Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Frica de dentist la copii

Frica de dentist - Interactiunea directa bazata pe metoda “spune-arata-fa”

image

Metoda “Spune-Arata-Fa” a fost dezvoltata ca un mijloc de a ajuta copiii receptivi sa primeasca ingrijire dentara. Cu toate acestea, aceasta metoda este aplicabila la fel de bine si in cazul adultilor fricosi (sau chiar terifiati).

Asa cum numele o sugereaza, aceasta metoda implica:

  1. Spune: medicul stomatolog iti va explica ceea ce vrea sa faca
  2. Arata: iti va arata ce implica (echipamentul si o demonstratie pe deget)
  3. Fa: efectuarea procedurii

Alte ingrediente...

La baza tehnicii se afla raportul si controlul.

Raportul este stabilit inainte de toate si, de asemeni, tehnica “Spune-Arata-Fa” in sine este o metoda foarte buna de stabilire a raportului, fiind o abordare foarte interactiva si comunicativa.

Pentru a te pune in pozitia de lider si pentru a-ti oferi controlul procedurilor, medicul stomatolog iti va cere permisiunea inainte de fiecare etapa. De asemeni, e bine sa stabilesti un semnal de oprire si sa practicati acest lucru pana cand esti sigur de faptul ca te afli in control si ca poti opri procedurile in orice moment.

Tehnica “Spune-Arata-Fa” este folosita in stransa legatura cu un limbaj familiar folosit zilnic.

Tehnica “Spune-Arata-Fa” este foarte buna pentru orice persoana speriata de pierderea controlului – una dintre cele mai intalnite frici de dentist.

De ce si cum functioneaza tehinca “spune-arata-fa”?

Tehnica “Spune-Arata-Fa” poate fi privita ca o forma rapida de desensibilizare, in care anxietatea este redusa printr-o aclimatizare gradata cu obiectul care cauzeaza frica. Spre deosebire de desensibilizarea sistematica, etapele “Spune” si “Arata” nu se repeta.

Un element crucial care explica de ce tehnica “Spune-Arata-Fa” functioneaza atat de bine, poate fi interactiunea tactila cu ustensilele folosite. Interactiunea prin atingere este centrala pentru metoda “Spune-Arata-Fa”, oferind un sentiment de control care nu poate fi obtinut doar prin a vedea ustensilele. De fapt, metoda “Spune-Arata-Fa” poate functiona la fel de bine chiar daca persoana in cauza alege sa tina ochii inchisi.

Cand esti la tratament, sau doar la o verificare de rutina, poti tine ochii strans inchisi pe tot parcursul procedurilor, dar ti se va spune cu exactitate ce urmeaza sa se intample si daca vrei, poti sa simti mai intai pe mana. Prin urmare, fara sa trebuiasca sa vezi ce se intampla, poti pipai cu ajutorul mainii sau pot simti suflul de aer pentru a nu avea surprize cand este aplicat in urmatoarele momente pe gingii/dinti. Uneori, doar sa ti se spuna nu este indeajuns.

Un termen mai bun pentru aceasta metoda poate fi Interactiunea Directa, pentru ca este interactiunea directa cu medicul stomatolog si cu mediul inconjurator care ofera sentimentul de control si predictabilitate si reduce sau elimina elementul fricii.

De asemeni, prin simplul fapt ca medicul stomatolog rezerva timp pentru a explica lucrurile si afla despre oricare anxietati sau frici pe care pacientul le are, cu atat mai relaxat va deveni acesta.

In urmatorul paragraf, aveti cateva exemple despre cum poate fi folosita interactiunea directa / tehnica “Spune-Arata-Fa” pentru combaterea fricii.

“Spune-Arata-Fa” – Nu este doar pentru copii!

Un medic stomatolog pe nume Harold Addleston a inventat denumirea de “Spune-Arata-Fa” cu mai mult de 40 de ani in urma. Tehnica “Spune-Arata-Fa” este folosita de catre medicii stomatologi pentru a ajuta copiii sa combata frica si sa le satisfaca anumite curiozitatati care apar in situatii noi, chiar daca este o simpla examinare dentara sau o procedura mult mai sofisticata. Teoria din spatele acestui lucru este ca micutii sunt detectoare de minciuni foarte eficiente si vor deveni mult mai agitati daca vor simti ca sunt mintiti. Prin urmare, trebuie sa fim cinstiti si sa le oferim adevarul, explicand lucrurile intr-un mod corect dar fara sa ii speriem. In timp, abordarea onesta a acestora ii va ajuta sa devina mai increzatori si mai confidenti.

