Afectiuni oftalmologice la copii
Pierderea vederii, vedere scazuta si insuficienta vizuala sunt termeni folositi pentru a descrie o gama larga de probleme ale vederii. Uneori, pierderea vederii este cauzata de unele probleme ale ochilor, iar, alteori, de anumite probleme ale creierului. Indiciile vizuale si felul in care sunt procesate informatiile din lumea inconjuratoare sunt importante pentru un copil in dezvoltare. Pierderea vederii poate afecta felul in care un copil intelege si functioneaza in lume, prin limitarea informatiei si a gamei de experiente la care acesta este expus. Acest lucru poate afecta dezvoltarea unui copil din punct de vedere cognitiv (gandire), emotional si al abilitatilor fizice.
Pierderea vederii este mult mai comuna la copiii care sufera si de alte dizabilitati de dezvoltare, aproximativ 2/3 dintre copiii care sufera de insuficienta vizuala pot avea, de asemeni, retard mental, paralizie cerebrala, epilepsie sau surzenie. Aproximativ 1/3 dintre acesti copii au fost nascuti cu o greutate mica, avand sub 2,5 kilograme. Copiii care sufera de insuficienta vizuala mai severa sunt predispusi sa aiba mai multe dizabilitati, fata de cei care au o forma mai usoara a acesteia.
Unii dintre termenii folositi pentru a descrie pierderea vederii pot fi confuzi. Pierderea vederii, vederea scazuta sau insuficienta vizuala sunt folositi pentru a descrie mai multe conditii care afecteaza abilitatea de a vedea. Termenul „orb", in mod legal inseamna nivelul de pierdere a vederii definit pentru a determina eligibilitatea pentru beneficii. Acest lucru este definit la 6/60. Vederea normal este definita ca 6/6 – acest lucru inseamna ca, la 6 metri distanta, poti vedea ceea ce ar trebui sa vezi la 6 metri. Atunci cand vederea este definita ca 6/60, inseamna ca poti vedea la 6 metri ceea ce, o persoana cu vederea normala, va vedea de la 200 de metri distanta. Acest nivel de vedere este atribuit acelor persoane care si-au corectat problema, fie prin ochelari, operatie chirurgicala sau prin alte metode si ea inca ramane la 6/60. Majoritatea copiilor care sunt catalogati a fi „orbi legali” inca mai pot vedea, oarecum. Orbirea sau orbirea totala se refera la cei care nu mai pot vedea nimic.
Pe cine afecteaza pierderea vederii?(Epidemiologie)
Aproximativ unul dintre 1000 de copii este afectat de vedere scazuta. Rata la care apare insuficienta vizuala la indivizii sub 18 ani este de 12.2 la 1000. Insuficienta vizuala sevara (legala sau orbirea totala) apare la o rata de 0.6 la 1000. Insuficienta vizuala este mult mai comuna printre adultii mai in varsta.
Care sunt cauzele de pierdere a vederii? Ce anume pune un copil la risc?
Unii bebelusi sunt nascuti orbi sau au o pierdere a vederii severa. Acest lucru poate fi cauzat de mai multe lucruri, printre care un defect la ochi, probleme cu o parte anumita din creier care este responsabila cu vederea sau de unele infectii. Unii factori ce pun un sugar, bebelus sau copil la riscul unei insuficiente vizuale sunt:
- Nasterea prematura, greutate mica la nastere, respiratie insuficienta la nastere sau hemoragie la creier.
- Antecedente in familie de retinoblastom, cataracta congenitala, boli metabolice sau genetice.
- Mama a suferit o infectie in timpul sarcinii, cum ar fi rubeola, toxoplasmoza, boli venerice, herpes, citomegalovirus sau SIDA.
- Probleme cu sistemul central nervos al copilului, cum ar fi intarzieri de dezvoltare, paralizie cerebrala, convulsii sau hidrocefalie.
Sunt multe cauze pentru pierderea vederii. Unele dintre ele cauzeaza pierderi de vedere mai severe fata de altele. Una dintre cele mai comune conditii este stiuta ca „retinopatia de prematuritate”.
Retinopatia de prematuritate este o problema a ochiului care apare, de obicei, la bebelusii nascuti inaintea celei de-a 31-a saptamani de sarcina. In cazurile severe, este necesar tratamentul pentru a preveni pierderea vederii. Aproximativ 90% dintre toti copiii cu retinopatie de prematuritate se afla intr-o categorie a acestei boli care se manifesta intr-un mod slab si nu necesita un tratament. Cu toate acestea, bebelusii care sufera de o forma mai severe a acestei boli pot dezvolta insuficienta vizuala sau pot chiar orbi. Aproximativ 1.100-1.500 de bebelusi dezvolta, anual, retinopatie de prematuritate, care este indeajuns de sever sa necesite un tratament medical.
