Tusea convulsiva
Cuprins
Ce este tusea convulsiva?
Tusea convulsiva este o afectiune care provoaca o tuse foarte severa ce poate dura luni de zile. In cazuri extreme, poti tusi atat de tare incat iti poti rani o coasta.
Tusea convulsiva este numita si pertussis.
Tusea convulsiva este contagioasa (est epractic o infectie cu un cocobacil Gram negativ, Bordetella pertussis, care se transmite pe calea aerului, si care are patologie strict umana). Acest lucru inseamna ca se raspandeste usor de la o persoana la alta. Poti preveni tusea convulsiva cu ajutorul vaccinurilor, care te protejeaza impotriva bolii (Vaccinurile cu anatoxină pertussis nu sunt vaccinuri monovalente, ci se gasesc incluse în vaccinuri polivalente).
Tusea convulsiva poate duce la alte afectiuni cum ar fi pneumonia. Aceste afectiuni pot fi foarte grave la adulti cu varsta de peste 60 ani si la copiii mici, in special la bebelusii nascuti prematur sau care nu au fost vaccinati impotriva tusei convulsive.
Prin ingrijire, cei mai multi oameni scapa te tusea convulsiva fara probleme.
Indiferent de varsta, orice persoana poate avea tuse convulsiva. Poti avea tuse convulsiva de mai multe ori, iar aceasta poate aparea o data la cativa ani. Cu toate acestea, probabilitatea scade daca te vaccinezi in mod regulat.
Ce cauzeaza tusea convulsiva?
Tusea convulsiva este cauzata de bacterii care infecteaza partea de sus a gatului (faringele) ce intalneste pasajele nazale. Bacteriile irita gatul, cauzand tusea.
Tusea convulsiva se raspandeste usor de la o persoana la alta. Cand cineva bolnav tuseste, stranuta sau rade, mici particule de lichid ce contin bacteria sunt raspandite in aer. Bacteria poate infecta alte persoane care inspira particulele sau intra in contact cu ele. Dupa ce bacteria infecteaza o persoana, simptomele apar dupa 7-14 zile.
Care sunt simptomele?
De obicei, adultii prezinta simptome mai blande fata de copii. Vaccinarea si timpul trecut de la aceasta, influenteaza, de asemenea, gravitatea simptomelor.
Simptomele tusei convulsive dureaza, de obicei, de la 6 la 10 saptamani, dar pot fi prezente mai mult timp. La copiii mici pot aparea trei etape. Copiii mai mari si adultii nu prezinta tot timpul aceste etape.
Etapa 1 - Stadiul cataral
Simptomele sunt asemenatoare racelii:
- Stranuti si iti curge nasul, tuse blanda, ochi umezi si, uneori, febra scazuta
- Simptomele dureaza de la cateva zile la 2 saptamani
- Acesta este momentul in care este cel mai probabil sa raspandesti boala
Etapa 2 - Stadiul paroxistic
In etapa a 2-a, simptomele racelii dispar dar tusea se agraveaza:
- Tusea trece de la o forma blanda, uscata si superficiala la o tuse severa pe care nu o poti controla
- Poti tusi atat de puternic si indelungat incat nu vei putea respira. Cand vei putea inspira o gura de aer, poate aparea un sunet harait
- Dupa o criza de tuse, pot aparea varsaturi sau te poti simti foarte obosit
- Intre crizele de tuse te simti bine
- Simptomele sunt cele mai severe in aceasta etapa. De obicei, acestea dureaza de la 2 la 4 saptamani sau mai mult
Etapa 3 - Convalescenta
In etapa a 3-a, simptomele sunt inca prezente dar te simti mai bine si iti recapeti puterile:
- Tusea poate deveni mai sonora
- Crizele de tuse pot aparea si disparea timp de saptamani
- Crizele de tuse se pot agrava daca racesti sau contactezi o boala similara
- Aceasta etapa poate dura mai mult in cazul in care nu ai facut vaccinul
Cum este diagnosticata tusea convulsiva?
Doctorul te va intreba care sunt simptomele si va efectua un examen medical. Acesta va putea cere alte examinari pentru a exclude alte probleme medicale. Doctorul te poate intreba daca ai facut vaccinurile necesare.
Uneori poate fi greu ca tusea convulsiva sa fie diagnosticata deoarece persoana in cauza poate parea sanatoasa intre episoadele tusei. Doctorul poate preleva mostre ale mucusului din fosele nazale sau din gat pentru a fi testate bacteriile ce cauzeaza tusea convulsiva.
Cum este tratata?
Ti se pot prescrie antibiotice. Acestea fac mai putin probabila raspandirea bolii catre alte persoane. Daca incepi sa iei antibiotice de la bun inceput, tusea convulsiva poate sa dureze mai putin.
Nou nascutii cu tuse convulsiva sunt tratati, de obicei, in spital, pentru a putea fi urmarita reactia si recuperarea de catre doctor.
Medicamentele care pot fi cumparate fara prescriere, cum ar fi siropurile impotriva tusei, nu ajuta in cazul tusei convulsive. Iti poti ameliora afectiunea prin folosirea unui umidificator si prin administrare suficienta de lichide.
Poate fi prevenita tusea convulsiva?
Imunizarile pot preveni tusea convulsiva sau pot reduce gravitatea acesteia. Copiii, incepand de la varsta de 2 luni, au nevoie de o serie de vaccinuri care sa ii protejeze impotriva tusei convulsive. Copiii cu varsta de peste 11 ani si adultii cu varsta de pana la 65 de ani necesita un vaccin pentru imbunatatirea sistemului imunitar. Acest vaccin este de asemenea recomandat adultilor de orice varsta care au sau urmeaza sa aiba contact cu copii mai mici de 1 an. Infirmierele care nu au facut aceste vaccinuri si care nici nu stiu ca poarta aceasta boala, pot raspandi tusea convulsiva nou nascutilor sau altor oameni care nu sunt imunizati.
Spalatul mainilor des si evitarea contactului cu persoanele care au o tuse severa te pot ajuta sa eviti boala.
Daca te imbolnavesti de tuse convulsiva, poti evita raspandirea acesteia prin administrarea antibioticelor si prin a sta acasa indeajuns de mult:
- Copiii cu tuse convulsiva necesita administrarea de antibiotice pentru cel putin 5 zile inainte de se intoarce la scoala sau gradinita. In cazul in care copilul tau nu a luat antibiotice, asteapta 21 de zile de la aparitia simptomelor inainte sa il trimiti inapoi la scoala sau gradinita
- Adultii sau adolescentii ce sufera de tuse convulsiva au nevoie de antibiotice timp de macar 5 zile inainte de a se afla in preajma copiilor mici sau pentru a merge la servici, la scoala, sau intr-o institutie de sanatate