In timp ce metoda “Spune-Arata-Fa” reprezinta o simplificare ampla a lucrurilor, o versiune a acesteia este foarte folositoare in cazul adultilor ce sufera de frica de dentist.

In trecut, medicii stomatologi aveau o reputatie de a efectua procedurile dupa mentalitatea invechita “noi stim ce e bine”. O metoda moderna si mai eficienta de abordare este cooperarea mutuala. Prin urmare, “Spune-Arata-Fa” este mai de graba “Explica-Intreaba-Arata-Fa”.

Acest lucru se bazeaza pe ideea ca doctorii stomatologi nu efectueaza nici o procedura fara a avea acceptul tau. Scopul acestui lucru este sa iti ofere tie, ca pacient, control asupra situatiei. Prin urmare, inainte de fiecare etapa cheie a diverselor proceduri, doctorul iti va explica ce doreste sa repare sau iti va sugera care este urmatorul pas, iti va raspunde la orice intrebare pe care o poti avea si apoi, odata ce intri in posesia tuturor informatiilor necesare, va cere permisiunea sa incapa. Etapele in care va intreba daca este in regula sa efecteze o oarecare procedura variaza de la o persoana la alta, in functie de ce s-a discutat in timpul primei consultatii despre fricile si fobiile pacientului.

Daca, spre exemplu, esti o persoana care are fobie fata de utilizarea obiectelor metalice ascutite, doctorul va incerca sa evite folosirea unei sonde sau al unui alt obiect de genul asta inca de la prima sedinta. Pote sa te intrebe daca este in regula sa efectueze o inspectie vizuala asupra cavitatii bucale cu ajutorul unei oglinzi. Dupa aceasta, iti va arata oglinda folosita si iti va explica faptul ca acesta e singurul obiect pe care il va folosi azi. Iti va demonstra faptul ca oglinda era singurul obiect pe care il tine in mana / il are la indemana. Pentru a-ti demonstra in continuare ca oglinda va fi singurul obiect folosit, va tine mainile la vedere tot timpul. Dupa aceasta, isi va tine promisiunea si va folosi doar oglinda pentru a efectua o inspectie preliminara. Aceasta etapa reprezinta partea “Fa” din proces.

In prezent, fiecare medic stomatolog va aborda aceasta tehnica in mod diferit. O discutie amanuntita purtata inainte, ar trebui sa ajute medicul stomatolog sa isi faca o idee buna despre “punctele de stres” si unde vor aparea acestea. Punctele de stres vor varia in timpul sedintelor de la moment la moment. Unii medici stomatologi sunt mai intuitivi si vor simti punctele de stres mai bine decat altii. Este corect sa spunem, totusi, ca nici unul dintre doctorii stomatologi nu poate simti cu acuratete aceste puncte de stres in procent de 100% din cazuri, deci nu-ti fie frica sa pui intrebari sau sa-l informezi despre cum te simti.

Obiectivul general este de a te ajuta treptat pentru ca nivelul stresului sa scada si pentru a creste increderea de sine.

Prin urmare, intorcandu-ne la exemplul nostru, in timpul primei vizite, doctorul nu va folosi nici macar o sonda, daca iti este frica de acest lucru. Ce va face in schimb, este sa poarte o discutie despre aceasta si sa descrie cum si de ce va fi folosita. De cele mai multe ori, oferirea explicatiilor cat mai exacte despre procedurile si echipamentele folosite, poate ajuta la eliminarea fricii. Prin acest lucru, se urmareste echilibrul dintre ceea ce iti spune mintea ca se va intampla cu un anumit obiect si ceea ce se va intampla exact. Obiectivul final este, ca in timp, gandurile si imaginatia legata de frica fata de dentist sa fie aduse cat mai aproape de realitatea practicilor stomatologice moderne oferite de un personal autorizat.