Alte conditii care pot cauza pierderea vederii, in momentul nasterii sau in timpul infantilitatii sunt:
- Boli genetice sau metabolice
- Defecte la nivelul ochiului
- Infectii, cum ar fi citomegalovirus
- Cataracta infantila
- Glaucom congenital
- Insuficienta vizuala neurologica
Unii copii dezvolta probleme de vedere dupa ce acestia s-au nascut. Una dintre conditiile cele mai serioase – dar, din fericire, rara – este numit retinoblastom.
Retinoblastomul este o forma rara de cancer a retinei. Retina este stratul cel mai profund al ochiului, situat in partea din spate a ochiului, care primeste lumina si imaginile necesare pentru vedere. Acesta apare, cel mai des, la copiii care au varsta de maxim 5 ani, cea mai mare incidenta a acestei boli aparand la perioada infantila si la varsta de 2 ani. Atat baietii cat si fetele sunt afectati in aceeasi masura. Retinoblastomul poate aparea in oricare dintre ochi. Cu toate acestea, in aproximativ 25-30 dintre cazuri, tumoarea este prezenta in ambii ochi.
Alte conditii comune sunt mult mai usoare si, desi ele pot cauza insuficienta vizuala, pot fi tratate, de obicei, usor.
- Ambliopia (numita, de asemeni, ochi lenes) reprezinta o vedere slaba a unui ochi, care pare a fi normal. Ambliopia este termenul medical folosit atunci cand vederea a unuia dintre ochi este redusa, deoarece ochiul si creierul nu functioneaza impreuna, in mod corespunzator. Ochiul, in sine, pare normal, dar nu este folosit in mod normal, deoarece creierul favorizeaza celalalt ochi. Aceasta conditie este numita, de asemeni, uneori, ochi lenes. Daca este lasata netratata, ambliopia poate cauza pierderi de vedere ireversibile asupra ochiului afectat. Ambliopia este cea mai comuna cauza de insuficienta vizuala in copilarie. Aceasta conditie afecteaza aproximativ 2-3 copii din 100.
- Strabismul reprezinta nealinierea corepunzatoare a ochilor. Acestia pot fi incrucisati, orientati in sus, in jos sau in lateral. Daca un ochi este nealiniat cronic, este posibil ca ambliopia sa se dezvolte in acel ochi. Daca aceasta conditie este detectata din timp, vederea poate fi restabilita prin acoperirea ochiului bun, acest lucru fortand ochiul nealiniat sa functioneze. Operatia chirurgicala sau ochelari creati special pentru aceasta conditie pot, de asemeni, sa ajute ochiul nealiniat.
- Probleme comune de vedere stiuta ca erori de refractie. „Erori de refractie” inseamna ca ochiul nu se refracta sau se curbeaza si nu primeste indeajuns de multa lumina, deci, prin urmare, imaginile pot fi neclare. Acestea sunt cele mai comune probleme de vedere. Erorile de refractie pot, de asemeni, cauza oboseala a ochilor si/ sau ambliopie. Aceste erori de refractie sunt, de obicei, usor de tratat, cu tipuri diferite de ochelari sau lentile de contact. Aceste probleme de vedere au loc la aproape 20% dintre copii.
- Miopia reprezinta vederea proasta de la distanta, care este tratata, de obicei, cu ochelari sau lentile de contact.
- Hipermetropia reprezinta vederea proasta de apropiere, care este tratata, de obicei, cu ochelari sau lentile de contact.
- Astigmatismul reprezinta curbura imperfecta a suprafetei din fata a ochiului, care este tratata, de obicei, cu ochelari, daca aceasta cauzeaza vedere incetosata/neclara sau disconfort.
Diagnosticare, semne si simptome
La copiii foarte mici, poate fi foarte greu de determinat orice problema de vedere, fara un examen profesional. Toti nou nascutii sunt testati la spital, pentru orice fel de semne de insuficienta vizuala. De la nastere pana la varsta de 3 luni, vederea unui copil se dezvolta de la forme incetosate, pana la recunoasterea fetelor si distinctia culorilor si formelor. Pe masura ce un copil creste, poti observa urmatoarele semne sau simptome:
- Se scarpina la ochi in mod constant.
- Sensibilitate extrema la lumina.
- Focalizare slaba.
- Urmareste greu un obiect.
- Aliniere sau miscare anormala a ochilor (dupa varsta de 6 luni).
- Roseata cronica la nivelul ochilor.
- Lacrimare cronica la nivelul ochilor.
- O pupila alba, in loc sa fie neagra.
La copiii de varsta scolara, fii atenta la urmatoarele semne:
- Dificultate in a vedea obiecte de la distanta.
- Dificultate in a citi de pe tabla.
- Se uita crucis.
- Dificultate in a citi.
- Sta prea aproape de televizor.
Daca observi oricare dintre aceste probleme, trebuie ca fiul sau fiica ta sa fie examinata imediat, pentru ca problema sa nu devina permanenta. Gasite din timp, unele conditii ale ochilor pot fi, adeseori, inversate sau corectate.
Discuta pe forum cu alte mamici despre probleme oftalmologice.
Partea a doua >>