Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Luna 4, luna 5 si luna 6 de sarcina

Schimbari ale corpul gravidei in sarcina

image

A 4-a luna de sarcina

Saptamana 14

Ai ajuns in cel de-al 2-lea trimestru! Poti sa te odihnesti mai usor stiind ca riscul de a avea un avort spontan va scadea substantial, la sfarsitul acestei saptamani – 75% dintre toate avorturile spontane apar in primul trimestru. Daca te simti foarte bine si plina de energie, multumeste hormonilor pe care ii ai. Odata ce nivelul de HCG scade, iar cel de estrogen si progesteron se va schimba din nou, vei ajunge in trimestrul „ma simt bine” – un semn tipic al acestuia este reprezentat de o crestere de energie sau de apetit culinar. Nu ai ajuns inca aici? Din nefericire, unele femei continua sa aiba starile de greata de-a lungul unei sarcini. Dar, daca greturile de dimineata incep sa se diminueze, cel mai probabil, vei observa cum apetitul culinar va creste, treptat.
Cititi mai multe despre saptamana 14 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 14 de sarcina aici

Saptamana 15

Daca te vei uita putin in oglinda, vei observa un alt set de simptome ciudate ale sarcinii: Innegrirea pielii – cel mai des in jurul sfarcurilor, areolelor, buricului, in zona axilara sau a coapselor inferioare – acest simptom apare la peste 90% dintre viitoarele mamici. Iar, daca ai par negru sau o piele mai negricioasa, vei fi, de asemeni, mai predispusa sa suferi de o conditie numita cloasma („masca unei sarcini”) – o innegrire ce apare in jurul ochilor, nasului si a obrajilor. Aceasta innegrire dispare, de obicei, in cateva luni dupa nastere (cu toate acestea, conform unor medici ginecologi si pediatri, este putin probabil ca aceasta sa dispara complet), si nu prea ai ce face ca sa o previi. Ce poate ajuta? Nu petrece prea mult timp in soare, iar daca, totusi, mergi afara, poarta o palarie mare. S-ar putea, de asemeni, sa observi crescaturi mici pe piele (vergeturi), dezvoltate in timpul sarcinii.
Cititi mai multe despre saptamana 15 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 15 de sarcina aici

Saptamana 16

Simti „fluturi” in stomac? S-ar putea foarte bine sa fie copilul lovind. Majoritatea viitoarelor mame trec prin aceasta etapa a sarcinii intre saptamana 16 si 20, dar nu te astepta la niste lovituri puternice. Primele lovituri sunt atat de subtile incat, de cele mai multe ori, sunt confundate cu o indigestie sau gaze din stomac – iar unele mame, care se afla la prima sarcina, le detecteza, initial, foarte greu.
Cititi mai multe despre saptamana 16 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 16 de sarcina aici

Saptamana 17

S-ar putea ca burtica sa fi prins contur de cateva saptamani, dar, in curand, va incepe sa fie si mai mare (toata lumea isi va da seama ca esti insarcinata). Si, odata ce toata lumea poate vedea ca esti insarcinata, fii pregatita de foarte multe zambete! De acum, uterul tau se pregateste unei extinderi majore. Acest lucru poate suna ciudat, dar, pana cand vei naste, uterul va fi de aproximativ de 1000 de ori mai mare fata de marimea sa initiala (Imagineaza-ti o para schimbandu-se intr-o minge de baschet). Si, daca tot suntem pe acest subiect, marimea, s-ar putea, de acum, sa cresti in greutate cu aproximativ jumatate de kilogram pe saptamana, desi este foarte normal ca acest lucru sa varieze de la o saptamana la alta.
Cititi mai multe despre saptamana 17 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 17 de sarcina aici