In urmatorul exemplu, vom explica faptul ca sondele nu mai sunt folosite asa cum erau inainte pentru a testa viguros sanatatea dintilor – in general acestea indeparteaza parti mici ale placii dentare sau bucati de alimente prinse intre dinti, sau mai sunt folosite pentru atingerea gingiilor si evaluarea sanatatii acestora. In continuare e posibil ca dentistul sa te intrebe daca vrei sa tii in mana o sonda pentru a simti faptul ca varful acesteia este rotunjit pentru a fi sigur si confortabil (etapa Arata). Presupunand ca tot acest proces a decurs bine, se poate trece la etapa in care va folosi sonda pentru a atinge usor dintii odata sau de doua ori. (etapa Fa)

Nu exista nici o solutie magica pentru folosirea acestei tehnici. Trebuie echilibrate fricile si fobiile impotriva dorintei de a progresa, in timp se respecta starea psihica si emotionala. Este o metoda a echilibrului in care, prin exercitiu (al ambelor parti), fricile sunt ameliorate, in timp ce acest echilibru difera de la o persoana la alta.

Ameliorarea cu succes a fricilor fata de practica dentara vine atunci cand formezi un parteneriat cu medicul tau stomatolog. Cu ajutorul increderii, al timpului si al onestitatii, multi dintre pacienti elimina fricile in totalitate.

Medicii stomatologi trebuie sa castige increderea pacientilor cu grija, onestitate si prin a face ceea ce spun ca vor face. Prin onestitate, nu intelegem a spune pacientilor cat de ingrozitoare este situatia lor dentara sau cat de rau este in general, deoarece aceste lucruri sunt mai degraba opinii. Ci faptul ca promisiunile facute sa fie onorate si ca trebuie facut ceea ce s-a spus ca se va face. Te poti ajuta singur spunandu-ne dinainte cat mai mult posibil despre fricile tale dentare, sau atunci cand iti vin in minte, pentru a putea modela procedurile medicale pentru tine.

Aceasta abordare poate functiona in mai multe scenarii. Unul dintre acestea este atunci cand medicul stomatolog iti explica ceea ce trebuie ca tu sa stii, sa vezi si sa experimentezi pentru a te ajuta sa progresezi.

Lustruirea dintilor nu este aproape deloc diferita de folosirea unei periute de dinti, pasta folosita de dentisti fiind doar putin mai buna decat cele din comert pentru indepartarea petelor (etapa Explica). Aceasta procedura poate fi asemanata cu lustruirea unei capote de masini sau a unui obiect de mobila in care obiectivul este stralucirea naturala a acestora sa iasa la suprafata. Daca esti de acord cu aceasta (etapa Intreaba), periuta de lustruire poate fi demonstrata pe o unghie de la o mana (etapa Arata). Poti sa o tii in mana si sa o examinezi daca doresti, aceasta fiind similara unei periute ordinare. Presupunand ca este in regula, si daca tu esti de acord, se poate trece mai departe la lustruirea unui dinte.

Aceasta abordare are mii de variatii si poate fi ajustata pentru a se potrivi fricilor tale: cu cat mai mult este informat medicul dentist, cu atat mai creativ poate deveni acesta pentru a te ajuta sa treci peste punctele de stres/frica. Acestea sunt doar doua exemple des intalnite. Cei mai multi medici stomatologi care sunt interesati sa isi ajute pacientii sa treaca peste eventualele temeri, vor fi fericiti sa isi modifice procedurile de rutina, daca iti vor face viata mai usoara. In final, exista unele proceduri stomatologice care nu pot fi schimbate, dar cu ajutorul empatiei si a trecerii timpului, exista doar cativa pacienti care nu pot fi ajutati sa treaca de aceste obstacole.

De exemplu, se cunoaste faptul ca un medic stomatolog nu isi poate practica meseria in mod normal daca nu esti asezat intr-un scaun profesional, dar daca acesta este sursa fricii tale chiar trebuie sa efectueze prima sedinta de examinare in acest scaun? O examinare intr-un scaun normal poate reprezenta un compromis, dar daca tu si medicul stomatolog recunoasteti faptul acesta si va angajati sa lucrati pentru a fi obtinuta o solutie optima, atunci inseamna ca exista un progres.

"Explica-Intreaba-Arata-Fa" este o tehnica multilaterala care este limitate doar de imaginatia si creativitatea persoanelor care o utilizeaza. Nefiind un leac pentru frica fata de practica dentara, aceasta tehnica este principala structura in jurul careia poate fi construita o fundatie pentru depasirea fricii.