Schimbari emotionale in sarcina
Sa devii parinte este unul dintre cele mai frumoase sentimente din toata lumea, dar nu multi stiu ca este si unul dintre cele mai complicate joburi. Remuneratia, in schimb, merita sa faci toate eforturile.
Titlul acestui articol m-a dus imediat cu gandul la sentimentele materne, dar pe masura ce am inceput sa scriu, mi-am dat seama ca si tatii trec prin schimbari emotionale pe perioada sarcinii. Asadar, vom include si parintii de gen masculin, desi adesea multi ii uita. Totusi, recomandarea mea merge, in special, spre articolul „Tatal si importanta lui in viata sotiei gravide”, un articol dedicat tatilor, de unde ei pot afla cum sa faca fata acestor schimbari emotionale ale mamelor, din perioada sarcinii, si nu numai.
Sunt insarcinata… Sa ma bucur?
Prima faza a sarcinii presupune, de fapt, schimbarile fizice minore pe care le resimte o femeie, schimbari care o fac sa isi puna semne de intrebare legate de existenta unui viitor sufletel in uterul ei. Sarcinile sunt de doua tipuri: dorite si nedorite. Fiecare din acest tip produce o serie de reactii diferite asupra mamelor, unele fiind de-a dreptul extaziate, iar altele avand impresia ca viata se termina aici. (Un articol recomandat spre citire, in cazul in care va confruntati cu o sarcina nedorita, este „Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina”, de unde puteti afla cum sa faceti fata acestui eveniment din viata dumneavoastra si cum sa treceti cu brio peste conflictele interioare care iau nastere.)
Toate schimbarile emotionale intalnite pe perioada sarcinii au o baza fizica, o multumire sau o nemultumire legata de modul in care corpul face fata acestei situatii. Oricare ar fi motivul, o mama incepe sa isi schimbe gandirea si emotiile, iar repercursiunile acestora se fac resimtite direct asupra copilasului.
Primele schimbari
Inca din primele 2 luni, viitoarea mama va avea simptome fizice neplacute, precum „greturile de dimineata”, ingrasatul, care o vor face sa adopte o stare de nervozitate si de repulsie fata de propriul sau corp.
Nu este usor sa ai aceste asa-numite „greturi de dimineata”, mai ales cand acestea tin toata ziua si apar in cele mai nepotrivite momente, provenind, deseori, de la mirosurile sau gusturile care pana acum iti placeau sau, pur si simplu, chiar din senin. Urmarile pot fi grave, unele femei ajungand si in spital datorita deshidratarii masive. Ingrijorarea mamei o va face sa nu se bucure asa cum ar trebui de aducerea pe lume a unui copil.
Nu trebuie sa ignoram si luatul in greutate. Pana in luna a treia, desi femeia va adauga cateva kilograme si va incepe sa observe ca mica umflatura de sub buric este copilul, ea va avea senzatia ca se face din ce in ce mai mare, va descoperi ca hainele incep sa nu ii mai vina, iar „talia de viespe” va disparea incet si nu se stie cand si daca o va mai recapata.
Intrusii – inevitabilul din societate
Pe masura ce sarcina evolueaza, ea va deveni vizibila si pentru cei din jur. Majoritatea o vor felicita, dar unii, nu se stie de ce, vor actiona in cel mai nepotrivit mod, ca, de exemplu, vor mangaia burtica fara sa aiba acceptul mamei, chiar daca sunt straini. As putea asemana gestul cu o mana pe fund intr-un autobuz plin. Da, cunoscutii pot mangaia burtica, pot vorbi cu bebelusul inca de cand este in perioada intrauterina, dar strainii, daca vor sa faca acest lucru, pot macar sa ceara acordul mamei. Daca vreti, putem sa ne legam de energiile pe care fiecare persoana le poarta, energii, mai ales negative, care pot fi transmise mamei sau fatului. Mama tinde sa creada si cele mai ciudate lucruri legate de modul in care functioneaza umanul in momentul in care un suflet se formeaza in interiorul corpului ei. Femeia insarcinata va incepe sa gandeasca ca ea nu este un animal la Zoo pe care sa-l mangai cand ai chef, devenind nervoasa si irascibila.
Un sentiment neplacut apare si atunci cand merge pe strada, iar trecatorii o privesc de parca ochii lor ar avea raze x, incercand, cumva, sa vada copilasul prin pielea si muschii abdomenului.
