Declaratia de la Fortelesa

Nasterea nu este o Boala – Declaratia de la Fortelesa

image

Traducere dupa recomandarile pentru nasteri realizate de Organizatia Mondiale a Sanatatii in 1985, echivalentul "Declaratiei Drepturilor Omului și ale Cetateanului", dar realizata pentru aspecte ce privesc nasterea, mama si copilul.

Aceste recomandari sunt preluate dintr-un raport denumit "Nasterea nu este o Boala - Metode Recomandate pentru Nasteri", publicat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in aprilie 1985, si cunoscut ca "Declaratia de la Fortelesa".

Aceste recomandari se bazeaza pe principiul ca fiecare femeie are dreptul fundamental de a beneficia de o ingrijire prenatala adecvata, ca femeia are un rol central in toate aspectele legate de aceasta asistenta, inclusiv participarea la planificarea, realizarea si evaluarea ingrijirii; si ca factorii sociali, emotionali si psihologici sunt decisivi in intelegerea si punerea in aplicare a unei ingrijiri prenatale adecvate. Recomandarile sunt:

  1. Intreaga comunitate ar trebui sa fie informata cu privire la diversele proceduri de ingrijire in timpul nasterii, pentru a permite fiecarei femei sa aleaga tipul de ingrijire pe care ea il prefera.
  2. Formarea moaselor profesioniste sau a asistentelor care sa asiste la nasteri ar trebui sa se dezvolte. Ingrijirea in timpul sarcinii si a nasterii normale, precum si dupa nastere, ar trebui sa fie de datoria acestei profesii.
  3. Informatii despre metodele care se folosesc la nastere in spitale (ratele de cezariana etc.) ar trebui sa fie puse la dispozitia publicului deservit de spitalul respectiv.
  4. Nu exista nicio justificare in nicio regiune geografica pentru a avea mai mult de 10-15% nasteri prin cezariana.
  5. Nu exista nicio dovada ca o cezariana este necesara dupa o nastere anterioara prin cezariana segmento-transversala. Nasterea vaginala dupa cezariana ar trebui sa fie in mod normal incurajata ori de cate ori acest lucru este posibil.
  6. Nu exista nicio dovada ca monitorizarea de rutina a fatului in timpul travaliului are un efect pozitiv asupra evolutiei sarcinii.
  7. Nu exista dovezi ca rasul pubian sau clisma vaginala inainte de nastere ajuta.
  8. Femeile gravide nu ar trebui sa fie puse intr-o pozitie de litotomie in timpul travaliului. Acestea ar trebui sa fie incurajate sa mearga in timpul travaliului, iar fiecare femeie trebuie sa decida singura ce pozitie sa adopte in timpul nasterii.
  9. Utilizarea sistematica a epiziotomiei nu este justificata.
  10. Nasterea nu ar trebui sa fie indusa pentru comoditate, iar inducerea travaliului ar trebui sa fie efectuat doar atunci cand este o necesitate. Nicio regiune geografica nu ar trebui sa aiba rate induse de travaliu de peste 10%.
  11. Administrarea ca si o rutina de medicamente analgezice sau anestezice care nu sunt solicitate in mod special pentru a corecta sau a preveni complicatii la nastere ar trebui sa fie evitata.
  12. Ruperea artificiala precoce a membranelor, ca un proces de rutina, nu este justificata stiintific.
  13. Nou-nascutii sanatosi trebuie sa ramana cu mama, ori de cate ori conditiile o permit. Nici un proces de observare a nou-nascutilor sanatosi nu justifica o separare de mama.
  14. Inceperea imediata a alaptarii ar trebui sa fie incurajata, chiar inainte ca mama sa paraseasca sala de nasteri.
  15. Serviciile de ingrijire pe partea de obstetrica care au o atitudine critica fata de tehnologie, si care au adoptat o atitudine de respect fata de aspectele emotionale, psihologice si sociale ale nasterii ar trebui sa fie identificate. Astfel de servicii ar trebui sa fie incurajate si metodele care au dus la pozitia lor trebuie sa fie studiate in asa fel incat sa poata fi folosite ca modele pentru a incuraja atitudini similare ale altor centre si pentru a influenta comunitatea din domeniul obstetricii sa aiba o viziune mai larga.
  16. Guvernele ar trebui sa ia in considerare elaborarea de regulamente care sa permita utilizarea de noi tehnologii la nasterii numai dupa o evaluare adecvata.