A 5-a luna de sarcina

Saptamana 18

S-ar putea ca, acum, sa simti cu adevarat loviturile copilului tau! Acestea vor fi mai mari si mai definite decat pocnitura floricelelor de porumb, sentimentul de „fluturi” in stomac pe care l-ai simtit, in trecut. Unele mame considera aceste prime lovituri o confirmare a faptului ca exista, cu adevarat, un copil care creste in pantec. Intrucat multe dintre miscarile copilului nu sunt indeajuns de puternice incat sa le simti, s-ar putea ca intr-o zi sa nu simti nici una, in timp ce, in urmatoarele, sa fie foarte multe.
Cititi mai multe despre saptamana 18 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 18 de sarcina aici

Saptamana 19

Nu mai esti la fel de gratioasa precum erai? Nu te ingrijora ca esti putin instabila in aceste zile; abdomenul, care se afla intr-o continua dezvoltare, si-a schimbat centrul de gravitatie, lucru ce te poate face mai neindemanatica. Eventual, te vei ajusta situatiei, iar, in mod subconstient, te vei adapta posturii si vei compensa pentru abdomenul aflat in crestere. Dar aceste schimbari (si compensarea pentru ele) pot sa iti schimbe alinierea spinarii, declansand, astfel, o durere de spate. Pentru a preveni aceste dureri, tine-ti spatele drept atunci cand mergi, pentru ca soldurile si umerii sa fie aliniati. De asemeni, poate ajuta daca, atunci cand stai intins, iti tii picioarele putin ridicate sau, atunci cand dormi, sa stai pe o parte, in pozitie fetala (exact precum copilul tau!).
Cititi mai multe despre saptamana 19 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 19 de sarcina aici

Saptamana 20

Aceasta saptamana reprezinta un motiv de celebrare – ai ajuns la jumatatea sarcinii! Daca te vei intoarce, in aceste zile, pe o parte, unii vor observa o schimbare a profilului – vei arata, cu siguranta, acum, insarcinata. Daca, pana acum, nu ai simtit, inca, dureri la ligamentele rotunde, le vei simti, cel mai probabil, in curand. Aceste dureri ascutite din sold, abdomen sau vintru sunt normale. Pe masura ce uterul creste, ligamentele rotunde, care sunt atasate de peretele lateral a zonei pelviene si de fiecare parte a zonei superioare din uter, sunt trase si intinse.
Cititi mai multe despre saptamana 20 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 20 de sarcina aici

Saptamana 21

Atunci cand te uiti in oglinda, ce vezi? Curbe atragatoare? Este putin probabil sa te simti bine cu privire la corpul tau in tot acest timp – fiecare femeie are, cel putin o data, un moment de acest gen: „Doamne, ce se intampla cu mine?”. Dar lasa-ne pe noi sa iti spunem faptul evident: Nu esti grasa – esti insarcinata! Aceste noua luni sunt doar un punct din viata ta si vei reveni la corpul pe care il aveai inainte sa ramai insarcinata (sau, cel putin, foarte apropiat de acela) destul de curand. Intre timp, apreciaza voluptatea nou dobandita. Arata-ti burtica cu un tricou in loc sa o ascunzi. Si nu este nimic rau in a purta o imbracaminte cu decolteu.
Cititi mai multe despre saptamana 21 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 21 de sarcina aici

A 6-a luna de sarcina

Saptamana 22

Te simti ametita? Acesta este un alt efect secundar al sarcinii, care este cat se poate de normal, si se datoreaza faptului ca presiunea din sange a scazut. Sangele nu se mai poate misca atat de rapid precum o facea, deci, s-ar putea sa te simti putin ametita, atunci cand stai sau dupa ce ai stat in picioare, pentru o perioada lunga de timp. Cel mai probabil, te bucuri, acum, de beneficiile aduse de hormonii sarcinii, acestia facand parul mai gros si unghiile mai puternice, dar, impreuna cu lookul superb, s-ar putea sa observi fire de par pe care nu le doresti. Este recomandat sa le inlaturi prin epilare cu ceara sau prin ras, deoarece unele produse contin chimicale periculoase, cum ar fi depilatoarele.
Cititi mai multe despre saptamana 22 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 22 de sarcina aici