Mi-e foame! Daca ma ingras mai tare?
Cea mai mare temere a unei viitoare mamici este ingrasarea peste masura si neputinta de a reveni la stadiul anterior sarcinii. Imi pare rau sa va informez, dar niciodata nu veti ajunge identic ca inainte de a naste. Veti arata chiar mai bine, dar doar daca va ingrijiti un pic in perioada post-natala. Corpul va capata forme mai feminine, soldurile se vor rotunji, iar muschii abdomenului se vor tonifia mai tare.
Frica aceasta este una inutila. Ganditi-va ca veti lua in brate copilul de foarte multe ori pe zi, va trebui sa va jucati cu el/ea des, pe scurt, veti face „sala” in timp ce va distrati cu cel mic. O sa fiti uimite de cata energie poate avea un copil si de cate calorii puteti arde in timpul jocului, pana cadeti pe jos de oboseala.
Asadar, nu va faceti probleme, nu va ingrijorati si nu va intristati, mancati absolut tot ce vreti, cat vreti (mentinand, desigur, o limita de sanatate pentru a nu influenta negativ fatul), pentru ca veti avea ocazii numeroase sa reveniti cat mai aproape de forma initiala.
Vreau sa mananc ceva, dar nu stiu ce!
Micul mare dezavantaj al bine cunoscutelor pofte din perioada sarcinii este ca nu puteti sa va dati seama exact de lucrul pe care il doriti. Desi la fel se intampla si in mod normal, sarcina vine cu o mare incarcatura emotionala, iar poftele o macina pe mama pana la momentul cedarii psihice, pana cand mama se framanta atat de tare incat se enerveaza si incearca sa substituie prin orice pofta pe care o simte.
Nu trebuie sa disperati, aceste momente pot deveni placute daca aveti pe cineva langa voi care sa va ajute sa iesiti din starea neplacuta si sa o transformati intr-o activitate placuta. Puteti incerca sa gasiti gustul de care va este pofta experimentand cu persoana iubita, ajungand de la nervi si disperare la o stare de bine, de fericire.
Sunt pregatita sa fiu mama?
Cea mai mare schimbare emotionala apare atunci cand femeia constientizeaza cu adevarat ca va deveni mama. Acum apar intrebarileca: „Sunt pregatita?”, „Stiu cum sa-mi cresc copilul?” sau „Ce trebuie sa fac de acum?”. Ceea ce mamele nu stiu este faptul ca nu exista „reteta mamei”, ci inveti sa fii mama pe parcurs. Exista anumite idei de ghidare despre ce si cum trebuie sa fie si sa faca o mama, dar nu trebuie sa incercati sa cautati un ghid numit „Cum sa … ?” pentru ca nu exista. O mama perfecta este cea care isi iubeste copilul, care stie cum sa il aline, care stie micile secrete despre cum sa imbarbateze si sa isi bucure copilasul. O mama perfecta este o mama care este iubita de micut, care se simte implinita cu ceea ce a reusit sa creasca si care nu are aproape nici un regret legat de modul in care si-a educat copiii.
Sunt sigura ca daca femeile insarcinate ar constientiza acest lucru, starea de neliniste si de ingrijorare din aceasta perioada ar fi inexistenta.
Mai multe despre acest subiect am discutat in articolul „Voi reusi sa fiu o mama buna?”, pe care l-am vrut a fi un real suport pentru viitoarele mame ce isi macina gandurile cu astfel de nelinisti si, pe care, sper sa il gasiti de ajutor.
Daca bebelusul meu va avea probleme?
O greseala frecventa, pe care viitoarele mame o fac, este cautarea problemelor care pot aparea sau cautarea unor simptome si gasirea bolii corespunzatoare. Nimic bun nu poate iesi din aceasta situatie, deoarece Internetul nu a terminat Facultatea de Medicina si nici ea nu este specialist in Obstetrica si Ginecologie (cu exceptiile de rigoare). Asadar, consider ca orice stare de neliniste poate fi tratata cu o simpla vizita la doctorul curant si cu o discutie deschisa despre motivul nelinistilor. Intr-adevar, pe site-ul nostru exista nenumarate articole care sa contina referiri la bolile si problemele de acest tip, insa ele au doar scop informativ, iar singurul care va poate face o diagnosticare corecta este medicul.
