de noapte: in timpul zilei, nu il lasa sa doarma mai mult de 3 ore, trezindu-l, dupa acest timp, pentru a il hrani, iar, in timpul noptii, lasa-l sa doarma cat doreste, dupa ce a redobandit greutatea pe care a pierdut-o dupa nastere.
9. Stagiul de nou nascut este trecator
Esti stresata, obosita si singura? Da, aceste zile timpurii sunt dificile. Dar, cat de curand, ele vor fi depasite. Probabil va intrebati cat de repede va trece acest timp?. Ei bine, va trece foarte repede, iar dupa aceea va veti spune ca nu ati tinut indeajuns de mult notite si nu ati facut indeajuns de multe poze!. In cazul in care sunteti la primul copil, veti fi "stresata" asupra fiecarui lucru, de la schimbatul scutecului pana la daca copilul plange mai mult decat de obicei. In schimb, de la cel al 2-lea copil, lucrurile devin mult mai relaxate, tot ce veti face va fi sa-l tineti in brate, sa-l mirositi, sa-l sarutati si sa va bucurati pe deplin de tot timpul petrecut impreuna.