Saptamana 23

Copilul pe care il ai are nevoie, cu siguranta, de multi nutrienti. Pe masura ce acesta foloseste din ce in ce mai multe vitamine si minerale care circula prin corpul tau, vei avea nevoie de doze suplimentare. Acesta este motivul pentru care doctorii prescriu, uneori, suplimente bogate in fier, pe langa vitaminele prenatale, in timpul celul de-al 2-lea trimestru de sarcina. Impulsul suplimentar poate ajuta la reducerea riscului de anemie, o conditie in care corpul nu primeste cele 30 de miligrame de fier, de care are nevoie in fiecare zi pentru a produce indeajuns de multe celule rosii; acest lucru poate declansa simptome precum oboseala, slabiciune, insuficienta respiratorie si ameteala. Contacteaza-ti doctorul imediat daca simti oricare dintre acele simptome, in timpul celui de-al 2-lea sau de-al 3-lea trimestru de sarcina. Anemia nu va afecta, de cele mai multe ori, copilul, dar ea poate sa iti scada considerabil nivelul de energie. Vestea buna este aceea ca anemia poate fi tratata, de cele mai multe ori, cu un supliment administrat zilnic.
Cititi mai multe despre saptamana 23 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 23 de sarcina aici

Saptamana 24

Singurul lucru care se va micsora, in acest moment, va fi libidoul – deci, este absolut normala orice pofta de mancare pe care o ai, precum cea de cartofi prajiti, pentru a iti satisface nevoile culinare. Multe dintre femei raporteaza faptul ca isi simt libidoul „peste tot”, in timpul acestor 9 luni de sarcina. Dar, in special acum, cand abdomentul aflat in dezvoltare ofera un sentiment de oboseala si de durere, sexul poate deveni cu mult mai putin de dorit, pe masura ce inaintezi in sarcina. Dar alte femei au raportat faptul ca sexul reprezinta o necesitate pentru ele, avand o crestere in apetit, din acest punct de vedere, in cel de-al 3-lea trimestru – deci, daca te afli printre aceste femei, inseamna mai multa putere pentru tine!
Cititi mai multe despre saptamana 24 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 24 de sarcina aici

Saptamana 25

Fii pregatita de acest moment, deoarece nu vei mai avea burtica mica (daca nu s-a intamplat deja acest lucru) – uterul incepe sa creasca foarte mult! Acum are marimea unei mingi de fotbal. Pe masura ce uterul continua sa se extinda – partea de sus se afla, acum, aproximativ intre sani si buric – abdomentul se va face mai mare si mai lat. Are sens, copilul va incepe, in scurt timp, sa treaca de greutate de un kilogram, iar tu va trebui sa ii faci loc in pantec. De asemeni, este posibil sa suferi de Sindromul de Tunel Carpain, acesta cauzand amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor. Din fericire, precum majoritatea sindroamelor de sarcina, acesta dispare, de obicei, in scurt timp, dupa ce copilul a fost nascut si umflatura cauzata de sarcina dispare.
Cititi mai multe despre saptamana 25 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 25 de sarcina aici

Saptamana 26

Pana in acest moment, ai castigat in greutate aproximativ 7 kilograme – si este posibil chiar si mai mult, depinzand de greutatea prenatala pe care o aveai. Poate ca suna prea mult si este posibil sa nu iti placa marimea pe care o ai in timpul sarcinii, dar tine minte ca acest lucru reprezinta o necesitate. De asemeni, o mare parte din greutate poate fi cea a copilului tau, a cantitatii marite de sange si volum de lichid, uterul si sanilor mariti, placentei si, totodata, a lichidului amniotic.
Cititi mai multe despre saptamana 26 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 26 de sarcina aici




<< Prima parte Partea a treia >>