Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Femeile si hormonii

Femeile si hormonii

image

Hormonii influenteaza sanatatea femeii si starea ei de bine pe tot parcursul vietii.

Fie ca este vorba de inceputul pubertatii sau de ultimele etape ale menopauzei, hormonii joaca un rol principal in modul in care o femeie arata, se simte, si "functioneaza".

Hormonii in timpul adolescentei

In timp ce, in general, menstruatia incepe de la varsta de 12 sau 13 ani, exista dovezi puternice ca fetele au inceput sa aiba pubertatea mai devreme. Pana la varsta de opt ani, 48% dintre fetele de origine afro-americane si 15% dintre cele de origine caucaziena au inceput sa arate caracteristicile sexuale secundare ale pubertatii, inclusiv parul pubian si cresterea sanilor. Intr-o lume care este asaltata cu imagini sexuale explicite, cele mai multe mame incep sa inteleaga ca au nevoie sa furnizeze ficelor lor informatii corecte si bazate pe exemple concrete. Chiar mai ingrijoratoare este realizarea ca fiica ta va avea nevoie in curand de primul ei examen pelvic. Mamele incep sa caute serviciile unor asistente sau medici ginecologi care au pregatire pentru ingrijirea si educarea adolescentilor.

Hormonii joaca un rol important in primii ani de ciclu menstrual ai unei fete. Perioade dureroase, sangerari neregulate si sangerari ocazionale, sunt simptome comune in primii ani dupa menarha (prima menstruatie).

Fetele tinere nu pot ovula (produce o celula ou) la fiecare din primele cicluri mestruale. Prin urmare, un deficit de progesteron poate duce la dereglari ale perioadei ciclului mestrual, urmate de mestruatii cu sangerari masive.

In general, medicii ginecologi sugereaza ca fetele tinere care sufera de crampe dureroase si sangerari puternice sa se odihneasca, si sa aiba un aport mare de lichide. Se pot folosi comprese incalzite plasate pe abdomenul inferior sau pe spate, precum si administrarea de medicamente care se elibereaza fara reteta, cum ar fi ibuprofenul, sau medicamente pe baza de sodiu naproxen. Avantajul naproxenului este ca reduce productia de prostaglandine (Prostaglandinele sunt substante asemanatoare hormonilor, care sunt responsabile pentru contractiile uterului, atat in timpul menstruatiei pentru elimenarea completa a sangelui si a tesuturilor menstruale din organism, cat si in timpul travaliului). Aceste dureri persista de-a lungul "perioadei fertile", dar multe femei sustin ca aceste dureri menstruale au devenit mai usoare dupa nastere.

Pentru adolescentele mai mari, care inca sufera de sangerari abundente sau crampe, doctorul ginecolog ar putea prescrie pilule/plasturi/injectii cu rol contraceptiv, chiar daca adolescenta nu are nevoie de metode de control a sarcinii. Aceste metode reduc efectele menstruale secundare cum sunt si durerile, deoarece acestea impiedica ovulatia si toate modificarile hormonale ulterioare care pot duce la dureri sau sangerari abundente. O asistenta medicala poate ajuta o adolescenta sa aleaga o pilula potrivita, poate una care sa reduca, de asemenea, acneea. O asistenta va lua in calcul si eventualele efecte secundare, cum ar fi fumatul, combinatie care este deosebit de periculoasa in timp ce se utlizeaza pilulele contraceptive. Unele adolescente care au probleme in a-si aminti sa ia pastila in fiecare zi, pot opta pentru injectii, care sunt luate o data pe luna. De asemena, o asistenta va recomanda si suplimente de calciu sau o dieta cu alimente care sunt bogate in calciu.

Schimbarile ciclice ale hormonilor sunt una dintre cauzele care stau la baza sindromului premenstrual (PMS). Cele mai frecvente simptome includ sensibilitatea sanilor, modificari ale dispozitiei, pofte alimentare, iritabilitate, depresie, oboseala, si retentia de apa. Aproximativ 75% dintre femei experimenteaza unul sau mai multe dintre aceste simptome in fiecare luna. Medicamente fara prescriptie, cum ar fi cele pe baza de ibuprofen sau de sodiu naproxen ajuta la ameliorarea unor simptome. In funcție de severitatea simptomelor, o asistenta poate prescrie injectii contraceptive, contraceptive orale, sau o doza mica de antidepresive care urmeaza sa fie luate cu o saptamana inainte de ciclu.

