Alaptarea - Dezechilibrul laptelui

Dezechilibrul dintre laptele de tranzitie si laptele matur

image

Laptele de tranzitie si laptele matur

Dezechilibrul dintre laptele de tranzitie si laptele matur este una dintre cele mai intalnite probleme ale alaptarii si, de obicei, apare din cauza dezinformarii si a conceptiilor gresite despre cum functioneaza intregul proces al alaptarii.

Exista trei tipuri de lapte matern: laptele de tranzitie, laptele matur si colostru.

Colostrul este produs pentru doar cateva zile dinainte si dupa nastere. Este un lichid limpede, care este foarte bogat in nutrienti si anticorpi.

Laptele de tranzitie este situat in partea frontala a celulelor care il produc (alveole); acesta este primul lapte consumat de catre copil la fiecare sesiune de alaptare iar acesta este apos in comparatie cu laptele matur si este de obicei albastrui. Laptele de tranzitie este, de asemeni, bogat in carbohidrati, proteine si vitamine.

Ce este laptele matur? Laptele matur este situat in partea din spate a celulelor care il produc (alveole), iar acesta este incarcat cu calorii si este mult mai gras; laptele matur are un aspect mai gros si mai inchis la culoare.

De ce exista aceste diferente ale laptelul?

Atunci cand laptele matern este produs, acesta trece de alveole (celule care produc laptele). Cantitatea cea mai mare de grasime din lapte ramane in spatele alveolelor iar restul laptelui este colectat in fata acestora (deci laptele de tranzitie mai putin gras).

Astfel, grasimea este stocata in partea din spate a alveolelor sanului, iar acest lucru face diferentierea intre laptele de la inceputul alaptarii si laptele de la sfarsitul alaptarii. Continutul de grasime al laptelui creste constant in timpul alaptarii, globulele de grasime fiind eliberate din alveole.

Cu cat mai mult timp trece intre alaptari, cu atat mai mult lapte de tranzitie va fi colectat si, prin urmare, cu atat mai mult timp va trece pana ca sugarul sa primeasca laptele matur.

Nivelul ridicat de lactoza din laptele de tranzitie este important pentru energia copilului si pentru dezvoltarea creierului dar si pentru potolirea setei copilului. Laptele matur este important pentru crestere si ajuta sugarul sa se simta plin.

Ce este dezechilibrul dintre laptele de tranzitie si laptele matur?

Acest lucru apare atunci cand o mama isi alapteaza copilul doar pentru cateva minute la fiecare san. Acest lucru face ca sugarul sa fie satul doar din lapte de tranzitie si va rezulta intr-un surplus de lactoza, cauzand balonare si scaune spumoase verzi si explozive.

Din acest motiv, este important ca mama sa isi alapteze copilul pana cand unul dintre sani pare a fi gol (sanii nu vor fi niciodata complet goi deoarece acestia produc in mod constant lapte), inainte de a oferi copilului celalat san. Aceasta metova va asigura faptul ca sugarul primeste si lapte de tranzitie dar si lapte matur. Laptele matur va satura copilul mai bine si va scadea simptomele colicilor si a scaunelor explozive.

Uneori, mamele pot avea un surplus de lapte de tranzitie ceea ce va rezulta, de asemeni, intr-un dezechilibru al laptelui matern. Care sunt cauzele acestei probleme? Alaptarea prea frecventa si nelasarea sugarului sa termine un san inaintea celuilalt.

Cum poti repara acest lucru? Nu iti lasa copilul sa se obisnuiasca cu alaptarile daca ai un surplus de lapte. (senzatia de supt artificial indica, de obicei, obisnuirea sugarului cu alaptarea)

Simptomele dezechilibrului dintre laptele de tranzitie si laptele matur

  • Scaune spumoase, verzi si explozive
  • Sugarul scuipa mult
  • Simptome colici (stare de nervozitate)
  • Dorinta sugarului de a fi alaptat tot timpul; nu poate fi satisfacut
  • Balonare
  • Sange in scaune
  • Crestere in greutate lenta
  • Iritatii de la scutec, datorita scaunelor acide
  • Copilul are scaun imediat dupa alaptare

Cauzele dezechilibrului dintre laptele matur si laptele de tranzitie

  • Surplusul
  • Alaptarea in mod frecvent si scurt

Cum sa previi dezechilibrul dintre laptele de tranzitie si laptele matur

  • Pentru a preveni acest lucru, mamele ar trebui sa alapteze doar dintr-un san la fiecare sesiune de alaptare. In cazul in care celalalt san devine putin umflat (prea plin), mama poate extrage putin lapte pana cand sanul devine mai gol si mai usor.
  • In cazul in care mama are un surplus de lapte, aceasta poate pompa putin lapte inaintea alaptarii, pentru a se asigura ca sugarul primeste suficient lapte matur pe langa laptele de tranzitie.
  • Pentru reglarea dezechilibrului, mama poate alapta de la fiecare san intr-un interval de la 12 pana la 24 de ore. (Pentru prevenirea angorjarii sanilor, poti extrage putin lapte)
  • Cum sa reduci surplusul de lapte: In cazul in care mama are un surplus de lapte, ea poate incerca sa il reduca prin consumarea de ceai de salvie sau a frunzelor de varza.
  • De obicei, surplusul de lapte este insotit de un sentiment puternic de dezamagire.
Discuta pe forum cu alte mamici despre alaptare