Importanta micului dejun
Incepe ziua cu micul dejun
Intotdeauna auzim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei iar acest lucru este adevarat. Micul dejun reprezinta inceputul unei zile normale iar acesta este o buna oportunitate pentru copii de a asimila nutrienti, care pot lipsi din alimentele consumate in ziua respectiva, cum ar fi fierul, calciul si fibrele. Micul dejun este important pentru copii din mai multe motive. De obicei, micul dejun ajuta copiii sa isi formeze obiceiuri alimentare sanatoase, imbunatateste capacitatea de concentrare si a memoriei, reduce hiperactivitatea si ofera multe alte avantaje.
Obiceiurile alimentare sanatoase
Daca parintii le ofera copiilor micul dejun zilnic inca de la o varsta frageda, acesta va deveni un obicei pentru urmatorii ani. Incepe ziua cu un mic dejun echilibrat compus din cereale integrale, proteine slabe, produse lactate cu un continut de grasime scazut si fructe. Cu ajutorul unei combinatii intre carbohidrati, fibre, proteine si grasimi scazute, copiii se vor simti satui, alerti si pregatiti sa isi inceapa ziua, in timp ce le ofera nutrientii necesari unei cresteri si dezvoltari normale. In plus, copiii care nu consuma un mic dejun sanatos, vor manca de cele mai multe ori mai multe produse nesanatoase in timpul zilei.
Concentrare mai buna
Prescolarii au abilitatea de a invata intr-un ritm uluitor in fiecare zi. Acestia incep sa invete literele, numerele si alte aspecte importante care reprezinta o baza pentru anii urmatori. Micul dejun imbunatateste concentrarea si capacitatea mentala. Copiii care sar peste micul dejun sunt mai putin concentrati si mai putin alerti. De asemeni, acestia sunt prea lenesi pentru a finaliza sarcinile diminetii. Copiii carora le este foame au dificultati mai mari cu invatatul fata de copiii bine hraniti. In plus, copiii care consuma alimente zaharoase la micul dejun, in locul unei mese sanatoase, sunt, de obicei, hiperactivi.
Apropierea membrilor familiei
Cercetarile arata ca majoritatea copiilor care stau la masa si servesc cina alaturi de familie au parte de performante mai bune la scoala, stau departe de necazuri si comunica mai deschis decat ceilalti copii. Acest lucru este valabil si in cazul micului dejun. In cazul in care trebuie sa iti duci copiii la gradinita devreme, fa un efort si trezestete cu 15-20 minute mai devreme ca sa prepari un mic dejun sanatos. Copiii mici preiau cele mai multe obiceiuri de la parinti, deci este important ca parintii sa dea un exemplu bun acestora si sa manance,de asemeni, micul dejun in fiecare zi. Statul la masa este un prilej excelent pentru a strange legaturile familiale. Poti discuta despre evenimentele care s-au intamplat ieri, despre ce astepti de la ziua de azi si despre ce vrei sa faci maine.
Micul dejun nu trebuie sa fie o masa complicata pentru a fi sanatos. Ia in considerare solutii simple cum ar fi cereale cu un continut de zahar scazut sau inexistent cu lapte si fructe sau vafe din cereale prajite cu felii de fructe si impreuna cu un pahar de lapte. Evita la micul dejun cerealele cu zahar sau pachetul cu mancare ce contine o mica sau chiar o inexistenta valoare nutritionala. Un shake poate fi o alegere excelenta la micul dejun daca te grabesti.