Hormonii in timpul perioadei fertile

Hormonii joaca un rol foarte mare in capacitatea unei femei de a concepe si de a "duce la termen" o sarcina. Un dezechilibru in nivelurile de estrogen si progesteron ale unei femei pot cauza o multime de probleme. Aceastea ar putea preveni ca ovulul fertilizat sa se implanteze in uter sau pot provoca ca mucoasa uterina sa se desprinda, in loc sa hraneasca dezvoltarea fatului. Desi exista putine complicatii grave ale unui avort spontan, este important sa fie acordate ingrijiri de specialitate, si nu ar trebui sa fie ignorat nici impactul emotional. Unele femei care au avorturi spontane repetate necesita evaluare intensiva si tratament.

In timpul sarcinii, hormonii determina de multe ori sensibilitatea sanilor, epuizare, dureri osoase in zona pubiana, precum si multe alte simptome. Un doctor ginecolog va poate sfatui cu privire la masurile pe care le puteti lua pentru a usura neplacerile asociate sarcinii, fara a pune in pericol mama sau copilul.

Asistentele sunt o sursa de confort si consiliere in perioada postpartum, precum si, atunci cand hormonii unei femei sunt inca "in valuri", fapt care de multe ori duce la depresii postpartum si, ocazional, la depresii majore. Alaptarea afecteaza, de asemenea, hormonii unei femei prin intarzierea menstruatiei si poate cauza uscaciune vaginala, lucru care poate face actul sexual inconfortabil. Instructiunile privind alaptarea ar trebui sa includa si informatii cu privire la optiunile pentru controlul nasterii, precum si informatii pentru cresterea lubrifierii vaginale.

Rolul aistentei sau a doctorului ginecolog este foarte important in stabilirea planului familial. De exemplu, pilula contraceptiva este considerata nesigura pentru o femeie de peste 35 de ani, pentru o fumatoare inraita, pentru orice femeie care a avut mestruatii cu cheaguri de sange, sau o femeie care are boala hepatica activa. Dupa ce se determina ceea ce este sigur pentru fiecare femeie, trebuie explicate toate alternativele adecvate, cum functioneaza fiecare dintre aceste metode, si care este cea mai potrivita pentru stilul de viața al fiecareia.

Hormonii si menopauza

Atunci cand femeile ajung la 50 de ani, productia de hormoni devine neregulata, si de asemenea, ciclurile menstruale devin si ele neregulate (perioada numita Perimenopauza). Menopauza, perioada finala menstruala, marcheaza sfarsitul perioadei fertile pentru o femeie. Interesant este faptul ca, menopauza este aproape intotdeauna diagnosticata in retrospectiva. Daca aveti peste 50 de ani si au trecut sase luni, fara o menstruatie, sunteti probabil la menopauza. Dupa 40 pana la 50 de ani in care organismul a produs hormoni de reproducere, pot apare anumite simptome atunci cand acestia dispar. Cele mai multe femei vor experimenta doar bufeuri si uscaciune vaginala. Unele femei observa cu greu chiar si aceste simptome, pe cand altele le vor gasi intolerabile. Toate femeile care au ajuns la acesta rascruce importanta in viata lor ar trebui sa primeasca o evaluare si consiliere personalizata de specialitate.

Putine femei cunosc optiunile disponibile pentru a facilita trecerea la menopauza, pentru imbunatatirea calitatii vietii dupa menopauza si pentru o viata mai lunga. Doctorul ginecolog ofera asistenta medicala si consiliere pe perioada de perimenopauza si chiar pe subiecte in afara acesteia, incluzand:

  • Masuri preventive pentru afectiunile care sunt tot mai frecvente pentru o femeie, odata cu inaintarea in varsta, in special cele (cum ar fi bolile de inima si osteoporoza), care au un risc crescut de incidenta cu nivelurile reduse de estrogen care exista in corpul unei femei dupa menopauza
  • Avantaje si dezavantaje pentru terapia de substitutie hormonala si masuri de auto ajutorare
  • Importanța unei alimentatii sanatoase (saraca in grasimi, bogata in calciu) si importanta de a face exercitii pentru sistemul cardiovascular si pentru oase
  • Beneficiile terapiilor naturiste pe baza de plante
  • Semne si simptome care ar putea semnala o problema grava de sanatate (cum ar fi sangerari intre perioadele menstruale)