Alaptatul si agresivitatea

Nu deranja femeile care alapteaza

image

Cercetari publicate recent sugereaza faptul ca alaptarea creste agresivitatea.

Cercetari recente in domeniu, facute la Universitatea din California Los Angeles, arata faptul ca femeile care alapteaza prezinta un nivel mai ridicat de agresivitate, dar o tensiune arteriala mai scazuta chiar in fata unui pericol, ceea ce poate fi modul in care evolutia naturala permite noilor mame sa faca fata in mod calm dar eficient unor eventuale pericole.

La inceputul acestui an, s-a descoperit faptul ca femeile care alapteaza sunt percepute in general ca fiind mai putin competente. Cercetarile publicate recent sugereaza faptul ca este imprudent sa impartasesti aceasta opinie neonoranta cu acestea.

In opinia unei echipe conduse de psihologul Jennifer Hahn-Holbrook de la Universitatea din California Lost Angeles, femeile care alapteaza afiseaza un nivel mai ridicat de agresivitate decat femeile care folosesc biberonul pentru a hrani un copil. In plus, tensiunea arteriala a acestora ramane scazuta chiar daca nivelul de agresivitate creste, ceea ce poate fi modul in care evolutia naturala permite noilor mame sa faca fata in mod calm dar eficient unor eventuale pericole.

Scriind pentru revista Stiinta Psihologiei, Hahn-Holbrook si colegii ei au descris un experiment ce cuprindea 33 mame cu sugari intre 3 si 6 luni, si 18 femei ce nu au nascut pana acum.

17 dintre mame isi hraneau copiii prin alaptare in mod exclusiv; alte 16 foloseau biberonul tot timpul sau din cand in cand. Cele care alaptau din cand in cand au fost rugate sa inceteze alaptarea pentru cel putin 12 ore datorita experimentului.

Femeile au participat la un joc pe calculator care masura timpul de reactie la imagini amenintatoare. Fiecarei femei i s-a spus ca va fi in competitie cu un alt participant pe care l-a cunoscut inaintea inceperii experimentului.

Pentru a creste nivelul de nervozitate al participantilor, presupusii concurenti – care erau de fapt persoane de sex feminin din echipa care desfasura acest experiment – s-au comportat grosolan la prima intalnire. Persoanele asociate experimentului au fost instructate sa ignore participantii, sa mestece guma si sa isi verifice telefoanele mobile pentru 20 de secunde in timp ce acestia vorbeau in timpul perioadei de instructaj.

Participantii, au fost informati de faptul ca atunci cand vor castiga o runda – adica atunci cand vor depista si raspunde la stimulii amenintatori mai rapid decat competitorii acestora – vor putea sa aleaga volumul si durata unui sunet agresiv si puternic administrat pierzatorilor. Femeile participante puteau sa selecteze intensitatea sunetului deranjant inainte de fiecare runda si durata acestuia (pana la cel mult 5 secunde) de fiecare data cand castigau.

Mamele au fost separate de copiii acestora in timpul acestui experiment – exceptie facand o pauza de la mijlocul experimentului. In timpul acesta, mamele care isi hraneau copiii doar prin alaptare au inceput sa alapteze; celelalte mame si-au hranit copiii cu biberonul; iar femeile fara copii sau relaxat. Toate femeile au avut tensiunea arteriala masurata verificata la anumite ore, inainte si dupa terminarea acestui experiment.

Mamele care alaptau in mod exclusiv “au fost aproape de doua ori mai agresive” fata de ceilalti participanti, apeland la sunete mai puternice si mai lungi impotriva oponentilor. In opozanta, “mamele ce isi hraneau copiii cu biberonul nu au aratat nivele mai ridicate de agresivitate fata de femeile fara copii”, raporteaza cercetatorii.

Mai mult de atat, “mamele care alaptau in mod exclusiv au avut o tensiune arteriala mai mica in timpul episoadelor amenintatoare”, au scris cercetatorii. Acest lucru sugereaza faptul ca alaptarea reduce “nivelul de frica specific mamelor”, permitand mamelor sa raspunda in mod agresiv oricarui presupus pericol.

Hahn-Holbrook si colegii ei nu cred faptul ca alaptarea “genereaza un comportament agresiv”. Cercetari efectuate asupra altor mamifere sugereaza faptul ca alaptarea “poate mari nivelul de agresivitate, de regula in contextul in care mama sau copilul acesteia sunt pusi in pericol”.

Prin urmare, intr-o perioada in care relativ putine femei alapteaza, iata un avantaj pe care aceasta practica naturala il ofera: abilitatea de a ramane calm in timp ce poti raspunde in mod agresiv la pericole.