Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Hemofilia la copii

Hemofilia la copii

image

Umflaturile si zgarieturile fac parte din viata fiecarui copil. Pentru majoritatea copiilor, o cazatura de pe o bicileta sau o lovitura gresita la fotbal inseamna o vanataie temporara sau o crusta care se va vindeca. Cu toate acestea, pentru copiii cu hemofilie, aceste traume normale ale copilariei sunt un motiv in plus de ingrijorare.

Hemofilia este o tulburare de sangerare rara, care previne ca sangele sa se coaguleze in mod corespunzator. Deci, o persoana care sufera de hemofilie va sangera mai mult fata de una care nu sufera de aceasta boala. Hemofilia este o tulburare genetica, ceea ce inseamna ca ea este un rezultat al schimbarilor din gene, care fie a fost mostenita (de la un parinte catre copil), fie a aparut in timpul dezvoltarii din pantec.

Hemofilia afecteaza, in general, baietii – aproximativ 1 din 5.000 – 10.000 de persoane se naste cu ea. Fetele sunt afectate mult mai rar. Un barbat nu poate transmite gena catre fiii lui, desi toate fiicele vor fi purtatoare. Fiecare baiat va avea o sansa de 50% de a avea hemofilie, daca mama lui poarta gena.

Despre Hemofilie

Atunci cand o persoana sufera o taietura, corpul se protejeaza, in mod natural. Celulele "lipicioase" din sange, numite trombocite, se duc acolo unde are loc sangerarea si astupa gaura. Acesta este primul pas din procesul de coagulare. Atunci cand trombocitele astupa gaura, acestea elibereaza chimicale care atrag, la randul lor, alte trombocite, si, de asemeni, activeaza diferite proteine din sange, stiute ca factori de coagulare. Aceste proteine se amesteca cu trombocitele pentru a forma fibre. Aceste fibre ajuta intarirea cheagului si opresc sangerarea.

Corpul nostru are 12 factori de coagulare care lucreaza impreuna in acest proces (numerotate cu cifre romane de la I la XII). Hemofilia inseamna un numar prea mic al factorului VIII sau IX. O persoana care sufera de hemofilie va avea un numar scazut al unui factor, fie VIII sau IX, dar nu al amandurora.

Exista doua tipuri majore de hemofilie: hemofilia A si hemofilia B. Aproximativ 80% dintre cazuri sufera de hemofilia A, aceasta datorandu-se deficientei al factorului VII. Hemofilia B are loc atunci cand o persoana are un nivel mic al factorului IX.

Hemofilia este catalogata ca fiind slaba, moderata sau severa, acest lucru depinzand de cantitatea factorului de coagulare din sange. Daca o persoana produce doar 1% sau mai putin din factorul afectat, cazul este sever. O persoana care produce intre 2% si 5% sufera de un caz moderat, iar persoanele care produc intre 6% si 50% sunt catalogate ca suferind de un caz slab al hemofiliei.

In general, o persoana care sufera de o hemofilie slaba pot sangera excesiv doar din cand in cand, in timp ce acele persoane care sufera de un caz sever risca sa sangereze mult mai des.

Semne si Simptome

Semnele si simptomele hemofiliei variaza, depinzand de severitatea deficientei de factor si de locul in care are loc sangerarea. Putini copii sunt diagnosticati cu hemofilie in primele 6 luni din viata, deoarece acestia nu sunt predispusi sa sufere de o leziune care va duce la sangerare. De exemplu, doar 50% dintre baietii care sufera de hemofilie sangereaza excesiv atunci cand sunt circumcisi si doar 3% - 5% dintre nou nascutii care sufera de hemofilie sangereaza in interiorul craniului (numita hemoragie intracraniana)

Odata ce copiii cu hemofilie incep sa se taraie sau sa se plimbe singuri prin casa, parintii pot observa vanatai umflate pe stomac, piept, fund sau spate. Uneori, datorita vanatailor care apar in locuri mai putin probabile, parintii pot fi suspectati de abuz, inainte ca fiul sau fiica lor sa fie diagnosticata cu hemofilie.