Analizele si vizitele la doctor vor avea o influenta diferita asupra mamelor. Unele vor fi linistite pentru ca in sfarsit vor afla ca totul este bine, iar altele vor trai cu teama ca ceva rau se va intampla lor sau copilului lor. Chiar si testele clasice de determinare prenatala a bolilor copilului, precum amniocenteza, vor nelinisti mama datorita riscurilor din timpul procedurii si datorita rezultatelor care pot apare.
Ingrijorarea mamelor este foarte normala, neavand finalitate. Orice teste pentru a afla posibile probleme nu pot preveni bolile, mai mult sau mai putin grave, care apar pe parcursul vietii copilului. Lucrul care trebuie facut este sa ne linistim, sa ne gandim la ce este mai bine si sa nu ne pierdem cu firea gandindu-ne la „ce va fi”. Orice s-ar intampla, este si va fi copilul vostru si veti avea parte si de multumiri, dar si de greutati.
Emotivitatea
Datorita hormonilor, femeile insarcinate sunt mai predispuse la a reactiona mai sensibil decat normalul la stimulii externi. Un film de groaza o va putea face sa planga la o scena mai ciudata, iar o drama o poate face sa rada in hohote. Un compliment o poate enerva peste masura, la fel cum un cuvant rau o poate lasa indiferenta.
Aceasta stare ma duce cu gandul la cartile cu vampiri, mai exact la partile care descriu perioada de inceput a vampirismului. Tinerii vampiri, pe masura ce se schimba, au sentimentele si simturile acutizate, ceea ce ii face sa reactioneze mai puternic la anumiti stimuli. La fel, si femeile insarcinate trec printr-o schimbare dificila fizic, psihic si emotional, ceea ce afecteaza puternic perceperea mediului extern. O comparatie pe cat de amuzanta, pe atat de intr-ajutorul tinerelor femei insarcinate, care se considera vinovate de emotivitatea lor ridicata. Aceasta stare este una perfect normala si face parte din viata fiecarei femei gravide!
Ce simte viitorul tata?
In faza initiala, tatal va fi probabil socat de noua veste, ca mai apoi sa fie incantat de ideea de a avea un copil. La fel ca si mama, acesta va avea indoielile lui despre capacitatea proprie de a fi parinte, de modelul de tata care vrea sa devina si de modul in care va influenta pozitiv, dar si negativ, copilul.
Desi corpul lui nu va suferi schimbari precum al mamei, se va citi pe fata lui fericirea si, in acelasi timp, ingrijorarea. Se vor observa si influentele emotionale ale mamei asupra lui. Viitorul parinte masculin nu va putea fi indiferent la starea fizica si psihica a femeii insarcinate, putand fi, uneori, chiar mai dificil pentru el decat pentru ea.
Subiectul tabu
Schimbarile fizice au infuente puternice asupra vietii sexuale, desi multor persoane le este rusine sa admita acest lucru. Femeia poate fi mai dornica sau mai putin dornica decat in mod normal, influentand modul de percepere al ei fata de relatie, de sex, de legatura psihologica dintre ea si sotul ei.
Nu este usor sa te simti bine cand esti insarcinata. Unii parinti vor avea impresia ca fatul percepe exact ce se intampla, vor crede ca nu este moral sau ca pur si simplu sexul nu are loc in viata femeii insarcinate.
Va intreb daca asa gandeau si neanderthalii sau, daca vreti, toti oamenii care au intretinut relatii sexuale in perioada sarcinii de la inceputul lumii pana acum. Un alt subiect de gandire este: „De ce unii doctori sfatuiesc parintii sa devina intimi atunci cand copilul intarzie sa apara, perioada gestatiei trecand de 40 de saptamani?”.
Toate schimbarile pe plan emotional influenteaza, atat acum, cat si pe tot parcursul vietii, dispozitia de a „te apropia” de sotul tau, dar fricile puerile sunt doar niste scuze. Nu trebuie, totusi, sa ne fortam. Totul va decurge de la sine, dupa cum ne simtim noi.
Cert este ca schimbari exista multe, fizice, emotionale, de gandire, in timpul perioadei sarcinii. Lista poate continua la infinit, fiecare femeie fiind unica si avand propriile caracteristici. Important pentru a determina modul in care schimbarile influenteaza femeia, fatul, dar si barbatul, este modul in care sunt percepute si tratate acestea de toti membrii familiei, incercand sa scoata oricat de putin „pozitiv” din „negativ”.