Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
10 intrebari frecvente despre nounascuti

10 intrebari pe care le poti avea, legate de nou nascuti (dar de care nu trebuie sa te ingrijorezi)

image
  1. Atingerea punctelor moi de pe capul copilului tau
  2. Vizibilitatea pulsului copilului in fontanele
  3. Sange in scutecul fetitei tale
  4. O gaura mica in pieptul copilului
  5. Scaune moi dupa fiecare hranire
  6. Sughituri constante
  7. Plansul
  8. O eruptie cutanata faciala
  9. Sani umflati la o fetita sau la un baiat nou nascut
  10. Stranutul are loc tot timpul

1. Atingerea punctelor moi de pe capul copilului tau

In ciuda avertismentelor care indica, adeseori, contrariul, nu ar trebui sa fii stresata daca vei atinge, din greseala, aceste zone de pe capul copilului tau. Atunci cand atingi punctele moi ale capului copilului, cunoscute sub denumirea de fontanele, nu ii atingi creierul. Deci, de fapt, ce atingi? O membrana groasa si foarte protectiva. Acele puncte moi exista pentru ca fiul sau fiica ta sa poata sa fie nascut, in cel mai sigur mod, prin canalul de nastere. Intrucat capul copilului este flexibil, acesta a supravietuit deja unei calatorii destul de dure, fara sa pateasca vreun lucru.

2. Vizibilitatea pulsului copilului in fontanele

Ceea ce vezi reprezinta functionari normale ale sistemului circulator. Deoarece fontanelele acopera zone ale craniului care nu s-au "sudat", ele sunt moi, facand, astfel, venele si arterele vizibile.

3. Sange in scutecul fetitei tale

In timpul sarcinii, o crestere in nivelul estrogenului matern poate stimula uterul unei fetite nou nascute. In prima saptamana din viata, nu este neobisnuit ca o fetita sa aiba o menstruatie minora, in care uterul elimina putin sange.

4. O gaura mica in pieptul copilului

Stai calma – acest lucru nu reprezinta o problema a inimii. Conform expertilor, sternul este format din trei parti. Este probabil ca adancirea pe care o vezi sa fie partea de jos a sternului, dar, odata ce va creste copilul, pieptul si muschii abdominali o vor indrepta. Chiar si inainte de aceasta, straturile de grasime vor acoperi aceasta adancitura foarte normala din anatomia nou nascutului.

5. Scaune moi dupa fiecare hranire

Copiii alapatati pot avea scaune dupa fiecare hranire deoarece laptele de san se digera foarte rapid (copiii hraniti cu lapte praf pot avea mai putine miscari intestinale). Scaunele sunt moi deoarece alimentele, cu care sunt hraniti, sunt lichide.

6. Sughituri constante

Expertii nu sunt siguri de ce copiii mici stranuta asa de mult; unii spun ca acest lucru se datoreaza problemelor de comunicare dintre creier si diafragma, muschiul abdominal care controleaza respiratia. Indiferent de cauza lor, stranuturile reprezinta o parte inofensiva din copilarie.

7. Plansul

Nou nascutii detin un sistem nervos imatur si se sperie usor, acestea fiind doar doua motive pentru care poate plange atat de mult. Si plansul este singurul mod al unui nou nascut sa isi comunice nevoile. Pur si simplu, copilul va plange mult si, desi pare a fi in dureri, el nu isi face rau.

8. O eruptie cutanata faciala

Datorita hormonilor materni, care inca circula prin corpul lor, multi nou nascuti au acnee, aceasta aparand, de obicei, intre varsta de 2 saptamani si 2 luni. Ea este inofensiva si necesita doar de o curatare delicata, si nu folosirea de vreun unguent.

9. Sani umflati la o fetita sau la un baiat nou nascut

Aceiasi hormoni care cauzeaza ca o fetita sa aiba o mentruatie mica, pot, de asemeni, sa duca la umflarea sanilor asupra ambelor sexe. Suprinzator? Da. Temporar? Absolut. Reprezinta acest lucru o ingrijorare? Deloc.

10. Stranutul are loc tot timpul

Bebelusii au un nas foarte mic. Doar o cantitate mica de mucus pot sa ii faca sa stranute. Iar, deoarece copilul tau tocmai a iesit dintr-un mediu umed, adica din uter, el este predispus sa aiba o congestie mica, lucru ce poate cauza cateva stranuturi. Daca stranutul nu este acompaniat de un mucus galben si gros, ceea ce ar indica o raceala, atunci acest lucru reprezinta doar o faza pe care o va depasi.