De asemeni, copilul poate fi agitat si este posibil ca acesta sa nu vrea sa se intinda catre o ceasca, sa mearga sau sa se taraie. Alte simptome pot fi:

  • sangerari nazale prelungite
  • sangerari excesive de la muscarea buzelor sau a limbii
  • sangerari excesive din cauza unei extractii sau a pierderii unui dinte
  • sangerari excesive datorita unei interventii chirurgicale
  • sange in urina (numita hematurie)
Tipul cel mai comun de sangerare cauzata de hemofilie implica muschii si articulatiile. Un copil care are hemofilie va refuza, de obicei, sa miste muschiul sau articulatia afectata, din cauza durerii si umflaturii. Sangererea recurenta a articulatiilor poate duce, de asemeni, la leziuni cronice.

Diagnostic

Doctorul tau poate suspecta ca fiul sau fiica ta are hemofilie daca exista un patern al vatamarilor sau al sangerarilor, in special daca acest lucru include sangerarea articulatiilor. Pentru a diagnostica aceasta conditie este nevoie de un set de teste de sange, inclusiv o hemograma completa, timpul de protrombina, timpul de tromboplastina partial activat, nivelul de factor VIII si de factor IX.

Tratament

Desi hemofilia este o conditie care nu are leac si dureaza toata viata (alta decat transplantul de ficat, o procedura care poate duce, uneori, la probleme de sanatate mult mai serioase decat hemofilia), aceasta poate fi gestionata cu succes prin terapia de inlocuire a factorului de coagulare – infuzii periodice cu factorul de coagulare deficient in fluxul de sange al copilului.

Inlocuirea de factor poate fi facuta intravenos, fie la o clinica de hematologie, fie acasa de o asistenta medicala sau chiar de parinti (si, de asemeni, de pacientii care sufera de aceasta conditie) care au urmat un curs special. Echipa de hemofilie a copilului tau (doctorii numiti hematologi, care sunt specializati in tratarea tulburarilor de sange, asistentele medicale si asistentii sociali) te vor invata cum sa prepari factorul de coagulare concentrat si, de asemeni, cand si cum sa ii administrezi injectia in vena copilului tau.

Odata ce factorul de coagulare este „perfuzat”, acesta va incepe sa actioneze rapid si va ajuta in prevenirea leziunilor la nivelul articulatiilor.

Desi aceste tratamente sunt eficiente, ele sunt, de asemeni, scumpe. Conform Institutului National de Inima, Plamani si Sange, costul tratamentului pentru majoritatea copiilor din Statele Unite ale Americii, care incep sa primeasca infuzii regulate la inceputul vietii, va depasi 1 milion USD pentru primii 10 ani din viata (desi majoritatea planurilor de sanatate vor acoperi o parte mare din aceasta suma).

Intre 14% si 25% dintre copiii care sufera de un caz sever de hemofilie A vor dezvolta inhibitori (anticorpi asupra factorului de coagulare). Corpul lor vad factorul de coagulare ca fiind o substanta straina si dezvolta anticorpi care blocheaza actiunea de coagulare. Acest lucru poate face ca hemofilia sa fie foarte greu de tratat.

O metoda pentru a depasi inhibitorii este aceea de a mari toleranta corpului la factorul de coagulare, prin a infuza o anumita cantitate a factorului, creascand-o usor, in timp. Inhibitorii la factorul IX (hemofilia B) sunt mai putin comuni, dar mult mai greu de tratat.

De asemeni, un medicament nou numit factor VII recombinant a ajutat multe persoane care au aveau probleme cu inhibitorii. Acesta activeaza direct o alta parte a procesului de coagulare si ocoleste deficientele.




Partea a doua >>